Banker uppmanas vara återhållsamma med utdelningar

 


Sveriges Riksbank skickade precis ut ett pressmeddelande med kommentarer om inflation och risker i det finansiella systemet. Rubriken i PMet lyder: "Utmaningar för den finansiella stabiliteten".

Pressmeddelandet har sin grund i en finansiell stabilitetsrapport på 72 sidor. Det står förstås en fasligt massa saker där men här lyfter jag ut en grej för våra svenska storbanker. Riksbanken anser att banker nu bör vara återhållsamma med stora utdelningar och återköp av aktier. Hushållens stora skuldsättning och fastighetsbolagens finansieringsbehov lyfts fram som riskfaktorer.

Lyssnar man till bankerna som nyligen rapporterat låter det annorlunda men hur de nu skall agera efter att Riksbanken sagt så här återstår att se. Jag tror inte bankerna ser det på samma sätt.

För övrigt pyntar våra svenska storbanker en fasligt massa pengar till staten för att de skall kunna räddas om det behövs. För banker i övriga EU fonderas dessa pengar så att när bankerna pyntat in en massa miljarder behöver de inte pynta mer. I Sverige sätter politikerna sprätt på de här pengarna och låter bankerna betala den här avgiften i all evinnerlighet. Det är ett orättvist system för de svenska bankerna och kanske kan det ändras nu med nytt styre i Sverige.

Länk till pressmeddelandet och rapporten hos Riksbanken: https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2022/utmaningar-for-den-finansiella-stabiliteten/


Beträffande återhållsamhet med utdelningar och aktieåterköp så har SEB precis sjösatt ett återköpsprogram för det sista kvartalet och det blir spännande att följa upp. De rapporterar återköpen regelbundet på sin sajt.11 kommentarer:

 1. Tack för info. Fattades bara att ett sådant här knasmeddelande från den avenska Riskbanken skulle komma.

  SvaraRadera
 2. Bra att du tar upp den sk bankskatten. Det var ju denna skatt som fick Nordea att byta säte till Finland för några är sedan. Många blev upprörda över detta men själv gladdes jag åt beskedet och köpte in mig i deras finska aktie istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Ja många blev upprörda på Nordea men det var ett rimligt agerande av en nordisk bank att inte låta svenska p politiker ta pengar av dem på det viset. Nu konkurrerar Nordea på lika villkor som övriga banker i EU. De betalar till sin egen räddningsfond och om de behöver räddas så har de stått för kostnaden själva.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Kör själv bara bank från Kanada, mycket säkrare om man gillar just utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Jag har läst om kanadensiska banker flera gånger genom åren och det verkar vara bra utdelningsaktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Kan passa på att nämna att vår befolkning också behöver förstå vad skulder och att konsumera över sin förmåga innebär.

  Sanslöst tanklöst ibland, o det kan vi inte skylla på varken politiker eller bankerna. Svenne banan måste liksom inte låna till max o leva från paycheck till paycheck.
  Speciellt när det är så jävla lätt att tjäna pengar på börsen genom enbart index investeringar.

  SvaraRadera
 5. Så fort politikerna skapat en ny kris så skriker de alltid på att aktieutdelningar ska ”ställas in”. De förstår inte hur viktiga dessa utdelningar är för svensk forskning, stiftelser, pensioner och hela det svenska näringslivet. Fullkomligt idiotiskt påbud (och ja, riksbanken är politisk). Bank är den bästa sektorn, högst i näringskedjan. 💰

  SvaraRadera
 6. Kan ju hoppas att bankskatten tas bort... i övrigt bör det vara bankerna själva som bestämmer kring vad som ska delas ut. Vi kan inte ha ett nytt 2020 där ECB med flera ströp utdelningar för alla europeiska banker och finansinstitut.

  SvaraRadera
 7. Jag kör bara bank från Kanada. Betydligt bättre totalavkastning och inte minst förutsägbarhet kring utdelningar. Så jag ser ingen anledning att äga svensk bank. Enda svenska exponeringen är SEB via Investor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Jo det är nog så att det varit mer pålitligt med utdelningar i de kanadensiska bankerna. De är bra har jag fattat det som. Har sett och läst om dem i olika artiklar osv genom åren och det verkar bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Japp. Men ändå förvånansvärt få i Sverige som äger kanadensiska banker.

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...