Franklin LibertyQ European Dividend ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det här är en börshandlad fond från Franklin Templeton och den har en inriktning mot utdelningsaktier. Den utgår ifrån ett mycket brett europeiskt index om cirka 1500 bolag och väljer ut 50 stycken utefter några kvalitetsparametrar. Bibehållen eller höjd utdelning de senaste 5 åren är en av parametrarna som gäller. På detta vis väljs endast kvalitetsbolag/värdeaktier ut att ingå i fonden. Startdatum för fonden var i slutet av 2017 och de har således några år historik. De senaste åren har den här typen av aktier, värdeaktier inte presterat lika bra som tillväxtaktier och bredare börsindex. Av den anledningen har fonden presterat sämre än det breda indexet de senaste två åren. Detta är fullt normalt och man behöver ta svagare perioder ibland. Har man tro på värdeaktier i långa loppet så kan den här fonden vara ett bra sätt att få sådan exponering.

Cirka 50 bolag är det som sagt och det är hyggligt jämn fördelning mellan innehaven då det största väger 3,5 procent. Ja de flesta väger mellan 2-3 procent medan bara några enstaka innehav väger runt 1 procent. Indexet den följer heter LibertyQ European Dividend Index-NR och det gör sitt kvalitetsurval ifrån MSCI Europe IMI ex REITS Index-NR.

I skrivande stund har bolagen i fonden en genomsnittlig avkastning på eget kapital om 23,86 procent och ett p/e på 12,68. Direktavkastningen räknat som de senaste 4 kvartalsutdelningarna genom nuvarande kurs om 26,385 euro är 4,6 procent. Fonden har sin hemvist på Irland varpå ingen utländsk källskatt utgår på utdelningarna du erhåller. Den funkar således bra att äga på ett ISK.

Total kostnad för fonden är 0,25 procent vilket är mycket rimligt för den här typen av fond. Som vanligt pyntar man courtage och valutaväxlingsavgift när man köper utländska ETFer men det är engångsavgifter och blir obetydliga i långa loppet.

Jag gillar den här fonden och tycker den är en rimlig komponent för en långsiktig portfölj med inriktning mot värdeaktier och utdelningar. Ticker på tyska börsen är FLXD. Klicka här för att komma till mer info om fonden hos fondbolaget.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

10 kommentarer:

 1. Hej! Hur funkar det med företagets Kapitalförsäkring?
  Tack för dina tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Uffe,
   En sådan här ETF fungerar likadant i företagets KF som övriga värdepapper där ingen utländsk källskatt dras.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant att du skriver om ETF:er. Själv har jag dessa, som utgör 38% av portföljen.

  Invesco S&P 500 High Div Low Vol USA
  iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS
  iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS
  iShares Core FTSE 100 ETF
  Vanguard FTSE Europe UCITS
  Vanguard World HI DIV YLD UCITS
  Xact Norden Högutdelande
  Xact Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias,
   Klockrent. Där har du en mycket stadig grund i portföljen. Fina utdelningar spottar de där ETFerna ur sig också =)
   Jag gillar ETFer och fortsätter vikta upp dem i min portfölj.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Mattias hur hittar man dessa. Söker på Avanza men hittar bara några av dem och då flera olika med samma namn.
   Begränsat med info om dem på ava dessutom.
   Är inne på att vikta om till mer EFT er så grymt bra med tips.

   Radera
  3. Tjena Bo,
   Det där ticker som jag nämner är ett bra sätt att söka på. FLXD är tickern och söker du på den hos Avanza skall du inte få många träffar. I inlägget har jag länkat till fondbolaget. Där finns mer info.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Hej Bo.

   Kan bara hålla med, det är riktigt klurigt att först hitta och sedan skilja de olika ETF åt.

   Mitt knep är att först "hitta" en ETF genom bloggar, hemsidor och nyheter mm. Sedan besöka hemsidan för den som står för ETF, där kan du hitta dess IE-nummer.

   Invesco S&P 500 High Div Low Vol USA = IE00BWTN6Y99

   Sedan kan du gå in på Avanza, Nordea eller var du nu har dina besparingar. Sök fram ETF via IE-numret, inte namn! Spara sedan både namn och dess IE-nummer i en Excel så slipper du kolla upp det igen när du undrar hur det var.

   Radera
  5. Tack för din feedback Petrusko.

   Det som nu måste ske är att jag får se hur redundanta ETF är. Dvs överlappar de varandra? Tror jag tappade den kollen för ett tag sedan.

   Men det kanske inte gör så mycket ...

   Xact Norden Högutdelande
   Xact Sverige

   Väger ju tyngst med hälften av köp-värde bland ETF. Så om de andra överlappar lite är det ok.

   Min spar-horisont är att återinvestera allt de kommande 17 åren. När mina andra portföljer når sina mål så börjar jag att aktivt köpa för nya pengar i HögUtd också.

   Radera
 3. På avanza står 1.29 inte 0 25 fördelas som
  1% avanzas avgifter
  0.25% löpande avgifter för fonden
  0.04% transaktions avgifter

  Det blir lite högt speciellt om man jämför med xact Högutdelande t.ex.. eller finns det något sätt att undvika den där extra 1%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Avanza har titt som tätt fel info på dessa utländska ETFer. Avgiften för fonden är som jag skriver i mitt inlägg. Det är 0,25 procent. Engångsavgifter i form av courtage och valutaväxling tillkommer.

   Mvh petrusko

   Radera

Corem "misslyckas" med emission av obligationer

  Häromdagen meddelade Corem att de avsåg ge ut nya obligationer och lösa in ett gäng utestående. Idag meddelar bolaget att de "drar ti...