Omvända vinstvarningar

 


Nu haglar de in, de omvända vinstvarningarna och ett par goda ting för de med sig. En tydlig sak man kan se direkt är att aktiekursen i bolaget kanske stiger på beskedet. Hur kommer det sig då och vad är en omvänd vinstvarning? Aktier handlas på marknadens förväntningar kring bolagets prestanda. Man kan förenklat koka ned det till analytikers snittestimat, att det är marknadens förväntningar. Det är alltså vad marknaden värderat bolaget på. När de då kommer och säger hey, vi presterar faktiskt betydligt bättre än de där förväntningarna ja då kommer marknaden att värdera aktien baserat på infon om än högre vinst.

En andra sak som sannolikt sker men inte är lika omgående och tydlig är att marknadens förväntningar på sikt förändras. Återigen tänker vi oss analytikerna och deras snittestimat för bolagen. Med den här nya infon från bolaget om bättre prestanda sätter sig analytikerna och räknar och funderar på framtiden. De kan komma justera upp sina förväntningar på kommande kvartal och år.

När framtida vinster väntas bli större blir dagens aktiekurs billigare. Relativt tidigare prognoser alltså.

Som småsparare är det inte det enklaste att göra prognoser för bolag men det finns gott om experter som sysslar med det. De behöver naturligtvis ta ställning till en rad faktorer runt i kring. Om det tex är en engångshändelse den bättre prestandan. Ja det finns mycket att se till när man gör sådana här prognoser. Oavsett om de är rätt eller inte så är snittet av dem ungefär marknadens förväntningar. 

4 kommentarer:

 1. Bra och lätt begripligt skrivet, som vanligt förresten.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 2. Kan du förklara varför bolag gör vinstvarningar och och omvända diton? Det är ju inte alla bolag som gör så. Är det inte så att det bara är bolag som går ut med egna estimat som *måste* gå ut med information om det verkliga utfallet skiljer sig stort från deras egna estimat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är inte många bolag totalt sett som lämnar egna estimat. Det handlar om avvikelser mot marknadens förväntningar. Mindre bolag har ingen nämnvärd bevakning av marknaden och har således inte behov av vinstvarning.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Inte många omvända vinstvarningar för banker, fastigheter och telekombolag :) Får väl hoppas man får en del av kakan i och med innehavet i Investor

  SvaraRadera

Ha tro!

  I många lägen är det viktigt att aldrig överge sin tro. Du skulle aldrig överge ditt lag i din favoritsport när det går svagt för dem. Vis...