Svolder inte lika svettig värdering

 


Investmentbolagen som grupp har varit väldigt högt värderade en tid vilket hamnat i rampljuset på sistone. I flera av dem har aktiekursen gått ned och värderingen blivit mindre ansträngd. Generellt sett är de fortsatt relativt högt värderade men inte lika illa som för några veckor sedan.

Svolder rapporterade igår ett substansvärde om 269 kronor och aktien som backat en del senaste tiden stängde igår på cirka 295 kronor. Värderingen har gått från svettiga 30 procent premie till nuvarande cirka 9 procent.

Med skickliga förvaltare och sin inriktning mot små/medelstora bolag har Svolder presterat en mycket god avkastning historiskt. Betydligt bättre än breda börsindex och faktiskt bättre än småbolagsindex också. Svolder förtjänar en hög värdering och strax under 10 procent premie är acceptabelt. 

En värdering runt substansvärdet eller rabatt tycker jag är en attraktiv värdering i dagsläget. Över tid går värderingen upp och ned och bevakar man den kan man lyckas knipa in ett gäng till den där värderingen man strävar efter. Aktien har inte så god likviditet vilket betyder att när det händer grejer på börsen så kan det bli extra stora rörelser i Svolders aktie pga detta. Åt bägge hållen så klart. Läge att spana extra på Svolder när det "stormar" på börsen alltså.

Svolder är ett väldigt bra bolag. Som sagt är de skickliga och dess inriktning mot småbolag är extra god potential i långa loppet. Historiskt är det klart och tydligt så att småbolag som grupp avkastat bättre än breda börsindex.

5 kommentarer:

 1. Bidragande till de höga värderingarna på investmentbolag måste vara fonder som köper investmentbolag t.ex. Splitan investmentbolag. Fonden har ökat med många miljarder i förvaltat kapital på sista tiden. Folk som stoppar in pengar i fonden t.ex. genom månadsspar gör att fonden köper investmentbolag. Fondförvaltare kan inte säga: Nu är det för höga värderingar på investmentbolag så nu köper vi fastigheter istället utan de är tvungna att köpa investmentbolag för de pengar som kommer in.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ja det är en bidragande faktor sedan är det även så att direktägandet i investmentbolag har skjutit i höjden. De har fått ofantligt många fler aktieägare de senaste åren. Samtidigt som värderingen skjutit i höjden. Många av de här nya aktieägarna är nog till viss del samma typ av sparare som skjuter in pengar "blint" i fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant kommentar Krusse. Bra förklaring till en amatör som jag. Tack!
  Mvh
  Larsa

  SvaraRadera
 3. Vad tycker du om ABBV? Jag ser du inte äger den.

  Tagit från annan forum:

  AbbVie: Ett globalt läkemedelsbolag som fördubblar utdel var 5e år

  AbbVie är ett stort aristokrat bolag som höjt utdelningar många år i rad och dessutom har väldigt stark utdelningstillväxt. Senaste åren bara från 2017 till iår har utdelning fördubblat!! Ännu bättre AbbVie är ett globalt läkemedelsbolag som har många medicinkandidat i pipeline.
  Fördelar med Abbvie:

  1. Är ett aristokrat bolag som höjt utdelningar många år i rad. Senast höjde med 10%!

  2. Har många kandidater i pipeline i olika faser. Se här:

  https://investors.abbvie.com/static-files/9c3dba8e-5447-4e55-a78f-d167a91b1e99

  3. Kommer att ha stort vinsttillväxt närmaste åren, speciellt från 2025 kommer att exploderas! se sidan 8 i presentationen:

  https://investors.abbvie.com/static-files/74ba7e9d-c848-4944-b659-a6ccd8649170

  4. Utdelning i % är attraktiv för att vara ett sånt stort kvalitetsbolag som sån aggressiv tillväxt. Med nuvarande kurs 119-120 USD blir 4,3%. Det höjde prognosen för resten av året, då kan bli bara bättre.

  5. En av få bolag (utöver D- eller pref-aktier) som har utdelningar bl.a. i feb och aug månader. Denna fördel kan bara de som (jag) vill ha utdelningar jämn delat under alla årets månader uppskattar mycket. Feb, Aug o Dec brukar vara tunna med utdelningar, så en ökande i ABBV kan täcka två av de här månader.

  AbbVie R&D Deep Dive
  https://investors.abbvie.com/static-files/b898880e-7369-40c4-9f5b-e4b999461414

  Aktien hos Avanza:
  https://www.avanza.se/aktier/gamla-aktiesidan.html/390389/abbvie-inc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag äger Abbvie och tycker det är ett bra bolag. De har växt mycket bra historiskt och de har god potential även framöver. Visst tappar de ett stort och viktigt patent om 3 år men de har gjort bra och har fler saker på g för att fortsatt omsätta stora pengar.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...