15% utländsk källskatt på utdelningen av Orion Office REIT

 

För några veckor sedan delade Realty Income ut Orion Office REIT till sina ägare och vi har nu belastats med 15 procent utländsk källskatt på utdelningen. Jag är inte förvånad utan känner till att det blir så här i vissa fall och skrev om det i ett inlägg inför utdelningen.

Det är en skatteteknisk grej i hemlandet hur utdelningen sker och vilka regler som tillämpas. Tex planeras Johnson & Johnsons avknoppning av sin konsumentdel ske utan att trigga utländsk källskatt.

Vill man veta sådant här på förhand så går det men det är olika från fall till fall och man får själv leta rätt på infon och tolka den.

En tråkig detalj i det hela är att det tog någon vecka för de svenska nätmäklarna innan kunderna såg sina aktier i Orion Office REIT och faktiskt kunde sälja dem. Något som väldigt många valde att göra vilket pressade ned kursen rejält. Skatten som dragits är 15 procent och det stämmer hyggligt med värdet första handelsdagen. Ser man till kursen som gällde flera dagar senare när vi väl fått aktierna av våra mäklare så är det snarare 20-25 procent som dragits mot vårat värde. Den dragna skatten går inte påverka i storlek men man kan gott önska att mäklarna inte var så långsamma med att fixa fram våra aktier.

Aktierna fick vi för ett tag sedan men det är alltså först idag som skatten dragits. Checka in ditt konto så det inte är övertrasserat. Mitt var det då jag inte har cash ståendes på det viset.

1 kommentar:

  1. Tack för varningen. Mitt konto var också övertrasserat. Säljer nog Orion och glömmer skiten.

    SvaraRadera

Nytt innehav Blackrock inc

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Blackrock är världens största kapitalförvaltare och jag investerar själv i deras fonde...