Börspsykologi

 


Jag har fått boken Börspsykologi av författaren Cristoffer Andersson. Ja det är några veckor sedan men först nu har jag läst ut den. Vid tiden jag fick den var jag mitt i "1984" av George Orwell varpå jag fick avsluta den först. En välskriven klassiker som jag nu när jag läst den förstår dess popularitet.

Dina egna tankar och resonemang är en mycket stor faktor när det kommer till framgångsrika investeringar på börsen. Ofta är vi vår egen värsta fiende. Ja vi trasslar till det för oss pga att hjärnan spelar oss ett spratt.

Boken Börspsykologi tar oss igenom en rad olika scenarier via korta fiktiva berättelser. Vi får läsa om hur vi agerar i olika situationer och varför. Varje kapitel/scenario avslutas med en reflektion med tips och tankar.

Med hjälp av den här boken kan du få en större förståelse för varför du har agerat på vissa sätt och du kan lära dig att känna igen och hantera känslor/tankar annorlunda. När du sitter i lugn och ro och läser det här blogginlägget kan det framstå udda med känslor och börs men det är en stor grej. Vår hjärna har inte förändrats värst mycket sedan vi samlade bär och jagade. På den tiden var rädsla och omedelbar reaktion på den A och O. Även om vi inte längre riskerar livet ute i skogen bland farliga rovdjur fungerar vår hjärna på samma sätt som då. Tidningsrubriker lyder börskrasch och vår hjärna reagerar som om vi mött en sabeltandad tiger.

Länk till boken hos Bokus:

https://www.bokus.com/bok/9789188699343/borspsykologi-sa-blir-du-en-battre-investerare/

Länk till boken hos Adlibris:

https://www.adlibris.com/se/bok/borspsykologi-sa-blir-du-en-battre-investerare-9789188699343

Nu när jag är klar med den här boken skall jag ge mig på "Jag kan ha fel" av Björn Natthiko Lindeblad. Den fick en stark rekommendation av en jag följer på Twitter varpå jag blev intresserad av den.

2 kommentarer:

  1. Har diggat det du skriver i många år. Älskar Orwell, speciellt "animal farm" men jag kan varmt rekommendera "Sapiens" av Yual Noah Harrar. Bästa bok jag någonsin läst, speciellt kapitlet om ekonomi som handlar om hur vi bytte snäckor till fiat och crypto, du hade älskat den!

    SvaraRadera
  2. Hej! Kan du posta din procentuella spridning av tillgångar i värdepapper månadsvis (förslagsvis där du har din portfölj? Hade verkligen uppskattats och gett en djupare inblick i dina inlägg.

    SvaraRadera

Nytt innehav Blackrock inc

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Blackrock är världens största kapitalförvaltare och jag investerar själv i deras fonde...