Köpte fler Castellum idag

 


Idag köpte jag fler Castellum strax under 154 kronor. Det är en värderingsmultipel om 12,3 gånger förvaltningsresultatet per 2021. Första kvartalet 2022 dunkade Castellum in 21 procent tillväxt i förvaltningsresultatet. Substansvärdet var per första kvartalet 2022 på 259 kronor och här får vi följa utvecklingen framöver. Inflation och stigande räntor har vi haft med i beräkningarna i flera kvartal utan att det resulterat i nedskrivningar av fastighetsvärden. Kanske får vi se nedskrivningar i kommande kvartal men än så länge är marknaden och investerare mer hysteriska än hur verkligheten faktiskt ser ut.

Hyresintäkterna i Castellum har ökat med 4 procent i jämförbart bestånd och de har parerat stigande energipriser väl. En sak som jag tänkt på senaste tiden är Castellums projektportfölj som länge genererat fint värde nu står inför utmaningar med snabbt stigande kostnader och osäkra leveranstider. Jag ser fram emot att läsa kommande rapporter ifrån Castellum. Rappen för kvartal 2 kommer 15/7.

Fastighetssektorn har fått sig en rejäl smäll på börsen och värderingarna har kommit ned ordentligt. Castellum är ett sunt bolag med låg belåningsgrad och en sansad och stabil verksamhet. Jag är inte orolig för Castellum i långa loppet. Castellum som växt sitt förvaltningsresultat stadigt i både lågt ränteläge som högt sedan börsnoteringen 1997.

13 kommentarer:

 1. Tack för att du delar med dig! Jag har också tänkt på att Castellum har presterat bra i en mycket högre räntemiljö innan. Dessutom är hyrorna kopplade till KPI. Känns smått otroligt hur mycket som har diskonterats iår i kursen. Även om värdena blir nedskrivna en bit, känns denna nedgång brutal. Tror du de kommer att lyckas höja utdelningen nästa år en bit ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo jag tror att de höjer utdelningen även nästa år. Den är kopplad till förvaltningsresultatet och de har gott utrymme där. Per 2021 blev förvaltningsresultatet 12,45 kronor per aktie vilket mer än väl täcker utdelningen på 7,6 kronor. Må hända att substansvärdet backat något när 2022 är över men det är inte hela värden. Förvaltningsresultat är de riktiga pengar bolaget genererar. På några års sikt stiger sannolikt finansieringskostnaderna för Castellum men det gör även hyresintäkterna. Jag följer utvecklingen med intresse men är inte värst oroad.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hur beräknar man förvaltningsresultat, är det efter skatt eller ska det betalas skatt på 12,45 också?

   Radera
  3. Är det skatt draget på de 12,45 så det är jämförbart med vinst/aktie eller hur ska man tänka?

   Radera
  4. Tjena, Det skall dras lite skatt på det där. 11,58 kronor är förvaltninsgresultatet efter skatt. Det nyckeltalet heter EPRA EPS.

   Mvh petrusko

   Radera
  5. Tack för förtydligande till någon som inte är så hemma i fastighetsbranschen!

   Radera
 2. Att Rutger handlade på 217 kr för ett tag sedan, gör att det känns tryggt att handla på de här nivåerna.

  SvaraRadera
 3. Som vanligt du har köpt alldeles tidigt, vi har flera ränteuppgångar framme o aktien hinner går ner mer o i bästa fall står bara stilla i dessa nivåer. Jag väntar kallt på 140-130 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi kan konstatera att vi har olika strategi jag och du. Du poppar upp och kommenterar att jag köpt för dyrt och att bättre lägen kommer. Jag är trygg i mina köp och jagar inte det ultimata köpläget. Den som gör det bäddar för att misslyckas. Kan man däremot tänka sig att betala ett hyggligt pris för bra bolag ja då får man köpt och är med på resan upp.

   Jag kommer fortsätta köpa bolag till rimligt pris och bryr mig inte om trams som det ultimata köpläget.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Kloka ord. Det går inte att pricka botten och om någon kan göra det sitter inte vederbörande och pratar om det på ekonomibloggar utan den personen sitter på en lyxjakt just nu och smuttar på champagne med vackra damer i sällskap.

   Radera
 4. @Anonym.
  Var kommer 140-130kr från? Varför inte 130-120kr? Själv har jag köpt KO när en aktie uppför sig på detta sätt i denna marknad blir jag intresserad. Adderar till ett innehav. Köpte även Hufvudstaden. Tycker detta fastighetsbolag representerar stora värden för någon som kan ligga kvar några år.
  MvH Lars

  SvaraRadera
 5. Anonym fick rätt snabbare än vi kunde ana..🤪

  SvaraRadera
 6. Glöm inte bort att Castellum liksom andra fastighetsbolag köpt in sig i andra fastighetsbolag vilket slär direkt i balansräkningen när allt går ned. Castellum sitter ju på aktier i Entra. Jag har inte kollat ännu hur mycket det påverkar men jag tycker det är vansinne att göra som SBB d.vs. köpa aktier i alla möjliga bolag. Själv sitter jag på både Castellum och Hufvudstaden.

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...