Mat.se och Mathem går ihop. Axfood leverantör

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Som rubriken lyder går alltså Mat.se och Mathem ihop och det sker genom att Axfood säljer Mat.se och får betalt med aktier i Mathem. Det skapar en större aktör på marknaden och kan sänka kostnaderna totalt sett en aning. I dagsläget är det ingen bra business att sälja mat online men det växer snabbt och tanken är att man skall tjäna hyggliga pengar när volymerna blir större.

Tjäna pengar gör däremot de som säljer maten och toapappret till de här e-handlarna och det gör Axfood via Dagab.

I samband med den här affären tecknar Mathem ett 7-årigt avtal om inköp från Dagab.

Som vanligt skall affären godkännas av myndigheter men jag är inte orolig kring det. Både Mat.se och Mathem är minimalt små aktörer på svenska dagligvarumarknaden. Affären väntas godkännas av konkurrensverket i första kvartalet 2022.

Jag tycker affären är vettig. Axfood levererar till den här e-handelsaktören och är med och driver omsättning och vinst den vägen. De blir näst största ägare i Mathem med en andel om 16,5 procent. Största ägare i Mathem är Kinnevik.

Axfood äger jag sedan länge. Någon gång i mitten av 00-talet köpte jag in bolaget och har ägt dem till stora delar sedan dess. Ja, jag stod utan ett tag när jag fick för mig att jag skulle tajma värderingen. Det är kanske bortåt 10 år sedan när jag tyckte Axfood var dyrt och sålde för jag var övertygad att kunna köpa åter billigare. Aktien steg kraftigt så klart och jag missade fin avkastning. När jag köpte åter var den fortfarande högt värderad och så är den än idag. Aktien har gått bra och den här stadiga verksamheten och goda prestandan förtjänar en hög värdering.

Länk till Axfood hos Avanza (reklamlänk)

Info om reklamlänkar.

5 kommentarer:

 1. Låter som en sweet deal av Axfood. Synd att man inte äger fler av dem.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 2. Att leverera mat hem till folk med den mycket omfattande logistik det medför samt kunder som inte är villiga att betala än mer för redan dyr mat, det måste vara en av de sämre affärerna sedan skivat bröd? Vissa tjänster och varor lämpar sig för ehandel, inte allt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med 100%. Har jobbat på Willys och vet att det kostar mer än det smakar!

   Radera
 3. Pojkspoling!
  Jag köpte mina Axfood någon gång runt 1998, när de handlades på börsen under namnet Hemköp. Kommer inte ihåg hur många eller för hur mycket, men tror det var en jämn börspost som jag köpte, vilket, om jag inte kommer ihåg helt fel, vid den tiden borde betyda för runt 10.000 kr.

  Jag tror de börsnoterades 1997, och jag köpte när de dippade under noteringsvärdet.

  Har tyvärr behövt pengar vid diverse personliga katastrofer, och har sålt det mesta av det ursprungliga innehavet, och har numera bara kvar 226 andelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det var en riktig långkörare för dig där. Kul med långsiktiga investerare som också varit med i många år. Det är en sak att säga att man är långsiktig.

   Mvh petrusko

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...