Rimliga förväntningar

 


Att investera på börsen har historiskt givit en god avkastning och lär göra det även i fortsättningen. Vissa kortare perioder kan gå både starkt och svagt och avskräcka eller ingjuta en övertro i vissa. På lång sikt har svenska börsen avkastat 10 procent årligen i snitt (OMXSGI 2006 -2020).

En rimlig förväntning är att prestera i linje med börsens historiska snitt om 10 procent. Förväntar du dig mer än så behöver du ta dig en ordentlig funderare. Har du verkligen kunskapen, skickligheten och tiden som krävs för att prestera bättre än de allra flesta?

Bakom Zlatans skicklighet på fotboll förstår de allra flesta att det ligger träning, träning och åter träning. Zlatan jobbar inte heltid som vaktmästare och knäcker lite extra som fotbollsspelare.

Alfa Allan Ballan däremot han jobbar som vaktmästare. Allan har stor tro till sig själv då han faktiskt gjort flera mål de senaste åren i korpserien. Han är dock inte Zlatan och det kommer bli klart för honom med tiden. Allan förstår det bara inte själv ännu men rätt som det är kommer verkligheten väcka honom.

Det finns vissa inriktningar på börsen som historiskt visat på överavkastning. Exempelvis har småbolagsindex presterat bättre än breda börsindex i långa loppet. Det kan tänkas vara så även framöver och den vägen skulle man kunna få någon procentenhet mer per år. Förväntningar betydligt högre än så är högst orimligt för de flesta. Somliga klarar det men det finns desto mer som är som Allan och kommer upptäcka med tiden att de inte var så järnspikarns skickliga som de trodde.

Övertro och höga förväntningar leder i slutändan till dålig avkastning.

8 kommentarer:

 1. Haha! Allan Ballan i korpserien ;). Jag håller såklart med om att träning oftast skapar framgång. Tycker mig ha sett att en och annan "världsmästare" bränt sig rejält på börsen i år. Kanske leder det till lite eftertanke. God fortsättning!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 2. Hej jag har 55% av mina pengar i aktiefonder och 45% på sparkonto med lite ränta. Använder just nu en liten del av sparpengarna för att öka mitt månadsköp i aktiefonder varje månad. Ska jag sluta med det och sluta vänta på kraschen och bara köpa in mig eller köper jag in mig på toppen då? Har så mycket beslutsångest över vad man ska göra och vad som är rätt eller fel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Rent teoretiskt sett till historisk data skall man inte vänta och försöka tajma utan allt skall in direkt. Man går miste om avkastning när man väntar.

   I verkliga livet är det dock en viktig faktor här som den där teoretiska datan inte tar hänsyn till. Man behöver ha nerver att inte sälja om man har oturen att börsen går ned rejält efter att man köpt in sig.

   Väldigt många gör tabben att de säljer när det gått ned och då blir resultatet i slutändan en dålig avkastning.

   Klarar man inte av att se investeringarna gå ned under en period strax efter att man köpt ja då kan det vara en lösning att dutta in lite då och då över tid.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjena Petro,
  Intressant du nämner själv ang. småbolag och kursutveckling....
  Jag hade tänkt fråga dig tidigare varför du som är mycket intresserad av svenska börsen och viktar gärna till aktier och indexfonder i Sverige, varför du inte köper XACT Sverige Småbolag?
  Detta är en av bästa småbolag ETF-fond, kursen fördubblat och du kan själv välja ta ut 4% årlig vilken månad som du vill. Fördelen att ha en sånt är att du kan gärna ta ut 4% som utdelning i den månad som du får mindre utdelningar av övriga aktier. Jag t.ex. ta ut 2ggr i feb och augusti. Sen denna ETF innehåller hela 100 svenska bolag från Avanza, Nolato, Boliden, Kinnevik, SKF, Balder, osv.. allt möjlig kvalitetsbolag.
  Se här innhavet:
  https://www.xact.se/Constituents?productId=2Dth0221ibsMSWWc9PlnmL

  Mvh /Ballack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ballack,
   Tack för din kommentar. Jag gillar Xact Småbolags ETF och tycker den är bra. Som du beskriver med att skapa en egen utdelning gör jag men har valt AMF Aktiefond Småbolag istället.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Såå, 158% på 3 år är inget man ska förvänta sig varje 3 års period? Låter pessimistiskt 🤣

  SvaraRadera
 5. Efter en lång uppgång och samtidigt som många nybörjare har hittat till börsen ligger förväntningarna på konstant börsuppgång. Ser dagligen inlägg på sociala medier av typen: Jag har köpt aktier i 3 bolag i september och alla 3 är ner över x% Vad gör jag för fel?

  Sedan är det viktigt att komma ihåg att småbolag som grupp slår index, men det innnebär inte att om jag köper ett eller ett par småbolag så kommer jag att slå index, vilket många tycks tro. Det är väldigt svårt att veta vilka av småbolagen som blir Flipp eller Flopp.

  Ha ett riktigt Gott Nytt År, Petrusko

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Tack för din kommentar. Ja många har övertro på sin förmåga och väljer ut några enskilda bolag. I långa loppet är det lättare sagt än gjort att lyckas med det. Fonder är ett mycket smart val.

   Gott Nytt År Krusse

   Mvh petrusko

   Radera

Ingen avkastning i räntefond

  Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med bö...