Händelserik börsvecka i min värld

 


Under veckans 5 börsdagar har det verkligen varit rafflande och intressanta händelser. Väldigt många uppmärksammade tex kursrusningen i Investor igår. 

Indexleverantören MSCI meddelade att de tar in Investor A i ett av sina globalindex varpå en rad aktörer direkt började köpa aktien som steg kraftigt i spåren av det. Likviditeten i Investor A är dålig och innebörden av det är typ "tillgång och efterfrågan". Det finns inte så många Investor A till försäljning på marknaden och när många köpare kommer rusandes så sticker priset upp därefter. Detta hände igår när Investor A var upp en god bit över 10 procent ett tag för att senare stänga 6 procent upp vid dagens slut.

Ett par av mina fastighetsbolag rapporterade varav bägge är fina månadsutdelare. Det var svenska Cibus med en direktavkastning om 4 procent. Det tickar på hyggligt för dem men sett till värderingen skulle man kunna tro att det är en faslig tillväxt i bolaget. Cibus är högt värderat men det handlar inte om snabb tillväxt här utan snarare har de en hög värdering för sin fina inriktning mot dagligvarubutiker som ger ett pålitligt kassaflöde samt att de är unika med denna inriktning här i norden. Substansvärde per aktie växte 5 procent mot samma kvartal förra året och är nu 12,4 euro per aktie. Intjäningsförmågan växte 7 procent och var per siste september 1,18 euro per aktie. Det där intjäningsförmåga är de riktiga pengarna bolaget genererar och det är den man skall väga utdelningen mot för att se om de har täckning för den. Det senaste året har de beslutat om 0,94 euro utdelning vilket täcks väl av intjäningsförmågan. Utdelningspolicyn säger att de skall höja utdelningen med 5 procent årligen vilket de utan vidare kommer kunna göra även nästa år.

Det andra fastighetsbolaget i min portfölj som rapporterat i veckan är kanadensiska Northwest Healthcare Properties. De växte sitt substansvärde cirka 11 procent mot året innan och klockar nu in på 13,6 kanadensiska dollar per aktie. Det är ungefär i linje med aktiekursen om 13,48 CAD och jag finner värderingen klart rimlig. Utdelningen har varit oförändrad i flera år men den är saftig och kan komma höjas i framtiden. 5,9 procent ligger direktavkastningen på och de har tidigare siktat på att höja men för något år sedan valde de att lägga stort fokus på att sänka belåningsgraden. Detta har de kommit en god bit på vägen med men har fortsatt en del kvar. Belåningsgraden är nu cirka 44 procent och de skall ned en bit under 40 procent innan de är "nöjda". Min bedömning är att när de väl är i hamn med belåningsgraden finns potential att höja utdelningen. Vi får se vilken väg de väljer då. Direktavkastningen är ju redan hög och kan de fortsätta växa substansvärdet snabbt får vi ju aktieägarvärde genom stigande aktiekurs.

Jag blev med nytt bolag i veckan när jag köpte Unilever och jag firade med en bägare Ben & Jerry glass i TV-soffan. Unilever har jag bevakat i många år och först nu är jag ägare. Nuvarande värdering är attraktiv i mina ögon och den har hamnat där för marknaden är sval till bolaget och dess utmaningar för stunden. Jag ser god potential i långa loppet. Länk till mitt inlägg om Unilever.

Indirekt skrev jag om Dividend Carpet Bombing i mitt inlägg om att jag får 3 utdelningar varje vecka och det blev mitt mest lästa inlägg i veckan. Jag tycker det är väldigt kul att ett inlägg som kretsar kring min utdelningsstrategi blev så uppskattat. Det finns många olika strategier men så klart brinner jag ju extra mycket för min egen. Jag får tre utdelningar per vecka året runt.

11 kommentarer:

 1. Har du kollat på Medical Properties Trust? Jag har ägt den länge och valt den framför NWH, mycket beroende på att NWH haft högre belåning, lägre tillväxt och intänkter från "skummare" länder som tex Brasilien. Detta har kanske förändrats, men när jag gjorde mitt val för några år sedan var det så.

  Unilever är ett intressant innehav. Har kikat på det och ägt i omgångar. Just nu har jag Ahold, Orkla och Essity så behöver väl inte ett bolag till i dagligvaror men tror också det är ett bra köp här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JB,
   Jag har inget minne av Medical Properties Trust, undrar om de har hetat något annat tidigare. Det är ett stort bolag och förvisso kan jag ju inte komma ihåg och hålla koll på alla men det här borde jag ju haft ögonen på någon gång tycker jag.

   Anyhow, nej inget minne av det men en snabb titt så ser det ju intressant ut. Jag tror bestämt jag får kolla närmre på det vid tillfälle.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petro,
  Kul att läsa om NWH från dig. Jag äger NWH sen flera år tillbaka och jag är glad att passade på och ökade rejält när den gick ner i pandemin till 7-8 CAD!! Jag köpte stora poster och jag har fortfarande 80% kvar, min GAV ligger på 9,42 CAD och ser fram emot att värper guldägg månatlig livet ut. Vad som gör NWH betydlig mer attraktiv än tidigare är att de gått ner så mycket i belåning, sen de ligger idag i betydlig fler länder och genomsnitt kontrakten ligger hela 14 år!!! Kursen ligger låg nära substansvärdet. Om man kollar och jämför NWH med index ser man att NWH-kursen nästan slaviskt följt index så nära nästa identiskt och detta varit fram till februari iår. Sen dess kursen inte hängt med, orsaken hade varit att många fastighetsbolag exponerade mot vård, omsorg och ålderhem fick stryk från ivåras p.g.a. många tappade intäkter och/eller hade problem med att samla hyror från sina hyresgäster. Detta straffats NWH helt orättvist, för att dels de äger sjukhus och vårdpersonal som båda har varit hela tiden eftertraktat, sen de har 80% av sina med regeringen som stöd bakom hyror, samtidigt att ledningen är otrolig duktiga och snabba på att ta "rätt" åtgärd. Jag har bevakat NWH senaste månader och jag har märkt att NWH kursen har varit otrolig stark och stabilt, något som förvånar mig är att den inte ger vika mer än bara 10-20 cent! hela tiden vill gå upp, jag tror NWH kommer att exploderas när som helst mot 16-17 CAD. Jag kulle gärna köper mer NWH än CIBUS eller annat, man får redan så hög utdelning sen det finns mer kurspotential.

  Unilever hitta och köpte denna veckan bara tack vare dig, Tack och jag kommer att öka mer, den är fortfarande riktig bara köpt på dessa nivåer.

  Ha det!

  SvaraRadera
 3. Om du tycker INVE A har dålig likviditet är det inte många aktier på Stockholmsbörsen du kan handla. Likviditeten är tvärt om helt OK för INVE A, bättre än många andra B aktier. Orsaken till att den rusade var inte pga likviditeten, utan på att det var just A aktien som kom med i indexet. Men givetvis var det pga att efterfrågan var större än utbudet, det är alltid det som får kurser att rusa. Även B aktien stack en hel del på köpet, dryga 4%.

  SvaraRadera
 4. Hej det vore intressant att få se fördelningen i dina bolag i procent är det något du kan tänka dig att visa i framtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. Ser fram emot det!
   Mvh
   Larsa

   Radera
 5. Vad tycker du om att O separerade Orion Office

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det tycker jag är fullt riktigt då det är en annan fastighetstyp än de som Realty Income så framgångsrikt fokuserat på i många år. Orion börjar handlas idag men jag misstänker att det dröjer flera dagar innan vi svenskar ser aktierna på vår depå. Så har det varit tidigare för våra mäklare vid sådana här händelser.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ah ja det kan ju vara. Jag använder Interactive Brokers och därför fick den på depån redan i lördags men har svårt att bestämma mig om jag ska ens behålla Orion.

   Radera
 6. Hej Petrusko hur stor andel i % av portföljen anser du är lagom att ha i fonden Xact norden högutdelande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är personligt det där hur mycket man viktar en fond. De är riskspridare i sig och i en rimlig fond skulle man kunna ha allt utan att det vore konstigt. Tex en helt vanlig Sverigefond vore fullt rimligt om det var den enda fonden.

   Den här Xact Norden Högutdelande har en viss inriktning och med det följer både risk för avvikelse mot vanliga börsindex men också potential att slå det. Så just den kanske inte är optimal att fläska in alla slantar i. Själv har jag kring 18 procent av portföljen i den och ser den som ett utmärkt sätt att sänka risken i min portfölj totalt sett.

   Mvh petrusko

   Radera