Därför är Svenska Nyttobostäders preff dyr

 


Jag är attraherad av Svenska Nyttobostäder och dess preferensaktie. Priset avskräcker dock varpå man enkelt investerar sina pengar i något som är minst lika bra men ger betydligt bättre avkastning.

Varför är det så? Borde inte Svenska Nyttobostäder vara attans bra då när det har så hög värdering?

Förvisso är det en bra verksamhet att äga hyreslägenheter men det är inte grejen varför värderingen är som den är. Det handlar i mångt och mycket om tillgång/efterfrågan. Om du spanat in aktien ett tag kanske du har märkt att det inte omsätts så många aktier varje dag. Vissa dagar inte en enda en faktiskt.

Det finns totalt cirka 5,8 miljoner stycken preferensaktier i Svenska Nyttobostäder. Fyra stycken ägare sitter på 5,7 miljoner stycken aktier utav de där varpå det bara finns ungefär 100.000 aktier kvar till övriga ägare. Det är de där hundra tusen aktierna som kan tänkas byta ägare då och då. Aktier som du och jag skulle kunna äga. För egen del sitter jag gärna på sådana här aktier och det är fler med mig som gör så. Det betyder att utav de där hundra tusen aktierna är det bara en liten del som kan tänkas säljas. 

Det finns helt enkelt nästan inga aktier till salu och då blir priset därefter. De ytterst få aktier som säljs går till ett högt pris.

En liten reservation dock och det är 700.000 aktier där Nordnet pensionförsäkring står som ägare på. Det skulle kunna vara många småägare bakom den posten men jag finner det som osannolikt. En stor del av de där aktierna lär sitta hos en eller några få personer. Hur skulle det annars ha gått till att 7 gånger fler aktier än "övriga" hamnat hos Nordnet pension.

Svenska Nyttobostäder har kanske en plan att ge ut fler preferensaktier på sikt och då kan likviditeten i aktien bli mindre urusel. Som det är nu är det ju nära på ett skämt att den här aktien ens är noterad.

Idag har inga aktier omsatts i Svenska Nyttobostäder preferens men en annan dag gick de för 97 spänn. Utdelningen är på 5 kronor per år vilket ger en direktavkastning om 5,1 procent. Jämförelsevis ger tex Heimstaden preferens 5,8 procent direktavkastning på kursen 345 kronor och Akelius D ger kring 6,7 procent vid kurs 1,5 euro.

5 kommentarer:

 1. Tack för ett informativt inlågg.
  Har du lyckats hitta inlösenkursen för Preffen ?
  Har själv letat runt utan någon lycka.
  V.h

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://ir.nyttobostader.se/investerare/bolagsstyrning/bolagsordning/

   Det verkar vara 100 kr. Du kan läsa med under punkt 9.

   Radera
 2. Tack för ett informativt inlågg.
  Har du lyckats hitta inlösenkursen för Preffen ?
  Har själv letat runt utan någon lycka.
  V.h

  SvaraRadera
 3. Tack för ett informativt inlågg.
  Har du lyckats hitta inlösenkursen för Preffen ?
  Har själv letat runt utan någon lycka.
  V.h

  SvaraRadera
 4. Stamaktien är inte bättre. Idag omsattes 256 aktier totalt, trots att det finns över 60 mille stamaktier i bolaget. Man kan fråga sig varför bolaget börsnoterades överhuvudtaget.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...