Xact Norden Högutdelande totalavkastning

 


Den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande har blivit ganska populär bland småsparare och hos våra mäklare är det inte solklart hur den faktiskt presterat. Tittar man som man brukar göra på fonder ser man endast avkastning från kursutvecklingen. Där är alltså inte utdelningarna inräknade och de står för en stor del av totalavkastningen.


Hos Avanza tex ser det ut som ovan. Cirka 37 procent avkastning på 5 år.

Överst i det här inlägget är en liten bild som visar totalavkastningen för det index fonden följer. Det är på ett ungefär den avkastning fonden presterat (man behöver dra bort den årliga avgiften). Runt 60 procent är totalavkastningen man fått på 5 år i Xact Norden Högutdelande.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden

12 kommentarer:

 1. Äger xact sen några år tillbaka,presterar som förväntat. Har också en skvätt Rottneros som gått bra på sistone,är det något du tittat på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   För över 20 år sedan spanade jag på Rottneros men jag undviker sedan länge den typen av bolag. Bolag som inte har makt över pris på sin egen produkt. De tenderar att svänga mellan mycket dåliga tider (ruinens brant ibland) till halleluja-tider med enorm lönsamhet.

   Jag vill inte äga sådana bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra inlägg! Har ofta undrat hur man ska utläsa vilken den totala avkastningen för fonden är. Var hittade du den översta bilden där det anges att fondens avskastning är ca 60%? Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anders,
   Tack för din kommentar. Bilden är ifrån fondbolagets hemsida. Det är Handelsbanken som ligger bakom den här fonden och från xact.se kan man klicka sig vidare till mer information direkt hos Handelsbanken.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tack för att du belyser detta. Jag som är tungt viktad i denna ETF och VGWD luras lätt att tro att jag presterar sämre än jag gör pga att utdelningar inte syns i totalavkastningen på Avanza och Nordnet. Jag äger ju enbart ETFer och enskilda aktier med utdelning så det är lätt att låta sig luras. Trots det slog jag genomsnitts Avanzianen förra året och det ser ut att hålla i sig även i år.

  Skulle man kunna gå så långt som att köra enbart denna etf tillsammans med t ex Vanguards VGWD?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske tom skulle kunna ha en portfölj med endast xact högutd? 45 bolag är ändå rätt många. Hade varit intressant

   Radera
 4. @Frihet Så om du säljer den så "materialiseras" de osynliga utdelningarna på Avanza-kontot, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte du förstod eller så missförstår vi varandra. Behållningen på kontot är vad den är såklart, däremot så ser totalavkastningen sämre ut än vad den faktiskt är då Avanza inte visar utdelningar som % värdeökning.

   Två aktier som magiskt avkastar exakt 10% vardera.
   Den ena delar inte ut och Avanza visar avkastningen för året - 10%
   Den andra delar ut 5% i form av utdelning och resterande 5% är värdeökning - Avanza visar avkastning för året på 5%.

   Capish?

   Radera
 5. Hej Petrusko.
  Seb Sverige indexnära ligger på 77% avk senaste 5 år. Hur ska man tänka här? Man får inte klaga på bredaste Sveriges indexfond 👍😁.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   En helt vanlig Sverigefond är alltid ett bra val. Den ifrån SEB som du nämner gillar jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej, satte precis upp ett månadsparande i xact högutdelande hos nordnet på 11st/mån. Är det ett klokt beslut med tanke på vad som händer i världen. eller ska man placera dem i annat tex öka i castellum?

  / Stig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stig, Ett enskilt bolag som Castellum kanske kan bli bra men i termer av kloka val så är en bred fond likt den du valt just det, ett klokt val. Det är stor risk förknippat med enskild aktier (Bolagsrisk) som inte finns i en bred fond.

   Mvh petrusko

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...