Rutger Arnhult tvingas sälja och Akelius köper

 


Rutger Arnhult är storägare i Castellum och ägandet ligger till stor del via ett bolag som heter M2 Asset Management. För att få extra hävstång på sin investering har M2 Asset Management belånat innehavet i Castellum och köpt än mer aktier.

Nu när aktien i Castellum har backat extremt uppfyller inte längre M2 Asset Management de villkor de åtagit sig när de tagit upp den här belåningen. Därför är de tvungna att sälja aktierna i Castellum.

Jag var snabbt ute och såg en rejäl nedgång i aktien och försökte skopa in ett gäng på drygt 105 kronor. Men det gick snabbt upp igen och jag blev utan.

Anledningen att det snabbt vände beror på att köparen av aktierna är Akelius Residential Property.

4,6 miljarder kronor pungar Akelius Residential Property ut för Castellumaktier till kursen 115 kronor stycket.

Roger Akelius är en äkta legend i fastighetsvärlden och om han anser att 115 spänn stycket är en bra deal i Castellum kan ni ge er på att det är så. Marknaden tolkar det mycket positivt och aktien steg kraftigt på beskedet. Just nu handlas Castellum till cirka 121 kronor.


14 kommentarer:

  1. Hur tänker du att äga Castellum både som aktie och via Aktiespararna Direktavkastning? Bolagsrisk är ju helst något man vill komma bort ifrån, speciellt nu när fastigheter är i fritt fall är det inte helt enkelt att veta vilken häst man ska satsa på. Castellum anses ju "säkert" av många, med det gjorde man ju om Ericsson, HM, JNJ, 3M och många fler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snålgrisen, Jag får ofta den där frågan och jag tycker den verkar ogenomtänkt. Hur mycket har du tänkt investera i Aktiespararna Direktavkastning egentligen?

      Om vi leker med tanken att du investerar 5 procent i Castellum och resterande 95 procent av din portfölj investerar du i Aktispararna Direktavkastning då har du en total exponering i Castellum om cirka 9,7 procent.

      Du får avgöra själv om du tycker det är problematiskt.

      Att någon skulle investera just 5/95 procent i Castellum/Aktispararna Direktavkastning är kanske inte så troligt. Lägger man 100 procent i fonden så väger Castellum kring 4,7 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Det beror nog på hur man tänker. Jag vill försöka hålla mina innehav så att inget väger mer än ca 3%. Man investerar i en fond eller etf för att minska bolagsrisken. Vad är då vitsen att samtidigt äga ett av bolagen vid sidan om? Ingen kritik till din strategi, utan mer en undran kring tankegångarna. Brottas själv ständigt med om jag ska hålla på med aktier alls och köra enbart ETF-er...

      Radera
    3. Tjena Snålgrisen, Jag gillar din syn på risktagande och att du inte vill att något innehav väger mer än 3% ens via fonder. Det är mycket sunt och jag är övertygad om att det kommer bringa dig framgång.

      Att helt skippa enskilda aktier och istället enbart investera via fonder är ett smart val och kommer ge bättre avkastning än väldigt många stockpickers som misslyckas slå index.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej
    Ökade på 108:- precis innan nyheten kom.
    Ibland träffar man helt rätt.
    Sålde igen på 128:- så man får väl säga att det
    blev en trevlig eftermiddag!!
    //Jojje

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför sålde du?

      Radera
    2. Har antalet aktier jag vill ha så detta var bara en
      snabb och lyckad affär.
      Blev ju också en GAV-sänkning.

      Radera
    3. Hade redan ca 3% av portföljen i Castellum så detta var bara en snabb och lyckad affär.

      Radera
  3. Is not true that Akellius said at DI that the "Real State stocks would be cheaper in future"? Did not that remark make his purchase cheaper?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Akelius sa att fastigheter kommer stå lägre om 3 år. Akelius har längre investeringshorisont än 3 år.

      Radera
  4. Kommer falla fler tyvärr! Överbelånad många! Lundbergs fastighetsbestånd belåningsgrad låg 25% vid årsskiftet. Nettoskuld 5% av totala tillgångar! Börsnoterade innehav obelånad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Lundbergs är ett mycket fint bolag där de har en konservativ syn på risktagande. De klarar sig längre än väldigt många andra.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. ”Jag blev utan”, men nu ligger ju kursen ungefär där Akelius valde gå in (115) trots att han tror att fastigheter kommer ligga lägre om tre år. Tittar man på PE rullande 10 år så är det grymt köpläge. Dina ”20 år inom aktiehandel” kanske inte räcker till för det inspelet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har läst din kommentar några gånger och förstår inte vad du vill säga/fråga. Undrar du om jag instämmer i att Castellum är billigt nu? Jag tycker det är en mycket attraktiv värdering både sett till EPRA EPS och till substansvärde som så klart kan skrivas ned men inte med yxhugg.

      Mvh petrusko

      Mvh petrusko

      Radera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...