Ökade i Sagax D

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Likt allt annat på börsen idag har Sagax D backat rejält. Jag köpte först en liten slurk strax under 28,5 kronor men när den sedan gick ned till 28 kronor slog jag till på en större stek. Den backar på att inflationen kom in högre än väntat och att räntan således kanske kommer höjas mer än man tidigare prisat in. Dagens värdering är med flertalet räntehöjningar de närmsta åren i åtanke. Räntehöjningar kommer alltså inte komma som en överraskning och sänka kursen utan det är avvikelser ifrån den förväntade räntebanan som påverkar snarare.

Jag är inte rädd för att köpa Sagax D bara för att räntorna kommer stiga framöver. Det är redan inprisat och utöver det vi vet idag kan aktien gå både upp och ned. Jag minns när flertalet preffar handlades med 8 procent direktavkastning. Då var ränteläget långt högre än det vi förväntar oss i närtid. Blir det att räntan höjs mer än vad marknaden redan räknar med de närmsta åren kanske vi får se 8 procent direktavkastning i Sagax D. En aktiekurs om 25 kronor alltså.

Fixed Income som preffar och D-aktier är en del av min strategi och jag arbetar långsiktigt med tillgångsslaget. Jag viktade ned det rejält för en tid sedan men nu har det backat såpass att jag är attraherad att köpa när tillfälle ges. Som idag när jag köpte Sagax D på 28 kronor.

Jag ser ingen kurspotential att snacka om i preffar och D-aktier i närtid. Jag har inte köpt Sagax D för att jag tror den skall stiga i kurs. Jag har investerat för direktavkastningen om drygt 7 procent och jag är medveten om att aktiekursen mycket väl kan gå ned härifrån.

För att finansiera det här köpet avyttrade jag alla mina aktier i Northwest Healthcare Properties Reit. Jag realiserade en hygglig kursvinst tack vare viss kursuppgång sedan köp och en högre valutakurs. Cirka 3 år ägde jag bolaget som gjort ett bra jobb med att växa NAV på senare tid men desto trögare går det för dem att växa utdelningen. Kanske är det inte det mest fantastiska klimatet på börsen för NWH nu varpå jag tyckte det var helt okej att släppa dem här för att istället kunna agera på Sagax D. Det ser ut som att NWH tickar på uppåt med NAV och FFO varpå de kan tänkas stiga vidare i kurs och kanske höja sin utdelning i långa loppet. Tillsvidare står jag utanför. 

På 28 kronor aktiekurs i Sagax D innebär utdelningen på 2 kronor en direktavkastning om 7,14 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis och nästa tillfälle är faktiskt nu snart. Den 29 juni är det X-datum för det här kvartalets femtioöring i utdelning. Pay date är 5 juli.

Länk till Sagax D hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

8 kommentarer:

 1. Jag tror också att det är överdriven rädsla nu. Men att få 5% på exempelvis Castellum tycker jag är bättre. Bara 2% extra per år för att kapa uppsidan är snålt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker precis likadant, köpte på mig ett knippe Castellum idag när den dippade ännu en gång. Känns som att man kommer titta tillbaka om 5 år och tycka att man gjorde rätt att köpa nu när rädslan är hög. Kikade även på SBB D, men börjar undra om det är något lurt här, den är ju på typ 10% DA, väldigt högt även för en D-aktie.

   Radera
  2. Hello, Japp jag instämmer i att Castellum ser ut som en bra deal på nuvarande nivåer. Jag köpte fler idag jag också.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej , vad är din åsikt om Akelius D , den har ju tvärt om ''alla'' andra preffar& D stått emot rätt bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Akelius D beter sig annorlunda mot övriga preffar och D-aktier för den har en storägare som dammsuger marknaden på aktier. 30 dagar innan varje kvartalsrapport pausar de köpen och då brukar aktien falla nedåt 1,65 euro för att stiga igen efter rapporten när de börjar köpa igen.

   Så länge man inte betalar mer än 1,65 euro är nog Akelius D helt okej. Pyntar man 1,8 euro är det inte så roligt att bli inlöst till avsevärt lägre kurs vilket är ett tänkbart scenario. Den där aktien bör man förvänta sig att den skall bort från marknaden inom några år. Det kan ske via ett frivilligt inlösenerbjudande där bolaget erbjuder ett pris de själva väljer. Det kan ske via tvångsinlösen där man får betalt ungefär den kursen som råder när inlösen påkallas.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. I alla fall bättre att köpa nu än för 3 år sedan. Kursen var 36 kronor då, 28 kronor nu, det vill säga ett kursfall med 8 kr. Under perioden har innehavarna fått 6 kr i utdelning, d.v.s en negativ avkastning de senaste 3 åren. Akelius D, däremot, håller emot bra..
  /Matte M.

  SvaraRadera
 4. Det finns så många fastighetsaktier som har blivit billigare nu. Istället för stock picking så la jag slantarna på Avanza fastigheter by norhammar.
  //Tim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tim, Bra gjort. Även om jag föredrar Plus Fastigheter indexfond så tycker jag att det är ett smart val att få sin exponering via en fond.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...