Cibus rapport imorgon

 


Imorgon rapporterar fastighetsbolaget Cibus per första halvåret 2021. Jag tycker det är ett attans bra bolag men hur man än vrider på saken är värderingen precis skyhög. Det finns inget scenario där de i kvartalsrapporten imorgon presenterar något som gör värderingen rimlig. Det är så högt värderat att även om de kommer in med den mest fantastiska överraskningen så kommer de fortfarande vara högt värderat. Ja om man skall vara realistisk alltså. Eftersom de inte kan trolla så vet vi ju att de inte helt magiskt tar fram fantasisiffror i en rapport.

Substansvärdet är kring 130 spänn och aktien står i 238 kronor. En premie om drygt 80 procent. De har en väldigt bra och stabil verksamhet med stor tillväxtpotential. Man kan således räkna hem en hög värdering sett över flera års tid. Men man kan inte betala vilket pris som helst och förvänta sig god avkastning.

Sett till direktavkastning är den fortsatt hög gentemot övriga fastighetsbolag och det är en värderingsfaktor som man inte helt skall förkasta. Jag tittar på den när det gäller fastighetsbolag och fler med mig. Det är dock inte avgörande vilket ingen enskild faktor bör vara så klart. Så även sett ur det här perspektivet är Cibus sannolikt inget fynd.

Direktavkastningen är kring 4 procent vilket är riktigt starkt sett till andra bolag i sektorn. Cibus har ett fokus om att höja utdelningen varje år med 5 procent. Det är deras utdelningspolicy och de har mycket goda förutsättningar att leverera på det. Hyresavtalen har årliga höjningar inbakade och de förvärvar stadigt fler fastigheter som bidrar till högre förvaltningsresultat per aktie.

Cibus är inget stort bolag i sektorn med sin fastighetsportfölj kring 12 miljarder kronor. De investerar bara i dagligvarufastigheter och det finns stor tillväxtpotential för dem som sagt. Dels från sin ringa storlek men också med tanke på att de har ett nordiskt fokus men ännu bara äger fastigheter i Sverige och Finland. Det finns gott om förvärvsmöjligheter i de länder de redan finns i och på sikt kommer de gå in i våra andra grannländer.

Jag säljer inte mina Cibus. Det här är ett bolag som jag tror på och känner mig stolt över mitt ägande. Jag köper dock inte mer till nuvarande värdering. Den är för attans hög och det försämrar potentiell avkastning. Har man betalat ett för högt pris kan inte ens kick ass bra prestanda utav bolaget rädda hem den investeringen. Man kan argumentera att jag borde sälja om det nu är så dyrt men så gör jag inte. Förhoppningsvis äger jag bolaget även om 20 år och är lika stolt ägare då. Det här är en verksamhet jag verkligen vill äga. Det är stabilt och pålitligt i långa loppet.

Imorgon kommer som sagt rapporten och den läser jag med intresse. Oavsett vad det står i den är Cibus dyrt.

9 kommentarer:

 1. Nåja, bolaget har fallit nästan 5% idag.

  SvaraRadera
 2. Nåja, bolaget har fallit nästan 5% idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Minus 7 procent nu och fortfarande jättehög värdering.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Ja Petrusko, kan bara instämma. Orimlig kurs sedan länge. Jag gör som du fast att säljknappen borde användas.

  SvaraRadera
 4. Inte trodde jag du hade så stor påverkan på kursen Petrusko men just nu 7% ner men fortfarande en hög värdering... Blir intressant med Q2 resultatet i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena TomasK,
   Evli Bank har rekat sälj på Cibus idag.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Det är ett attans dyrt bolag! :-)
  Aktien har ingen chans när stora börssättningen kommer, då blir det feta vinsthemtagningar rakt 100 kr ner utan att behöva bry sig om kursen. Även bolaget är bra men det har inte värt på såna kurser, det finns nämligen många bättre val just nu inom fastigheter med betydlig bättre potential i kursen och utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad du låter säker på din sak, enda rimliga är att du belånar dig till max och shortar denna aktie till max då...

   Radera
 6. Intressanta tankar kring kvalitet och värdering. Graham sa ju att de stora förlusterna ofta kommer när en köpare glömmer bort att ställa frågan "how much?", vilket jag själv tidigare gått bet på i min iver att äga ett kvalitetsbolag.

  Finns det något pris/premium du skulle överväga att sälja ditt innehav för?

  SvaraRadera

Aktiekurser fladdrar upp och ned medan utdelningar är desto stadigare

 Börsen går upp och den går ned. Ibland går den riktigt uselt under en period vilket vi upplever just nu. Aktiekurser går ned mer för var da...