Hur gör jag nu med global indexfond?

 


Som jag skrivit om tidigare så hade jag fastnat för en global indexfond med cash utdelning ifrån Storebrand. Det var Storebrand Global All Countries b med 4-6 procent årlig utdelning. Minsta insättning var 100.000 kronor och fonden riktade sig främst till institutionella investerare. Nu har Storebrand meddelat att de inte kommer låta nätmäklarna distribuera fonden av just den anledningen. Den är avsedd för institutionella investerare.

Det är en bra indexfond den där. Avgiften är lite högre än de billigaste globalfonderna men den skiljer sig från mängden på det sättet att den även innehåller tillväxtmarknader. Det är alltså en lite bredare fond än många andra globala indexfonder.

På gott och på ont. På lång sikt är USA en av de allra bäst presterande börserna i världen. Ju fler andra länder man adderar desto sämre blir avkastningen. Utifrån historisk data om cirka 100 år.

Det där kan man resonera fram och åter kring. Den bredare exponeringen ifrån tillväxtmarknader kan jämna ut kursutvecklingen medan den smalare ifrån "vanliga" globalfonder kan tänkas fortsätta avkasta lite bättre.

Storebrand Global All Countries finns hos nätmäklarna i en icke utdelande version och jag överväger att investera i den istället. Jag får sälja en slurk och skapa min egna utdelning i sådana fall. Det väger mellan den och Länsförsäkringar Global indexfond. Den sistnämnda fonden, Länsförsäkringar Global Index har länge varit en favorit. Den följer det vanliga globalindexet till en låg avgift och de har gjort det bra i många år. En fantastisk fond helt enkelt.



44 kommentarer:

  1. Kan du inte komplettera med tillväxtmarknader, och köra LF Global? Om du vill ha tillväxtmarknader också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jo det är ett rimligt spår att göra på det viset.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Det var ju trista nyheter! Har kört Storebrand Global A Plus och planen var att byta till All Countries B. Global Plus har högre avgift men har presterat aningen bättre. För mig som gärna vill ha en utdelande global indexfond ser jag inga andra alt än SEB global indexnära D Lux, även om den bör placeras på KF.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur fungerar källskatten på denna?
      //Jojje

      Radera
  3. Den verkar ju finnas hos Nordnet?

    SvaraRadera
  4. Hallå, det borde väl även fungera att ta rygg på Buffet/Munger och Brk.b
    Låga kostnader om jag förstår det rätt eller är risken större pga av huvudägarnas ålder.
    Mvh Roger

    SvaraRadera
  5. Gäller det här även på levler?

    SvaraRadera
  6. Jag investerar i VGWL och VGWD i min utdelande portfölj för att få något slags komplement till exponering utanför Sverige, är det helt uppåt väggarna galet?

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Har du fått utdelningen i FLXD än Petrusko?

    Kalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Kalle,
      Nej den har inte dykt in ännu. Den kommer nog vilken dag som helst. Det tar ju lite längre tid för mäklaren när det är utländsk valuta.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej petrusko! Vet du varför köp i SEB Sverige indexnära B tar flera dagar längre än köp i Aktiespararna direktavkastning på Avanza?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Olika fondbolag och fonder kan ha olika villkor för handelsdagar. Att köp sker dagen efter eller tex 2 dagar efter. Avanza har skrivit fel info när de lagt upp SEB indexnära fond. Kolla på andelsklass A utav den fonden så har du nog rätt info där. Den fonden har i sina villkor att det tar längre tid. Segt! jag vet.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hur gör du nu med fonden Vanguard all world (vgwd)?
    Jag har den fortsatt i min portfölj iallafall, Jag kompletterar med Vanguard Pacific och Vanguard emerging markets. Det borde ju bli en ok mix kan man tycka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Jag har sålt mitt innehav i VGWD. Jag har investerat i den i cirka 3 år och under den tiden har direktavkastningen varit lite lägre än jag tänkt mig och fondens totalavkastning har varit svag relativt vanliga globalindex. Det har förvisso alla utdelningsfonder varit. Det är en lite sämre period för dem och det brukar gå i vågor vilken typ av aktier som går lite bättre än den andra, growth/value.

      Sammantaget menar jag inte att fonden nödvändigtvis är dålig. Den får lämna portföljen för något med högre direktavkastning. Jag tänkte skopa in den där Storebrandfonden men nu är inte den ett alternativ.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. VanEck Ms Developed Markets Div Lead UCITS ETF
      Den kan ju va ett annat alternativ

      Radera
  10. Hej petrusko. Tack för en bra blogg! Är inne typ dagligen. Vet du om gränsen 100 000 även kommer gälla för levler? Har en liten "prova på-post" där å det funka
    hittills med små insättningar (100:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är Levler bra på jmft med Savr?

      Radera
    2. Har inte hittat storebrand global all countries B hos savr

      Radera
    3. Tjena Matte,
      Jag är inte bekant med Levlr och hur det fungerar hos dem. Fonden har inte ändrat sina egna villkor utan det har hela tiden varit de här förutsättningarna med 100k minsta köp. Om det fungerat tidigare hos Levlr kanske det kommer fortsätta så hos dem. Kör på så länge det funkar?

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Hej Petrusko, tack för en bra blogg. Att köpa Storebrand global all countries b verkar fungera på Levler, har precis börjat månadsspara där. Dessutom är avgiften lägre än hos Avanza, 0,25% totalavgift istället för 0,32%. De har även en annan goding i sitt sortiment, Vanguard Global Stock index (endast utvecklade marknader) med totalavgiften 0,15%. Den sistnämnde ger dock ingen utdelning.

      Radera
  11. Apropå endast institutionella investerare, en dum fråga, men det betyder att den endast tillgänglig för just institutioner, och att jag som privatperson inte kan köpa den? Oavsett hur många 100k jag kan lägga in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det betyder att fondbolaget inte vill erbjuda fonden till småsparare hos nätmäklare oavsett hur många 100k de kan lägga in. Är du PB-kund hos en traditionell bank/mäklare så löser det sig.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Måste fråga för nu får jag inte ihop alla bitar. Du som lever på utdelningen från dina innehav borde ha tillräckligt med kapital för att vara PB-kund och således kunna investera i fonden?

      Radera
    3. Hej Petrusko, tror du det gäller PB-kund hos Nordnet med? Vänlig hälsning Henrik Jansson

      Radera
    4. Tjena Henrik,
      Nordnet lade upp fonden på fin plattform innan Storebrand bestämt sig för att inte erbjuda fonden till retailkunder. Om inte Storebrand sätter stopp för fonden hos Nordnet så kan det nog gå att köpa den där om man lägger en order på 100k.

      Mvh petrusko

      Radera
    5. Hej anonym som inte begriper PB.
      Jag är PB-kund hos Avanza och där går det inte köpa fonden över huvud taget. Vill jag bli PB-kund hos tex SEB så behöver jag föra över tillräckligt kapital dit för att uppfylla deras PB-gräns. Man är alltså inte PB över allt per automatik.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Jag lade in en order på 100k innan midsommar och har väntat otåligt. Idag (27/6) var den äntligen genomförd på Nordnet, så kanske att man kan chansa innan möjligheten stoppas?

    SvaraRadera
  13. Man får inte status "PB-kund" per automatik MEN jag har sett att man kan bli klassificerad "Professionell Investerare" även fast man har pengarna/kapitalet på en annan plattform... Tex; ngn är kund hos Avanza med majoriteten av sitt kapital men kan trots det bli klassificerad som "Professionell Investerare" hos tex Nordnet - och på så sätt nå ett större univers av invetseringar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Professionell investerare är något annat och det uppnår man genom att uppfylla ett par av flera kriterier. I länken nedan kan du läsa om hur det funkar med professionell status:

      https://www.handbook.fca.org.uk/handbook/COBS/3/5.html#D182

      Mvh petrusko

      Radera
  14. Finns info här oxå: https://www.nordnet.se/se/tjanster/professionell-kund#vilka-krav-finns-det-for-att-bli-professionell-kund_14BFv0wQdezQq40q5TMSt6

    Genom att bli klassificerad som professionell kan man i vissa fall köpa dessa fonder som är exkluderade för ”retail”…

    SvaraRadera
  15. Hade kunnat tänka mig att köpa Storebrand Global All Countries B via Nordnet men när jag nyss dubbelkollade fick jag besked att inte bara första insättningen har minibeloppet 100K utan det gäller även kommande insättningar.

    SvaraRadera
  16. Jämför jag Länsförsäkringar Global med denna vinner Länsförsäkringar om vi ser till kursen. Någon anledning att byta till Storebrand?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Läs mitt inlägg igen. Jag har resonerat om exakt det, vad skillnaden är på Storebrands fond och en "vanlig" globalfond som den ifrån Länsförsäkringar.

      Länsförsäkringars globala indexfond är ett utmärkt val och om man inte nödvändigtvis känner att man vill ha den bredare exponeringen ifrån tillväxtmarknader så finns det ingen anledning att byta.

      Mvh petrusko

      Radera
  17. Sen på bollen här dåjag bara läser på helgen, men om du är ute efter en global indexfond som betalar utdelning så finns ju Nordea World Passive Fund (går nog bara att köpa på Nordea dock). Avgift på 0,57%, så det kanske är för högt?
    Jag själv använder huvudsakligen Avanza och Nordnet men sparar även en liten slatt på Nordea där jag får in min lön. Där har jag denna fonden + några utdelande till (dock med högre avgift). Funkar fint, utdelningen kommer i april/maj,har ingen koll på procent dock.

    SvaraRadera
  18. SEB Global Indexnära D USD - Lux utd finns att köpa på Avanza nu. Delade ut 3 procent i maj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur funkar det med källskatten på denna?
      //Jojje

      Radera
  19. VGWL då hur tänker du om den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har investerat i VGWD i cirka 3 år men har nu sålt det innehavet. När jag investerade i fonden var min tro en direktavkastning om 4 procent men den har snarare varit 3,5% eller än lägre i snitt sedan dess. Under tiden jag investerat i fonden har den inte presterat värst bra men det är en kort period att bedöma metodiken på. Utdelningsaktier/värdeaktier generellt har inte gått lika bra som tech under den här perioden.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag menar inte VGWD utan VGWL alltså Vanguard FTSE All-World UCITS ETF US Dis, alltså den istället för LF Global?

      Radera
    3. Tjena,
      Ok, sorry för det. Så ofta som folk skriver fel på tickers. VGWL är en väldigt bra global indexfond. Den följer ett index som innehåller även en del tillväxtmarknader. En bredare fond än Länsförsäkringar global indexnära.

      Vanguards fond är bra och som jag skrev om Storebrands fond så är det där bredare indexet för den som vill sprida risken än mer och kanske jämna ut kursrörelsen en aning.

      Det index Länsförsäkringars fond följer har presterat lite högre avkastning historiskt och kan nog göra så även i framtiden sett över långa tidsperioder.

      Mvh petrusko

      Radera
  20. Vid jämförelse är SEB Global indexnära lux utd en bit sämre i utveckling sista åren än icke utdelande t ex LF global index och Storebrand Global Plus. Men då har jag inte vägt in hur utdelningen på ca 3% påverkar utfallet. Känns inget vidare med försämrad total avkastning enkom för att få utdelningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Den är inte fantastisk den där SEB Global indexnära. Den är reggad i Luxemburg och har högre kostnader/skatt än tex Länsförsäkringars fond.

      Mvh petrusko

      Radera
  21. Hej Petrusko,
    Tack för en bra blogg.
    Jag är ny på aktier och efter gjort lite research så har jag kommit fram till denna mixen.

    70% Länsförsäkringar Global
    10% PLUS Allabolag Sverige Index
    10% Handelsbanken Global Småbolag
    10% Avanza Emerging Markets

    Vad tycker du om upplägget och %?
    Förstått det som folk har lite olika åsikter om emerging markets, hade du hellre tagit bort den och lagt 10% extra på Länsförsäkringar? Eller gjort något annat annorlunda!

    Tack för all inspiration!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tobias,
      Tack för din kommentar. Du har gjort din research och ett bra val därefter. Utmärkt val av fonder i respektive kategori och en rimlig fördelning mellan dem. Själv brukar jag förorda en större del i svensk indexfond men det här valet du gjort finns ingen anledning att ändra på. Det är en portfölj som bör ge dig en god riskjusterad avkastning på lång sikt.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....