Castellum pausar utdelningen

 


Fastighetsbolaget Castellum meddelade idag att de uppdaterar sin finanspolicy samt att de inte avser föreslå någon utdelning till ordinarie bolagsstämma på våren. Räntetäckningsgraden skall fortsatt vara stark och det nya målet är en räntetäckningsgrad om minst 300 procent. Belåningsgraden skall varaktigt vara låg och det nya målet är att den inte skall överstiga 40 procent.

Detta är åtgärder för att säkerställa ett fortsatt starkt Castellum och hålla nere risk i en turbulent tid. 

I dagsläget är belåningsgraden 40 procent och räntetäckningsgraden 310 procent. I linje med nya målen alltså.

Den nya finanspolicyn innefattar även ett besparingsprogram och ett minskat investeringsutrymme. Sammantaget  åtgärder som skall medföra att Castellum kan bibehålla sin kredit rating.

Det här med kredit rating är inte bara en käck grej att kunna slänga sig med utan det medför lägre finansieringskostnader (lägre ränta) och bättre tillgång till finansiering. Viktigt för en kapitalintensiv verksamhet som ett fastighetsbolag.

Många med mig tycker så klart att det är tråkigt att utdelningen uteblir men det som är bäst för bolaget är vad som betyder i längden. Den utdelning som redan är beslutat och har X-dag i slutet av december 2022 påverkas inte utan den kommer pyntas som vanligt.

Jag brukar inte behålla bolag som slopar utdelning men det här är en tillfällig grej och att Castellum kommer åter och pyntar utdelningar är jag övertygad om. Utdelningspolicyn i Castellum kvarstår oförändrad. Det betonar bolaget i dagens pressmeddelande. Möjligtvis att jag skalar av lite av det jag köpt på mig extra nu det senaste året. Jag tar det som det kommer.

För Rutger Arnhult har jag tidigare nämnt att hans ägarbolag (där han äger sina Castellumaktier) är beroende av ett kassaflöde in i bolaget för att kunna pynta sina ränteutgifter. Att slopad utdelning i  Castellum kunde sätta press på Arnhult att sälja mer av sitt innehav. Vi får se hur det blir med den saken men han äger ju en rejäl slant i andra bolag också. Jag såg att han (via bolag) lämnade valberedningen i Sagax vilket kan betyda att han avyttrat och frigjort kapital där.19 kommentarer:

 1. Sålde direkt. Opålitliga bolag som offrar utdelningen det första de gör när det svajar lite platsar tyvärr inte i min portfölj. Om sbb hade pausat utdelningen hade jag på något sätt kunnat förstå, om man ser till deras finansiering. Castellum, nej. Att man dessutom gav upp sin möjlighet att bli en utdelningsaristokrat direkt på målsnöret visar hur lite man bryr sig om utdelningar i största allmänhet jämfört med bolag i USA. Nu lär de inte nå upp till detta målet under min livstid i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer Snålgrisen men ligger kvar ändå i detta bolag. Riktigt uselt att ge upp att bli första svenska Div Aristocrat... Borde prioriterat att bli det samtidigt som de tar pausar inköp osv. Suck.

   Radera
  2. Fast "Dividend Aristocrat" är ett amerikanskt påfund. Finns inget egenvärde att bli det, särskilt inte här i Sverige där vi inte har samma utdelningskultur som jänkarna. Jag litar på att de gör vad som är bäst för bolaget som sådant.

   Radera
  3. Nej visst men castellum kunde blivit en och den förste. Att även Sverige kunde få någea bolag som verkligen sätter ära i stabilitet gällande utdelning vore trevligt.

   Radera
  4. Instämmer. Mycket tråkigt. Jag vill också äga pålitliga och bra bolag som levererar vad de säger till aktieägarna. Tyckte Castellum var det fram tills nu. Man får blicka mot USA, vi fixar inte detta i Sverige.

   Radera
  5. Jag tror att det är bra att de slopar utdelningen. Jag tror på omfattande nedskrivningar av fastighetsvärdena kommande kvartal då avkastningskraven rimligen kommer att gå upp från dagens mycket låga nivåer. Nyckeltalen kan komma att försämras mycket snabbt då du får en kraftig hävstång åt fel håll. Med en starkare finansiell ställning kan Castellum få bättre lånevillkor men också möjlighet att ta vara på köplägen.

   Radera
 2. Mekaniska Pengar15 november, 2022 09:33

  Jag sålde när Akelius började hota med utdelningspaus. Jag ägde Castellum just på grund av utdelningen. En maktstrid kan jag vara utan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Nej det där med maktstrid kan man gott vara utan. Slutet på den har vi inte sett ännu.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Akelius kommer med glädje fiska upp de aktier ni säljer för att utdelningen pausas. Och vem tror ni vinner på det i längden? Snarare köpläge nu. Ta rygg på en fastighetsmogul som garanterat vet vad han gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men om man behöver sina passiva inkomster kvittar det ju om Akelius blir rikare.

   Radera
 4. Vi fick aldrig riktigt veta varför de sparkade först VD Henrik Saxborn och sedan VD Biljana Pehrsson, men jag hade mer förtroende för dem än för den nuvarande VD:n. Jag tror att de hade kunnat undvika det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel, Saxborn var inte sugen på att arbeta under Arnhult varpå han valde att sluta. Biljana har vi bara fått höra den officiella hittepåförklaringen medan man kan anta att Arnhult ville ha en "nickedocka" och hon ville inte vara det.

   Biljana som gjort ett bra jobb innan fick kicken innan hon knappt hunnit börja på Castellum och det får Arnhult bära hundhuvud för i min bok. Han tillsatte henne och verkar inte gjort ett grundligt jobb med det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag sålde när Biljana slutade. Bästa beslutet i år (runt 220 kr).

   Radera
 5. Trist, såklart. För egen del litar jag på att det är vad som är bäst för bolaget i längden.

  Det är svårt att inte ha tilltro till Roger, och jag föredrar honom framför Rutger alla dagar i veckan.

  SvaraRadera
 6. Trista nyheter såhär en Tisdag men inte helt oväntat. Jag tror att Jag behåller aktien även om det såklart är riktigt tråkigt att de snubblar på mållinjen så att säga.

  SvaraRadera
 7. Det är ansvarsfullt agerande som kommer gynna aktieägare långsiktigt. Att minska ned skuldsättningen när obligationslån förfaller, räntorna är höga är riktigt ekonomiskt gynnsamt. När aktieutdelningen kan återupptas kommer utdelningen vara mer uthållig. Tror många andra fastighetsbolag m.fl. att följa efter. Vi såg nyligen Dustin ställa in utdelningen i december, med just hänvisning till att minska skuldsättningen, efter förvärv. Att Castellum aviserar sparprogram, minskade investeringar dessutom är bra. Allternativet hade kunnat vara en nyemission, vilket hade satt större press på aktien, om man bibehåller utdelningen (höjt den). Man får se totalavkastning, dvs. ev utdelning + aktieutdelning. Sammantaget tror jag dagens aktieägare skall vara nöjda med dagens beslut.

  SvaraRadera
 8. I och med att Castellum nu ställer in utdelningarna för aktieägarna så undrar jag hur Wallenstam och Fastpartner kommer att göra nästa år? Kanske tid att göra sig av med allt som har med fastigheter att göra.
  //Tim

  SvaraRadera
 9. Inte direkt överaskad. Efter Akelius uttalande förväntade jag mig att styrelsen skulle föreslå 0 kr i utdelning för 2022, för att inte gå emot sin största ägare. (ca 12% tror jag Akelius har nu). Däremot behöver det inte vare något dåligt. Det skapar värde för aktieägarna om bolaget har något vettigt att investera sin vinst i. Balder delar inte ut något till aktieägarna, men aktien har skapat värde för aktieägarna i alla fall.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 10. Behåller mina! Gillar utdelningar, min strategi är likt många andra på bolag med hög eller växande utdelning. Men totalavkastningen är trots allt det viktigaste. Om detta, högst sannolika tillfälliga gupp, ger bolag bättre förutsättningar framåt är jag som ägare helt OK med det.

  Lärdomen är väl att inte vara för beroende av ett bolag för sitt kassaflöde in på kontot. CAST står (stod) väl för 5 procent av mitt kassaflöde. Detta kommer sannolikt att kompenseras av andra innehavs höjningar nästa år.

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...