Castellum rekordväxer förvaltningsresultat i Q1 2022

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

När jag hunnit läsa några enstaka rader och siffror i den här rapporten tänkte jag att det här är för bra och jag måste syna detta extra noga. Sedan slog det mig att Castellum förvärvade ju Kungsleden förra året och de siffrorna är inne i rapporterna nu. Totalt ökade förvaltningsresultatet 47,7 procent till 1151 miljoner kronor. Det låter ju galet mycket men det är inklusive Kungsleden och i samband med den affären gavs det ut fler aktier i Castellum som det här resultatet skall fördelas på.

Förvaltningsresultatet per aktie blev 3,4 kronor vilket är en mycket god tillväxt om 20,5 procent.

Substansvärdet (EPRA NRV) var per siste mars 259 kronor vilket på senaste aktiekurs om cirka 195 kronor innebär en substansrabatt om knappt 25 procent.

Utdelningen på totalt 7,6 kronor ger en direktavkastning på cirka 3,9 procent på kurs kring 195 kronor.

Belåningsgraden är 37,3 procent.

Hyresintäkterna i jämförbart bestånd ökade med 4 procent under det första kvartalet och hyresavtalen är konstruerade så att Castellum får i princip full kompensation för inflation.


Jag hart ägt Castellum i över 15 år och det har hela tiden varit i förändring. Inget konstigt i det, fastighetsmarknaden mm förändras stadigt och man behöver anpassa sig och vara öppen för förändring. Inklusive ägandet i Entra så har Castellum ett totalt fastighetsvärde om 182 miljarder kronor. Det är en annan storlek och geografisk spridning jämfört med för 10-20 år sedan. Hela tiden har Castellum imponerat med bra strategi och exekvering. Det är ett fantastiskt bolag som tidigare ledning, styrelse, medarbetare har byggt upp. Jag är glad och stolt över att vara en del av Castellum. Att äga det här fantastiska bolaget.


9 kommentarer:

 1. Det hade varit bra om de hade kunnat ge fler jämförelsevärden som Castellum+Kungsleden. Nu måste jag räkna själv för att se om det här är en ökning eller minskning av förvaltningsresultatet eller inte.

  Förra Q1 hade Castellum ett förvaltningsresultat på 779 miljoner och Kungsleden 318 miljoner, totalt 1097 miljoner.

  Nu, ihopslaget, är förvaltningsresultatet 1151 miljoner. Det är en ökning mer 4,9%.

  SvaraRadera
 2. Det står i Di att CAST nådde inte förväntade resultatet, det innebär en försämring. Bör handlas 182 kr.

  SvaraRadera
 3. Den mest intressanta delen av rapporten var att Castellum köpt Castellumaktier för 2,7 miljarder kronor, för en kurs som var 35 kronor (18%) högre än nuvarande aktiekurs.

  Jag är normalt emot aktieåterköp men det här verkar ha varit synnerligen dåligt. Ska företag köpa sina egna aktier så ska de köpa aktierna billigt. Det verkar inte varit ett krav här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel, Allt under 259 kronor är värdeskapande för Castellum att genomföra återköp. Att aktien står lägre nu än vid tillfället när de gjorde återköpen kan man bara önska att de hade en spåkula och visste om. Någon spåkula har de inte men värdering kan de och de har köpt till bra pris.

   Bra genomförda återköp.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Siffran 259 kronor per aktie är baserad på värderingar som sattes med extremt låga räntor. Nu är de värderingarna inte längre relevanta (vilket är anledningen till att börskursen sjunkit till 190 kronor) och det har inte krävts någon spåkula för att inse att räntorna går uppåt och fastighets- och obligationspriser nedåt.

   De som tjänade på det här var de som fick sälja sina Castellumaktier dyrare än de skulle fått annars.

   Radera
  3. Siffran 259 kronor är per 2022-03-31. Fastighetsbolag gör regelbundet värderingar och de kan inte rapportera ett värde som inte är relevant. 259 kronor är alltså baserat på vad vi vet och tror idag.

   Hela fastighetssektorn har fått se lägre värderingar utav sina aktier på börsen. Det är ett svalare intresse för fastighetsbolag och så är det med alla sektorer i olika grad till och från över tid. Det har varit goda tider länge för fastighetsbolag och kanske stundar mindre goda tider framöver. Det går sällan spikrakt upp.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. CAST värd 150 kr allt ovanför detta är dyrt och dum.

  SvaraRadera
 5. Tack för sammanställning!

  Men hur kan ett företag som Castellum ligga kvar på 25% substansrabatt? Känns ju som att det är dags att leta efter småmynt hemma under soffan o bara gå all in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   25 procent substansrabatt är inget konstigt. Det har jag sett mer utav än premier. Det är främst de senaste åren det varit premier efter en mycket lång stark period för fastighetsbolag. Förr var det vanligt med substansrabatt. Man skall inte ta för givet att rabatten skall minska. Vi har gått från fantastiska tider för fastighetsbolagen till en aning mindre fantastiskt. Värderingar med rätta gått ned.

   Castellum till 25% substansrabatt behöver inte vara ett fantastiskt köpläge. Jag tycker det är ett bra pris.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...