Villkor i Axfoods företrädesemission

 


Nu har Axfood gått ut med villkor för den sedan tidigare kommunicerade emissionen. Det är en företrädesemission vilket innebär att befintliga aktieägare har företräde att delta. Detta sker genom att man får teckningsrätter. 29 april är sista dagen för handel inklusive rätt att få dessa teckningsrätter och den som äger aktien när börsen stänger den dagen kommer senare att få rätterna. Man får 1 teckningsrätt för varje aktie man äger och det krävs 30 stycken teckningsrätter för att köpa 1 aktie i emissionen.

Teckningskursen är 215 kronor.

Teckningsperioden är 5 maj till 23 maj.

Vill man inte delta i emissionen kan man sälja sina teckningsrätter. Handel med dessa pågår 5 maj till 18 maj. Rent teoretiskt skall värdet på teckningsrätterna på ett ungefär vara diffen mellan aktiekursen och 215 kronor delat på 30.

Exempel: Om du äger 300 stycken Axfood kommer du erhålla 300 stycken teckningsrätter. Dessa berättigar dig att teckna 10 stycken nya Axfood-aktier för 215 kronor styck.

16 kommentarer:

 1. Jag har Axfood som innehav. Alltid tyckte detta med emissioner är så stökigt.
  Ska du själv delta i den?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Jag hade planerat att delta men jag skall fundera en extra sväng med anledning att jag precis har friserat ned mitt innehav i Axfood till en nivå jag vill ha den på. Det blir lite knas om jag då köper än mer nu i den här emissionen. Mitt alternativ blir då att sälja teckningsrätterna som på ett ungefär ger mig samma värde som att delta i emissionen.

   Bortsett från min högst personliga situation där jag redan har "maxat" Axfood i portföljen så tycker jag att det är en rimlig emission att delta i.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Skönt att du håller koll på sånt här. Det ingår numera i den dagliga rutinen att besöka din blogg. :)

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Emissioner jag tidigare har deltagit i så har det uppstått viss kurspress. Vad tror du om denna möjlighet under kommande period?

  En helt annan fundering så här på morgonkvisten är hur funkar det med låt oss säga Xact Norden Högutdelande eller andra fonder med Axfood som innehav? Kassan i fonden är på noll senast jag kollade. Tecknas tilldelningen? Vart kommer pengarna ifrån?

  Ny dag Nya möjligheter! /pp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är skillnad på bolag och bolag när det gäller emissioner. Emissioner kan göras av olika anledningar och mindre bra bolag brukar kunna gå ryckigt kursmässigt i samband med emission. Axfood är finansiellt superstarka och har en utmärkt verksamhet. Emissionen är kommunicerad sedan länge och är för att täcka upp det förvärv de gjorde i höstas. Jag förväntar mig ingen kurspress med anledning av denna.

   Indexfonder bryr sig inte om sin andel i bolag utan ser bara till andel i sin egen fond. De deltar inte i en sådan här emission bara för att de får möjlighet utan främst om det passar och behövs vilket det förmodligen inte gör. De säljer då teckningsrätterna och smetar ut pengarna i alla innehav i fonden där de normalt sett skulle köpt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack!
   Så klart att det är så när det gäller indexfonder. Känns ju helt glasklart när jag läser ditt svar. :)

   Några tankar om den kraftiga reaktionen den 21 april?
   Är aktien kanske bara rejält överköpt och behöver komma ner eller har det kommunicerats några negativa nyheter?

   Mvh /pp

   Radera
 4. Hej! Jag har tyvärr mina aktier på ett v/p konto så frågan är hur beskattas det om jag skulle sälja teckningsrätterna? Har inte det bästa antalet heller så att jag får jämnt antal nya aktier men man kan väl alltid köpa till teckningsrätter istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpa/Sälja TR så att Du får ett antal som är jämt delbart med 30 rekomenderas. Annars kommer de överskjutande TR förfalla och Du kommer att förlora några kr. Priset på en TR borde hamna runt (295-215)/30 = 2,67 kr.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 5. Så man tar in 1,5 miljarder genom emission samtidigt som man ska dela ut lite drygt samma summa i år. Kunde ju lika gärna ställa in eller minska utdelningen då kan man som vanlig enkel småsparare tycka. Så hade man sluppit de kostnader (13 miljoner tydligen) och krångel för aktieägarna med att hantera TR etc. som emissionen innebär. Men förmodar att en del ägare hade misströstat då eller finns det någon annan anledning som jag missar?

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko.
  En annan fundering på etf fonder.
  S&p 500 index har gått ned med runt -13% iår, men kollar man på etf fonder som följer s&p 500 har de endast gått ned runt -5%, exempelvis vanguard s&p 500 etf (vusa). Vet du varför det är så?
  Mvh Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Vissa fonder är hedgade i en annan valuta och då får man i kursutvecklingen även med valutans effekt. Den fonden du nämner tror jag inte är en sådan varpå det inte förklarar just den. Mitt svar får bli att jag tror inte att det stämmer, att något blivit tokigt. Om man däremot äger fonden och tittar på utvecklingen för den i sin egen depå så får man med valutautvecklingen USD/SEK. Att fonden handlas i Euro har ingen betydelse.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej! Tack för bra blogg!!!
  När behöver man ha pengar på kontot för att delta? Är det dagen man tackar ja eller är det efter den 23e?
  Jag tycker sånt här är krångligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Jag förstår dig. Det år krångligt sådant här, det är ju något man utsätts för väldigt sällan och således inget som direkt sitter i ryggmärgen. Rent teoretiskt är det i slutet av perioden du måste ha pengarna på kontot men din mäklare kan ha en spärr i sitt system som gör att du måste ha dem ståendes direkt när du accepterar. Jag minns inte hur Avanza brukar göra. Om några dagar får du rätterna på kontot och då kan du se/testa hur det funkar hos just din mäklare.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej! Lite okunnig på teckningsrätten. Men i vilket skede tackar jag ja eller nej? Och hur går det praktiskt till? Kommer ett brev på posten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Idag den 5 maj får du TeckningsRätten på din depå och med start idag tom 23 maj kan du välja att delta i emissionen eller att sälja dina rätter.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej
  Kan man köpa till fler teckningsrätter,
  så man får det antal aktier man vill tekna.
  Och sedan anmäla att man vill delta?
  // P

  SvaraRadera

Fördelaktigt att göra de stora misstagen tidigt

  Vår tid här på jorden är ett livslångt lärande. Oavsett skede i livet så utvecklas vi och lär mer. Ett sätt att lära är av sina misstag oc...