Snart utdelning i Xact Sverige

 


Nu är det snart utdelningsdags för den börshandlade Sverigefonden Xact Sverige. Den pyntar utdelning 1 gång per år och det sker i juni varje år, snart alltså.

Den 13 juni är sista dagen som fonden handlas inklusive rätt till utdelning.

Den 14 juni är X-dag vilket betyder att från den dagen handlas fonden utan rätt till utdelning. Kursen i fonden kommer gå ned motsvarande utdelningsbeloppet den här dagen.

20 juni är pay date vilket är dagen då pengarna väntas komma in på ditt konto.

Utdelningen är på 27,43 kronor per andel.

Läs mer:

Mitt inlägg med mer info om Xact Sverige.

Mitt inlägg med 10 års utdelningshistorik för Xact Sverige.

10 kommentarer:

 1. Har köpt någon / några då och då i dippar. De är ju så förbaskat dyra per styck. Men har tydligen lyckats få ihop så många så de är det värdepappret som ger mest utdelning i kronor i min portfölj. Himla trevligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CS,
   Ja Xact Sverige har ett osmidigt högt styckpris. Jag föreslog för något år sedan att de skulle splitta den och det tyckte de var en utmärkt ide och skulle kolla på att fixa det. Sedan dess verkar de ha bytt ledning och personal lite härvar så det är nog helt av banan det där med split.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. "...helt av banan det där med split." Du tänker på banana split? Mohahahaha... (Ja, det är tur att jag inte försörjer mig som komiker... Jag hittar ut själv.)

   Även jag äger några andelar i denna fond och ska för första gången få utdelning. Trevligt!

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Tjena Egon din skojare där. =)
   Ja det skall bli riktigt nice att få utdelning från den här fonden nu i dagarna. Jag har ägt den sedan 2015 och skopat in ett gäng utdelningar sedan dess.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tja!

  När jag jämför Xact Sverige på Avanza med Omx30 GI, så ser det inte så schysst ut i långa loppet. Jag antar att det handlar om att utdelningen inte är med i grafen för Xact. Hur jämför jag bäst Xact Sverige ink utdelning med t.ex en vanlig svensk indexfond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det stämmer att utdelningen inte är med i grafen hos Avanza och att det blir väldigt missvisande eftersom en stor del av totalavkastningen ligger i just utdelningen.

   Enklast och smidigast att jämföra hos Avanza är att klicka på Faktablad och sedan PRIIP. Då får du upp en PDF där du ser totalavkastning för fonden år för år. De flesta fonderna har 10 års historik i det där dokumentet om de funnits så länge.

   Klickar du upp samma dokument för Avanza Zero så har du en enkel jämförelse mot OMXS30 GI där då fonden följer det indexet. Då kan du se år mot år hur de två fonderna presterat.

   Xact Sverige har presterat bättre totalavkastning än OMXS30GI/Avanza Zero.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej! Jag har länge sparat främst i indexfonder, men funderar nu på att köpa min första utdelningsaktie ... OM jag inte - först? - köper lite andelar i just Xact högutdelande. Är det läge att gå in i den nu, tycker du? I övrigt såg jag att du skrev om Castellum tidigare, vilket annars hade kunnat vara köp nr 1 - dock verkar fastigheter alltjämt vara på nedåtgående, så jag lutar i nuläget åt Investor som en första utdelningsaktie. På ett halvårs sikt vill jag äga åtminstone 4 st "trygga" utdelsningsaktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, skall man investera i aktier så är Investor ett suveränt bolag att spana in. De utgör en riskspridare i sig genom aalla olika bolag de äger. Investor har historiskt presterat bättre avkastning än breda börsindex och de är en mycket bra utdelningshöjare.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Perfekt, tack för info. Den listas nämligen inte som en kommande utdelning hos Nordnet av någon anledning. Är väl för att det är en ETF.

  /Divi
  https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja precis, för att det är en ETF. Likadant är det hos Avanza och jag tror många äger den här och på sin höjd vet ungefär när utdelningen är.

   Mvh petrusko

   Radera

Lyft blicken!

  I år har börsen gått uselt men sett över en 2-årsperiod har en vanlig svensk indexfond avkastat 11,5 procent per år. Det inkluderar alltså...