Cibus rapport för kvartal 2 2021

 


Idag släppte Cibus sin rapport för det andra kvartalet 2021 och det tickar ju på hyggligt det här. Under kvartalet blev förvaltningsresultatet 0,27 euro per aktie. En ökning om 28 procent mot året innan. Förvaltningsresultatet i sin helhet har ökat mer än så men det har också antalet aktier gjort. Cibus har gjort ett bra jobb med att betala förvärv delvis med nya aktier. Aktierna har blivit fler men de har växt förvaltningsresultatet än mer så per aktie blir det ändå bra. Så här gör man den saken bra. Så länge förvaltningsresultat osv växer per aktie är det kalasbra att ge ut nya aktier i samband med förvärv.

Substansvärdet var per siste juni 12,3 euro per aktie vilket på dagens eurokurs blir cirka 126 kronor.

Belåningsgraden är ungefär 60 procent vilket är rimligt för bolaget. Dels med tanke på dess ringa storlek och tillväxtfas men fastighetstypen de äger ger också stöd till en högre belåningsgrad än vissa andra typer. Cibus äger enbart fastigheter där dagligvaruhandel och liknande bedrivs. Det är en mycket stadig verksamhet och pålitliga intäkter för Cibus.

Under perioden har Cibus tillträtt ett antal nya fastigheter som inte fullt ut bidragit till resultatet detta kvartalet. De har också ingått avtal om förvärv av fastigheter som kommer tillträdas senare under året. Bla en stor portfölj om 72 fastigheter. Fastigheter som kommer gå in och bidra till stigande resultat i närtid. Åter igen kommer antalet aktier att öka men ni känner ju Cibus vid det här laget; De är duktiga på den grejen och resultatet per aktie kommer stiga det kan ni ge er den på.

Aktuell intjäningsförmåga är 1,18 euro per aktie vilket mer än väl täcker utdelningen om 0,94 euro.

Jag äger Cibus och tycker det är ett väldigt bra bolag. Som jag skrev i ett inlägg igår är värderingen dock väldigt hög. På nuvarande nivåer köper jag inte fler aktier men jag behåller de jag har i långa loppet.

6 kommentarer:

 1. Upptäckte nyss att det likt ibindex.se för investmenbolag, även finns ett fbindex.se för fastighetsbolag.
  Lägger man lika stor vikt vid rabatt/premie för fastighetsbolag som vid investmentbolag?
  Bra att dom sidorna finns!👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset.

   //Krusse

   Radera
  2. Tjena Unknown,
   Ja de är bra de där sidorna för investmentbolag och fastighetsbolag. Jo det är en viktig parameter substansvärde för fastighetsbolag men ändå inte samma grej som investmentbolagen. I de flesta fall är investmentbolagen en mellanhand för börsnoterade aktier. Vissa av dem har gjort ett bra jobb och kan förtjäna viss premie/hög värdering. Till syvende och sist är de dock bara en mellanhand och när värderingen sticker iväg tappar de sin edge. Att de ev slår index med någon enstaka procentenhet är inte värt mycket om värderingen dragit iväg.

   Fastighetsbolag är mer åt typen rörelsedrivande bolag och man kan tänka mer i banor om att man kan räkna hem en hög värdering på framtida vinster. Vissa enskilda bolag som tex Sagax har en mycket hög värdering och det är inte så enkelt att man kan se till substansvärdet enkom och säga att de är alldeles för dyra.

   Sagax genererar ett mycket bra kassaflöde från sina fastigheter och de gör ett grymt jobb med att förvärva fastigheter som snabbt bidrar till stigande resultat och värdering.

   INte ett solklart svar direkt från min sida men det är inte lika svart/vitt för fastighetsbolagen. Med det sagt är jag generellt försiktig när fastighetsbolag handlas till premie. Jag är dock en försiktig general och agerar långt mer "mesigt" än många andra.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Alltså..det här gör att jag får lite huvudvärk. Substansvärde 126kr, kurs i skrivande sekund på 226kr..men då fortfarande relativt hög DA. Det går bra för bolaget.

  Senast jag köpte var på kursen 193kr, bara det för mycket. Men ligger +40% hursomhelst.

  Sälja är inget alternativ, men att köpa mer känns korkat.
  Vet inte vad jag vill säga här, luftar bara mina funderingar.
  Men förr eller senare måste väl värderingen återhämta sig? Men då blir ju DA superhög plötsligt.

  what to do?
  SvaraRadera
 3. Skalade faktiskt ner mitt innehav i Cibus, även om jag gillar bolaget i grunden har det vuxit till vårat största innehav. Fördelade om till kassa och lite preffar.

  SvaraRadera

Jag sålde mina WPC

  Inget varar för evigt och denna gången var det fastighetsbolaget WPC som fick lämna portföljen. Bolaget har idag kommit med ny info som fö...