Xact OMXS30 byter namn och index


Xact Fonder ett dotterbolag till Handelsbanken går vidare med sin utstakade plan om att hållbarhetsanpassa sortimentet. I ett pressmeddelande idag meddelar de att den börshandlade fonden Xact OMXS30 byter namn samt index.

Fonden kommer istället följa indexet: OMX Stockholm 30 ESG Responsible Index (OMXS30ESG).

Det nya namnet på fonden blir Xact OMXS30 ESG.

Förändringarna träder i kraft 1 juli och så här skriver Xact Fonder i ett pressmeddelande:

"Fonden byter till ett index med hållbarhetskrav för de bolag som ingår i index. Detta medför inte någon övergripande förändring av fondens placeringsinriktning eller risknivå och leder inte heller till några kostnader för dig.

Fondens nya index består av ett urval av de omkring 30 mest omsatta aktierna på Nasdaq Stockholm som uppfyller ställda hållbarhetskrav. Kraven innebär dels att bolag med höga hållbarhetsbetyg ingår (väljs in) i index, dels att bolag som är involverade i verifierade kränkningar av internationella normer och konventioner samt bolag som är verksamma inom kontroversiella branscher inte får ingå (väljs bort)."

Om detta kan man tycka som man vill och själv tycker jag det är okej med ESG-fonder men jag tycker inte det är toppen när det blir på det här viset att man skrotar alternativet för det vanliga indexet och bara erbjuder ESG. Inga problem dock då den som vill enkelt kan välja ett annat fondbolag om man vill följa ett vanligt index. Vanliga index finns det lång historik på och gedigna studier medan det är oklart vad det kommer betyda på lång sikt när man börjar göra avsteg. Det är enkelt att argumentera för helt vanligt index medan de här nya ESG-indexen mest är ett spel för galleriet. Kriterierna är satta så att väldigt få bolag sållas bort. Det är fräscht med ESG i namnet och man kan slå sig för bröstet men så där värstans PK är inte de här fonderna mer än vanliga indexfonder.

1 kommentar:

  1. Jag kan tycka att det är lite trist med den här trenden, investeringar ska göras utifrån vad som är ekonomiskt gynnsamt, inte PK-trams. Det räcker med att sittande regering slösar våra skattepengar på sådant nonsens...

    SvaraRadera

Ny VD i Castellum

  I det planerade samgåendet mellan Kungsleden och Castellum är föreslaget att Biljana Pehrsson skall bli VD för nya Castellum. Hon är nu V...