Hemester

 


Jag har varit på hemester om jag nu använder det ordet korrekt. Hemester är att semestra här i Sverige tänker jag och just så har jag gjort. Inget nytt för mig då jag gillar att semestra här men nu i coronatider har det blivit en stor grej. Visst tappar Sverige intäkter från utländska turister men vi semestrande svenskar omsätter mycket pengar på hemmaplan vi också. Medan en kinesisk turist som nu inte kommer hit spenderade pengar i en viss butik/restaurang är det nog så att vi hemestrare spenderar pengar på andra ställen. Vissa inrättningar upplever således nog en nedgång medan andra ser ett uppsving.

Min hemester har jag spenderat i de svenska fjällen och när jag jämför med min senaste semester där för ett antal år sedan var det helt knasigt mycket mer folk och aktivitet där nu.

Under min hemester har jag inte kollat börsen mer än att jag snabbt sett någon rubrik och några tweets. Jag fick då uppfattningen att det gick riktigt ruttet på börsen men det antar jag att det repat sig eller kanske var överdrivet då portföljen verkar vara på gott humör när jag nu logar in.

Apropå hemester tror jag inte att allt kommer återgå till som det var innan. Det är många nu som upptäckt ett nytt semesterparadis här i Sverige, köpt en båt, husvagn, sommarstuga och allt vad det nu är. När Corona endast är ett minne blott är det många som har en god anledning att inte åka utrikes på semester.

Väl hemma trodde jag nog att jag skulle mötas av att Fastpartner aviserat sin nyemission av D-aktier men icke så. I sin kommunikation har jag tolkat det som att den minsann skulle ut tidigast möjligt nu i kvartal 2. Jag har kanske övertolkat det där och snarare dyker den in efter högsemestern kanske. För kommer det gör den, det bekräftade de senast i rapporten de släppte för bara några veckor sedan. Jag ser fram emot den här. Det är en företrädesemission vilket betyder att befintliga aktieägare har företräde att teckna. När jag läst i Fastpartners bolagsordning tolkar jag det som att befintliga D-aktieägare har företräde framför ägare av andra aktieslag. Jag siktar på att teckna "min del".

Apropå D-aktier och preffar noterar jag att de generellt står ganska högt nu. Akelius D tex handlas kring sin ursprungliga noteringskurs runt 1,75 euro och där tycker jag inte den är ett fynd direkt. Jag säljer inte mina utan sitter glatt på dem och tar emot utdelningar men jag köper heller inga fler till den kursen. Den här typen av aktier går upp och ned inom ett spann, inte som vanliga aktier som över tid stiger allt högre.

Min nystartade fondportfölj består än så länge av svenska småbolag och USA och där verkar det varit stor skillnad på utvecklingen senaste tiden. Svenska småbolagen har gått starkt medan USA inte hängt med. Sådan här data är dock inget att använda sig utav i ev investeringsbeslut. Kommande veckor kan det vara tvärtom, att USA går desto starkare. Det samma gäller när man investerar direkt i aktier, man behöver titta på längre tidsperioder. Både i backspegeln och framåtblickande. Lägger man fokus på vad som händer ett visst kvartal är risken stor att man blir besviken. Långsiktiga trender som tex USA-börsens utveckling på 50 års sikt kan man göra antaganden kring. Fonders och bolags potential på tex 10 eller 20 års sikt kan man rimligtvis göra antaganden om medan kvartal det är nog mer intressant för traders.

Historiskt är USA-börsen en av de allra bästa i världen (den bästa) ihop med bla den svenska börsen. Småbolag som grupp har presterat bättre än breda börsindex på lång sikt. Det kommande kvartalet kan dessa gå dåligt medan något annat går betydligt bättre. I långa loppet tror jag dock på dem. Att USA-börsen och småbolag som grupp fortsätter prestera starkt.

14 kommentarer:

 1. Hej P

  Eftersom jag själv fotat av och till sen 18-års åldern måste jag ge tummen upp till bilden.Nice !

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Verkligen fin bild. Det är dock inte jag som fotat utan den är från en bildbank.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Välkommen tillbaka. Har saknat dina inlägg. Läser ofta frågor på fejan om " ska jag sälja min Handelsbanken hållbar som gått så dåligt nu ett tag och köpa xx istället som gått så bra under 2021". Jag blir alldeles jättetrött. jag försökte dra en parallell till fastighet som gick så fantastiskt bra 2019. I början 2020 så säljer du dina tech fonder och köper fastighet istället. Det HAR ju gått så bra . Jag hade nog gråtit strida tårar med ett sånt här skifte. Fastighet dyker och tech går upp. Väldigt vettigt att titta både back o fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CS,
   Japp, jag har snappat upp det där tugget också att man agerar på mycket kort sikt och det blir lätt att man köper och säljer vid helt fel tillfälle. Köper det som gått bäst senaste kvartalet tex. Nästa kvartal är det ofta något annat som gått bäst.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag har fått ett uppköpserbjudande gällande Brookfield infra, om du också fått det kanske du kan bringa lite klarhet vad dom vill med detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag äger inte Brookfield infrastructure. Jag har läst för ett tag sedan om dealen men min hjärna spelar mig ett spratt och jag minns inte hur dealen var. Om han inte sålt så äger Marcus Hernhag bolaget och jag tippar han är insatt. Han har en blogg hernhag.se och han finns på twitter om du söker på Marcus Hernhag. Om du inte redan följer honom så tipsar jag gärna att göra det. En sansad och duktig gubbe på börs.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ok tack jag ska fråga honom!

   Radera
 4. Jag tror många som bott i husvagn, tält och halvrisiga sommarstugor kommer längta till All inclusive och Bamseklubb, så en får dricka grogg i fred. Totalt lär svensk turism öka hos svenskarna vilket är mycket glädjande. Men många kommer nog återgå till grisfest på en Hacienda. Tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja kanske ligger en del i det där. Bra pris på begagnade husvagnar om något år då =)

   Ha det gött

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Välkommen tillbaka från semestern. Nyfiken vilka USA och Sverige fonder din nystartade fondportfölj består av? Tack !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har slagit till på AMF Aktiefond Småbolag och SPP USA Indexxnära.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Vilka fonder blev det i kategorin Svenska småbolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Gustav,
   Jag köpte AMF Aktiefond Småbolag. Den är en favorit sedan länge. Anledning är bla att den presterat rimligt och att den har ungefär samma låga avgiften som indexfonden från PLUS. Jag gillar PLUS småbolags indexfond men i den här fonden från AMF får jag potentialen till högre avkastning medan jag bedömer risken för väsentlig underprestation som låg.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko!
  Här har det också hemestrats, så härligt. Vädret har dessutom varit på topp.

  Sköt om dig!
  Mvh PB?

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera

Ha tro!

  I många lägen är det viktigt att aldrig överge sin tro. Du skulle aldrig överge ditt lag i din favoritsport när det går svagt för dem. Vis...