Johnson & Johnson skall delas i två bolag

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Idag meddelade världens största hälsovårdsbolag Johnson & Johnson att de avser dela bolaget i två. Likt flera konkurrenter gjort de senaste åren siktar JNJ på att lyfta fram värde genom en sådan här delning. I dagsläget har bolaget tre affärsområden där delen med konsumentprodukter som tandtråd, Listerine, plåster mm kommer knoppas av i ett eget bolag.

Kvar blir delen med läkemedel och maskiner/manicker som säljs till sjukhus mm. Den här delen växer snabbare och värderas högre av marknaden. Konkurrenter som redan gjort den här resan har fått ett högre värde och Johnson & Johnsons aktie är upp i förhandeln på beskedet. Det skall bli intressant att följa aktien under dagen och se hur marknaden handlar den. Den där förhandeln är inget man skall lägga för stor vikt till och riktiga handeln startar kl 15:30 svensk tid. 

Delningen av bolaget väntas vara klar inom 18-24 månader så det händer ingenting i närtid.

Jag gillar egentligen bolaget och dess olika affärsområden som det är men jag förstår varför man gör så här. Det blir mer värt för oss ägare. För många andra bolag argumenterar jag gärna i styrkan att ha flera ben att stå på men jag tycker inte det är aktuellt för JNJ som har en järnspikarns stark finansiell ställning och bra verksamhet i kvarvarande delen som genererar cash.

Således får jag väl helt enkelt tycka att delningen är okej. Den kvarvarande delen är fortsatt stadigt och starkt som tusan och hela fadderullan blir mer värt.

Länk till JNJ hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

12 kommentarer:

 1. Jag utmanar ditt påstående om att bolaget blir mer värt. Om något så blir det mindre värt när en massa företagsfunktioner ska dubbleras.

  Möjligen blir företaget dyrare, men inte mer värt. Så räkna med lägre direktavkastning om de får rätt.

  SvaraRadera
 2. Undrar om det då kommer finnas två bolag som båda heter Johnson? Hade varit kul att förvirra alla.

  Det värde som kan finnas i att ha två separata bolag är att man kan attrahera fler investerare, samt att olönsamma delar blir lättare att ifrågasätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det hade varit kul.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Haha, fyndigt! 😄
   Om jag tolkade nyheten korrekt avses ena bolaget stanna på börsen medan avknoppningen lämnar börsen. Så det kanske bara blir Johnson kvar?

   Radera
  3. Tjena,
   Nae planen är att dela ut aktier i det nya bolaget med konsumentprodukter till oss JNJ ägare. Vi kommer efter delningen äga två börsnoterade bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. @Petrusko: tack för alla snabba uppdateringar du står för! Tycker personligen det är sorgligt att ännu ett bolag ska styckas upp precis som skedde med Volvo och som skett indirekt i Ericsson som sålt av det ena benet efter det andra. Nutida idioti alltsammans och givetvis står ett bolag säkrare med mer än ett eller två ben.............

   Radera
 3. Tack Petro än en gång för din insats och informationen.
  Det är så skönt att man för hela tiden de gömda/missade info helt enkelt levererat här hos dig.
  Ha en mysig fredagskväll!
  Mvh /Jon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jon,
   Kul att vara till nytta. Go fredag på dig också =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hur kommer delningen att gå till? Kommer bolaget att dela ut aktier i den nya koncernen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det kommer gå till genom att man får aktier i det nya bolaget med konsumentprodukter som en utdelning från JNJ. Utdelningen sker utan att skatt triggas.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej,
  Jag är lite nyfiken på - hur kommer det sig att väljer JNJ framför Pfizer trots högre utdelning för den senare?
  Mvh, Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Christer,
   Hög direktavkastning är inte något generellt bra. JNj har historiskt haft högre tillväxt, högre avkastning på eget kapital och en avsevärt starkare finansiell ställning än Pfizer.

   Tex sänkte pfizer sin utdelning i finanskrisen. För att de inte är lika starka och bra som JNJ.

   Med det sagt är inte Pfizer dåligt. De är bra och jag tror på dem i långa loppet. Just nu har de väldigt fint kassaflöde från covid vaccin. Förmodligen varar det inte så länge men så långe det varar är det fina pengar in i bolaget.

   Mvh petrusko

   Radera