Info om REITs - Amerikanska fastighetsbolag

 

Jag har investerat i amerikanska REITs i många år och det är ett populärt tillgångsslag bland många investerare. Inte bara utdelningsinvesterare som jag själv utan Warren Buffett mfl har investerat i sektorn också.

Det är inte alla som vet vad en REIT är och medan en enkel förklaring är att det är ett fastighetsbolag så är det mer än så. REITs har ett speciellt upplägg kring beskattning och utdelning som leder till att de ofta har en hög direktavkastning. 

Jag snubblade över en video på Youtube där det kort förklaras vad en REIT är samt lite extra snack runt i kring. Jag gillade den här videon och tänkte att den kan vara intressant för de som funderar kring vad REITs är. Tryck play ovan eller på Youtubeloggan för att se den hos Youtube.18 kommentarer:

 1. Mycket intressant video. Får man fråga vilka REITs du gett dig in i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jesper,
   Jag äger faktiskt de där två han nämner i slutet, W.P. Carey och Realty Income. Det är två bra bolag som imponerar på mig med sin strategi och exekvering över åren. Jag har ägt Realtyy Income i många år och WPC i flera år.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ska man ha dessa i ISK eller Kapitalförsäkring?

   Radera
  3. Tjena Utländska bolag är smidigast och bäst att ha i en KF då man har störst chans att få all utländsk skatt i retur där.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Mycket intressant video. Får man fråga vilka REITs du gett dig in i?

  SvaraRadera
 3. Intressant! Delar du åsikten i klippet att det är bra läge i REITs nu? Någon REIT förutom O och WPC du har på radarn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas, Ja det ser ganska hyggligt ut för vissa REITs nu. O och WPC har stabila hyresgäster, årliga hyrreshöjningar och de finansierar sig på annat sätt än vi är vana vid här i Sverige. Det är inte lika stor del banklån och obligationer utan de använder mer eget kapital. I Generella termer är de inte lika "utsatta" som de svenska fastighetsbolagen nu är i spåren av högre ränta.

   Jag hade en till REIT jag övervägde ta in och det var STORE Capital men den är under uppköp och försvinner. Just nu har jag inget jag kollat närmre på.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Alltid lika intressant att kika in på din blogg Petrusko! En mycket informativ video.
  Lite off topic: För min del så får gärna börsen tappa ytterligare 40-50% med tanke på den höga ISK skatten för då betalar man ju bara hälften så mycket i skatt på sin portfölj plus att man kan köpa på sig fina bolag till ok priser. Aktiestinsen resonerade exakt likadant under finanskrisen 2007-2008 när han intervjuades av Dagens industri. Men detta förutsätter såklart att utdelningarna fortfarande trillar in under den kraftiga nergången så att man har pengar att köpa rabatterade bolag för...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Tack för din kommentar. Japp som Stinsen resonerade säljer folk aktier till rabatt där i nedgången och så klart är man hellre köpare när det är rabatt =)

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag betalar hellre lite mer skatt på ISK-kontot och ser börsen gå upp 40-50% istället.
   Då kan man sälja av en del av vinsten och sen invänta nästa dipp.
   //Jojje

   Radera
 5. Själv äger jag endast en reit och det är O. Funderar på att köpa STAG och MPW. Logistikfastigheter och sjukhus känns rimligt. Även sugen på DLR och LAND. Finns så många fina reits i USA, synd att man inte erbjuder fractional shares och courtagefritt som i USA. För småsparare som mig blir det bökigt att göra minstaköp på runt 4000 kr per reit och köptillfälle. Drömmen skulle vara om M1 Finance kom till Europa, då skulle det bli fart på nätmäklare och gammelbank tillika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihet, Jag har spanat på både STAG och MPW i närtid och tycker de är attraktiva. Framförallt MPW, det sser ut som att de kan tuffa på med sin skithöga yield. Well, Jag har inte i plan i närtid att ta in ny REIT i portföljen men jag tittar till dem om och när det blir dags.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag äger MPW. Det var ju mycket oro kring deras största hyresgäst, Steward, tidigare i år. De bekräftade dock i senaste rapporten att Steward nu kan betala av på den finansiella hjälp de fick ifrån MPW och att kassaflödet ser fint ut framöver. Aktien är dock inte tillbaka på de nivåer de var innan kontroversen än. Personligen dubblade jag min (om än lilla) position.

   Jag skrev lite om det i månadsrapporten på min blogg, har även ett inlägg om Realty Income om du är intresserad :)

   Radera
 6. Intressant video, Dividend Bull är absolut en av mina favoriter på YouTube! :) Äger ett knippe REIT's i min utdelningsportfölj, främst för att de generellt genererar goda utdelningar och ofta har lite högre direktavkastning. Passar mig som gillar aktier med en lite högre direktavkastning idag snarare än att behöva vänta 10-20 år på att utdelningstillväxten ska ge effekt, även om det säkert på sikt kan leda till högre avkastning. Framtida är som bekant okänd :)

  /InkomstInvesteraren

  SvaraRadera
 7. Tack för att Du delar med Dig värdefull infomation. Jag visste att REITs var fastightesbolag + lite till, men hade dålig koll på vad "lite till" var för något.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Tack för din kommentar. Hoppas du får en go dag du med =)

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej! Vad anser du om denna etf med fokus på utdelningsaktier i Europa? Har du något bättre alternativ? Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility UCITS ETF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Den kan nog vara helt okej om man söker exponering i europeiska högutdelare. Själv har jag valt FLXD från Franklin Templeton. Länk till mitt inlägg om fonden nedan.

   https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html?spref=tw

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...