Har barnen fått pengar i julklapp?

 


Äldre barn tar hand om slantarna själva och gör vad de vill med dem men de yngre förmågorna som fått slantar i julklapp får vi föräldrar vara med och säga ett och annat om. Att lägga dem i en spargris eller dylikt urholkar värdet på dem med tiden. Inflationen gör att pengarna blir mindre värda för var dag som går. Lika illa är det faktiskt att sätta in dem på ett bankkonto. Detta eftersom räntan där (om det ens är någon ränta öht) är så låg att den inte ens täcker upp inflationen.

Pengar som skall sparas på lång sikt kan man med fördel investera på börsen. Historiskt har Stockholmsbörsen avkastat bortåt 10 procent per år i snitt. Det täcker upp inflationen och mer därtill. I långa loppet växer slantarna riktigt bra på börsen tack vare ränta på ränta effekten.

Mina barn har fått pengar i julklapp och de blir till indexfonder och aktier i Investor. Så de växer till sig rejält i långa loppet.

Ett exempel är att barn fått 1200 kronor i jul och om de investeras på börsen till 10 procent årlig avkastning i 15 år så växer de till över 5000 kronor. I sparbössan eller på bankkontot är 1200 spänn ungefär 1200 spänn efter 15 år. Nästan ingen ränta alls på 1200 spänn är efter 15 år ungefär 1200.

Man behöver inte kunna ett skvatt om börsen för att investera där. Det finns nämligen indexfonder som följer börsen till en rimlig avgift. SEB har en som kostar drygt 0,2 procent årlig avgift. Läs mitt inlägg om SEBs indexfond.

Gör gärna ett försök att peppa de äldre barnen också att sätta slantarna i ett långsiktigt spar.

Lycka till och gott nytt år.

11 kommentarer:

 1. Mycket tänkvärt. Läste någonstans att snittet för julklappar till barn är 3,5k i Sverige. Man borde lägga en tusenlapp av denna i Investor :)

  Riktigt god fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det skulle sitta fint. Över tid blir det ju en go slant.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Mycket bra inlägg. Att sprida kunskapen om börsen är inget man kan göra för mycket. Indexfonder är det enklaste sättet för de utan intresse eller kunskap att ta del av värdet som börsen levererar.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktiepappa,
   Tack för det. Ja precis, kunskap om börsen. Jag är mycket glad över att kunna informera och inspirera till detta.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Svar
  1. Hej Pb,
   Ja om en 15-20 år är det många unga vuxna som har en go slant bara ifrån julklappssparet isf. =)

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Bra skrivet och bra att bli påmind om. Julklappar kostar en hel del och de flesta används inte så värst många ggr heller.

  God fortsättning

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krusse,
   Tack för din kommentar. Jo en hel del pengar/julklappar är ju som om de gick rakt ner i soptunnan. Kunde man rensa upp där till några färre men bra klappar och några slantar på börsen så är man i hamn. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Kul att det uppskattas.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. För att ta del av Januarieffekten kan nog dessa placeringar vara smarta nu också.

  SvaraRadera

Mer info om Vanguard All World High Dividend Yield ETF

  Jag  skriver titt som tätt om den här fonden och mina investeringar i den och ofta får jag frågan om mer info om den. Själv har jag skrivi...