Rejält höjd utdelning i Xact Norden Högutdelande

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Nu har Xact meddelat utdelning för fonden Xact Norden Högutdelande och det blir en rejäl höjning som väntat. Vid den här tiden förra året meddelade de utdelning varpå jag de senaste dagarna avslutat och börjat dagen med att spana in nyheter från Xact. Idag satt den där, nyheten om utdelningen. 

Under 2022 kommer Xact Norden Högutdelande pynta totalt 6,52 kronor fördelat på fyra tillfällen. Det blir 1,63 kronor åt gången i mars, maj, september och november. Utdelningen nu i mars har X-datum den 15 mars och vi väntas ha pengarna på depån 21 mars.

Förra året pyntade fonden 5,36 kronor i utdelning och sedan dess har både fondens NAV stigit ordentligt och likaså innehavens utdelningar. 

Årets utdelning innebär en utdelningstillväxt om cirka 21 procent.

Den här fonden är mitt största innehav. Den innehåller bortåt 50 stycken sunda bolag med god utdelning. I sig självt är den en riskspridare och jag gillar och tror på den här typen av bolag. Stadiga sunda bolag som pyntar utdelning.

Länk till Xact Norden Högutdelande hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

21 kommentarer:

 1. Ja det regnar verkligen in höjningar nu. UPS höjde i veckan med 49% och massor av andra höga singledigithöjningar eller tvåsiffrigt. Jag kommer ju att drunkna i pengar framöver... ;)

  SvaraRadera
 2. Ja det regnar verkligen in höjningar nu. UPS höjde i veckan med 49% och massor av andra höga singledigithöjningar eller tvåsiffrigt. Jag kommer ju att drunkna i pengar framöver... ;)

  SvaraRadera
 3. oh vad roligt ! Tack för infon

  SvaraRadera
 4. Men så treligt! Har du koll på hur mycket Xact Sverige kommer dela ut?

  Påven

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Påven,
   Utdelning för Xact Sverige meddelas ett antal veckor senare. Början mars på ett ungefär.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko, hur kommer förvaltarna fram till den summan? Är tanken att spegla utdelningar från underliggande innehav eller siktar man mer mot en procentuell DA, dvs en kombination av utdelningar och att sälja av aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Christian,
   Cirka 4,5 procent direktavkastning skall fonden pynta och det är mottagna utdelningar som är grunden för den utdelning fonden betalar.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Mkt trevlig nyhet :) Det är inte mitt största innehav ännu men jag kan tänka mig att vikta upp mer och mer. Blir inte förvånad om den inom året eller inom ett par år väger störst i portföljen ^^

  SvaraRadera
 7. Varför backar aktien/ETFen/Fonden ca 1% om utdelningen höjs 20% var det prognosticerat mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   En ETF rör sig inte kursmässigt utefter faktorer som nyheter om utdelning. Den handlas till sitt substansvärde/NAV. Alltså värdet av dess innehav. Kursutvecklingen du ser varje dag är så som innehaven utvecklas. Idag har det mesta på börsen gått ned.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. mitt största innehav.Så jävla roligt. Ska bli intressant och se om man går över 80000 i utdelningar. Tack för infon Petrusko

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Jag vet att du har haft diskussionen tidigare men tycker inte att jag riktigt fick rätsida på vad du menade. Hoppas därför att du orkar ta den ett varv till. :)

  Xact högutdelare är ju inte direkt någon fond/etf/aktie som har en historia av massa värdeökning, du menade dock på att grafen på Avanza var missvisande eftersom utdelningarna inte ingick. Hur ska man räkna för att få med dessa också på totalavkastningen?

  4,5% i utdelning och säg 4% i värdeökning är ju i regel sämre än 10% i total värdeökning på en fond som inte delar ut. Hur resonerar du själv kring detta, är själva utdelningsmomentet värt en mindre totalavkastning då du lever på utdelningarna?

  Tack för en bra blogg, har nog aldrig kommenterat tidigare trots att jag följt dig i massor av år. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Det stämmer, utdelningarna syns inte i grFrn hos avanza och får prestandan se extra dålig ut. Hos fondbolaget handelsbanken kan man se totalavkastning för fonden.

   Den typen av aktier som ingår i den här fonden har presterat sämre än vanligt sverigeindex sedan pNdemin slog till 2020. Innan dess presterade den okej och det kommer den nog göra i långa loppet också. Alla fonder och index som är något annat än ett brett sverigeindex kommer naturligtvis till och från prestera annorlunda. Att denna typ av bolag presterat sämre en tid är alltså inget konstigt utan precis vad man bör förvänta sig.

   Tror man på sunda bolag som pyntar utdelning så kan denna fonden vara ett bra sätt att få sådan exponering.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för ett bra svar, du har helt rätt i att man inte ska stirra sig blind på avkastningen såhär i närtid utan ha ett längre perspektiv. Frågan är ändå intressant gällande hur du känner med totalavkastning vs utdelning. Själv hade jag nog valt något lägre totalavkastning men utdelning eftersom det känns bra i magen. :)

   Ett enormt tack för tipset om Handelsbanken också! För er som är nyfikna hittar ni information om totalavkastningen på https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/fonder/fondlistor/fondtorget-fondlista

   Radera
 10. Vad anser du om fondens en stjärna hos morningstar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Stjärnor hos Morningstar säger inte mycket relevant. Inget jag lägger någon vikt till och om man vet hur Morningstar fungerar och hur börsen funkar så är det rimligt att resonera så.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Oväntat bra svar från din sida. Tror även Stefan Theselius (Z2036) har samma resonemang. Om du orkar utveckla ditt svar skulle det vara intressant. Jag också i min enfald trodde att Morningstars stjärnor var ett bra filter.
   Mvh
   Larsa

   Radera
 11. Hej! Funderat lite på var utdelningen kommer att hamna i Xact Sverige. Sätts utdelningen även där på kursen runt årsskiftet så skulle kunna bli 27kr eller hur tänker du där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mankan,
   Utdelningen för Xact Sverige meddelas nog inom ett par veckor. Har för mig de baserar den på ett senare tillfälle. Alltså ett par månader in på året. Snart har vi den svart på vitt.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Tycker dessa är lite svåröverblickade. Kan man inte få med utdelningen för börshandlade fonder på tex Avanzas utdelning? Nu tror jag man får gå in och kolla siffror, vilken man kanske inte gör nu under tillbakagången (helst). Förstår er gamla rävar som har investerat länge, ni har ju inte börjat investera under "boomen" och ligger minus.
  Varför - teoretiskt sett köper man inte alla bolagen själv och slipper avgift?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Det kallas att självindexera och det kräver väldigt stora belopp för att göra det billigare. Tänk i termer av hundratals miljoner kronor. Där kan man självindexera framgångsrikt.

   Index ändras flera gånger per år vilket leder till transaktioner. Det många inte tänker på är att de minsta innehaven är oerhört små i förhållande till de största. När man då skall köpa det minsta innehavet till lägsta möjliga courtage och sedan tänka att det största innehavet skall vara kanske 10 - 100 gånger större än det. Och att det finns 50 - 500, 1000, 3000 bolag ytterligare som skall köpas till lägsta möjliga courtage. Det är ganska enkelt att räkna i huvudet att det blir mycket pengar.

   Självindexering är absolut en grej. Bara inte bland oss vanliga svenssons och inte så mycket här i Sverige för det finns inte så många aktörer med de pengarna här. I USA finns det ett gäng som gör det. Med stora belopp som sagt.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...