Begå relation med fonder och aktier

 


Du lyssnar på din vän och intresserar dig för det hen säger och gör. Er vänskap växer och när din vän håller en presentation av sig själv är du där och lyssnar. Om din vän beter sig illa mot dig kanske er vänskap bryts.

Att investera i fonder och dylikt kan liknas vid en relation. Intressera dig för fonden och dess förvaltare. När förvaltaren pratar bör du finnas där och lyssna. Med prata menar jag tex månadsbrev, videos, artiklar, besök hos EFN osv.

Det behöver inte ta värst mycket tid att ha en "relation" med en fond. Det finns mycket att vinna på det dock. Likt fördelar med en god kamrat har du mycket att vinna på att känna din fond väl. Har du en nära relation märker du snabbt om du behandlas illa eller om din "vän" gör saker du inte vill vara med om.

Ni är partners du och fondförvaltaren. Se till att lyssna på hen så att ni stadigt kilar vidare eller byter till en som passar bättre. Ett varningens finger: Siktar man på perfektion blir man stadigt besviken. Den som jagar den ultimata "partnern" kommer stadigt få byta då det skiftar från dag till annan vilken som är bäst. Rimligt är att satsa på en som är tillräckligt bra. En sådan kommer förmodligen vara en bra partner över lång tid.

Den som jagar den bästa fonden hoppar från den ena till den andra och detta finns det historik om att det är ett förlorarbeteende. Man är en riktig loser när man gör så. Japp det är kalla fakta. Den fond som gått allra bäst den senaste veckan, månaden, året är sällan den som också går bäst kommande tiden. Resultatet blir att man köper när det redan gått upp och säljer när det går sämre för att köpa något annat som gått upp mycket.

Det finns dock vissa egenskaper som kan borga för god avkastning. Tex finns det gedigen historik som visar att småbolag som grupp presterat bättre avkastning än breda börsindex över lång tid. Att titta bland sådana fonder kan vara ett bra första urval.

Begå relation med din fond. Lägg fondförvaltarens namn på minnet och läs månadsbreven. Har du en fundering blir din förvaltare sannolikt bara glad om du hör av dig.

Lycka till med dina relationer. Jag hoppas att det blir många år av lycka och framgång. 

2 kommentarer:

  1. Har ingått relation sedan en tid med en fond. Allt du funkar bra och vi vill ta det till nästa nivå och ingå äktenskap. Har två frågor om detta.
    Hur gör vi.
    Ska jag berätta om relationerna med de andra fonderna?

    SvaraRadera
  2. Funderar själv på att göra slut med Xact Sverige o ligga med Plus Alla Bolag Sverige Index.

    SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...