Tele2 höjer prognosen för helåret

 


Idag släppte Tele2 sin halvårsrapport för 2021 och den var ganska bra. Över lag var det starkare siffror än förra året men framförallt justerade de upp sin prognos för helåret. Tjänsteintäkter från slutkund justerade de upp en aning för helåret medan de gjorde en rejäl justering för underliggande EBITDAaL där prognosen tidigare var 2-4 procent tillväxt men nu istället lyder medelhög ensiffrig tillväxt.

För det andra kvartalet var tjänsteintäkter från slutkund 4,8 miljarder kronor (2 procent upp mot 2020).

Nettoomsättningen var upp 1 procent och landade på 6,6 miljarder kronor.

Underliggande EBITDAaL om 2,4 miljarder kronor ökade med 8% organiskt jämfört med Q2 2020 drivet av stark utveckling i Baltikum, kostnadsbesparingar, lägre kommersiella kostnader och lägre negativ effekt från pandemin. 

Fritt kassaflöde till eget kapital blev 1,3 miljarder kronor mot 0,9 miljarder året innan. Det här nyckeltalet handlar om pengar bolaget genererar och som kan delas ut till oss ägare. De senaste 12 månaderna har de genererat 4,7 miljarder kronor eller 6,8 kronor per aktie.

I VD-ordet pratar Kjell Johnsen om sammanslagningen av Tele2 och Comhem. Att den redan visar god prestanda och att han framåt ser stor potential i korsförsäljning mellan de tidigare 2 bolagens kunder. Litauen, Estland och Lettland lyfts också fram som en viktig drivare för tillväxt. De presterar bra och har god potential framåt.

Inklusive bonusutdelning pyntar Tele2 i år 9 spänn i utdelning och de har som sagt genererat 6,8 kronor per aktie de senaste 12 månaderna. Hur går det ihop då? Ja dels har Tele2 en stark finansiell ställning men framförallt är de mästare på engångsintäkter, de säljer delar av verksamheten. Det frigör pengar att dela ut utöver de där 6,8 kronorna underliggande EBITDAaL som är det utdelningen baseras på.

Jag äger Tele2 och gläds åt den goda rapporten. Den höjda prognosen för helåret samt den positiva syn på verksamheten och framtiden från VD.

Rapporten har tagits emot väl av marknaden som handlat upp aktien cirka 5 procent till 128 spänn i skrivande stund.

8 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!
  Ett riktigt fint bolag att ha i portföljen! Skönt att ha dem som ett av de största bolagen i portföljen.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja Tele2 har verkligen levererat aktieägarvärde över tid. Om man bara tittar på kursutveckling kan den se dålig ut men totalt har de presterat hyggligt över tid. De har lämnat fet ordinarieutdelning och pampig bonusutdelning genom åren.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja här blir man lurad av kursgrafen, även om jag själv har 77% uppgång sedan köp :).

   Denna var en av de första köp jag gjorde. Nöjd med det och ett bolag som kommer stanna länge i portföljen.

   Mvh PB?

   Radera
 2. Jag väntar på att aktiekursen ska gå neråt så jag får möjlighet att köpa på mig flera Tele2-aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Så gjorde jag ett kort tag också nyligen men landade i att jag ville äga mer och värderingen faktiskt var helt okej. Tror jag pyntade kring 115 kronor som högst senaste köpet.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Underbart! Ett bolag som kontinuerligt säljer av delar av sin verksamhet och delar ut värdet till aktieägarna. Vad innebär detta i förlängningen? Jo, att bolaget krymper och utplånar sig själv. Varför inte se till att bolaget består av delar som ger bra kassaflöde OCH har bra framtidsutsikter. Då hade de kunnat höja den ordinarie utdelningen år från år och vi hade sluppit oförutsägbara förändringar av hur mycket som delas ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det säljs något här och det köps något där. Tele2 har koncentrerat verksamheten mer här i norden medan de avyttrat grejer på annat håll. De har inte nackat hönan utan den värper vidare.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Är du kund hos Tele2? Jag hoppade av då priserna var oerhört höga jämfört med konkurrenter. Tycker inte det håller i längden. Så länge dom är dyra är det inget jag skulle investera i.

  SvaraRadera

Dagligvaruhandeln ökade 6,7 procent i juli

  Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel släppte idag siffror för juli och visar på att försäljningen ökade med 6,7 porocent. Justera...