Få mer avkastning med samma fonder - Enkelt "sparhack"


Du som sparar i fonder pyntar en fondavgift som varierar men i snitt är den på över 1 procent. Vad du kanske inte vet är att ungefär hälften av den där avgiften går till din mäklare. De tar den avgiften från fondbolaget för att de skall få erbjuda sin fond till dig via deras plattform.

Sedan en tid finns det en aktör som agerar annorlunda. Jag har inte skrivit så mycket om dem förrns nu och anledningen är att funktionen på deras sajt osv i början lämnade en del att önska. Savr som de heter har nu vad jag kan se ett brett sortiment av fonder och funktioner som de saknade från start.

Så nu när det verkar riktigt bra med funktion och brett sortiment vill jag uppmärksamma dig på att Savr istället för att ta hälften av fondavgiften ger den åter till dig. Resultatet blir att du som sparare får en betydligt lägre fondavgift. En fond som kanske kostar 1,5 procent i årlig avgift via Avanza kan kosta 1 procent hos Savr.

Rent praktiskt funkar det så att Savr tar en liten avgift för att du sparar via dem men den är långt mindre än mellanskillnaden på fondavgiften och den kvittas mot den. Så du som kund ser i slutändan en rejält lägre fondavgift helt enkelt. Mer pengar kvar till dig och i långa loppet gör det där jättestor skillnad.

Exempel: Den populära fonden TIN Ny Teknik kostar normalt 1,59 procent årlig avgift men via Savr kostar den 1,08 procent.

Jag är själv inte kund hos Savr då jag främst investerar i aktier men jag tycker du som sparar i fonder skall kolla in dem. På 20-30 års sikt blir det 10-tusentals kronor, 100-tusentals kronor i skillnad för dig.

Något samröre med Savr har jag inte. Jag vill bara att du skall få så bra avkastning som möjligt.

https://savr.com/sv

15 kommentarer:

 1. Sparar själv hos SAVR och tycker det funkar toppen.

  SvaraRadera
 2. Jag har själv skrivit om Savr på min blogg, när jag gjorde lite research kring dem då de var nya, innan jag valde att bli kund. Jag är hitintills helt nöjd med dem, de är en bra och nödvändig utmanare till en bransch som inte alltid gör det bästa för kundens del.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Nätbankerna får hård konkurrens. Lite lustigt att det första man möts av när man loggar in på Avanza är ”Mer till dig, mindre till banken” borde bytas till ”Mer till banken, mindre till dig” då dom inte är billigast på något nu för tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Näe någon prispressare är Avanza inte längre. Förr var de ju det men nu har de blivit stora och lever gott på att hålla betydligt högre priser än de billigaste alternativen. Priset är ju inte allt, Avanza funkar bra, har bra tjänster osv. Men det där mer till dig och mindre till banken det passar bättre till en riktig prispressare.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hur är det med "insättningsgarantin", låt säga om savr går under, vilket är fullt möjligt, behåller jag mina fondandelar?

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena J,
   Jo man omfattas av INsättningsgaranti och investerarskydd via Savr.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Nytt för mig så tvungen att undersöka, tog den fond jag har på Nordnet med medelhög avgift Tellus Globala Investmentbolag. Betalar på Nordnet 0,9% i avgift + 10% i avkastningsavgift. SAVR går ut med att avgiften är 2,78% och att de erbjuder 2,42%! Får inte ihop den ekvationen att det skulle vara billigare än Nordnet, snarare väldigt mycket dyrare! Eller har jag missförstått/missräknat va avkastningsavgiften gör? Annars får iaf jag inte ihop det. Mvh Arup

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja med tanke på att du frågar som du gör så har du missförstått vad du betalar för den fonden. Den är inte dyrare hos Savr. Din fond är så attans dyr som de visar.

   Rabatten är lite olika bland olika fonder och just din fond verkar vara liten rabatt och bara skitdyr vart man än äger den.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Petrusko, tänkte faktiskt att jag inte riktigt greppat det där för såg konstigt ut, men är inte så bra redovisat så fick inte ihop det, därav min fråga. Tänkte kanske någon kunde förklara:) Att den är dyr det vet jag om, men "avkastningsskatt" är inget bolagen gärna beskriver tydligt, iaf inte som jag kan hitta. Mvh Arup

   Radera
  3. Tjena igen,
   Jag förstår dig. Nordnet redovisar den totala faktiska kostnaden på ett uselt sätt. Jag har påpekat det för dem men de vill ha det så. Jag tror du kan få fram det hos dem genom extra gräv och klickande. Inte särskilt tydligt eller smidigt för kunden.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Har själv SAVR sedan en tid. Tyvärr är deras utbud inte det bästa..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobbe,
   Näe de har långt ifrån allt men har du spanat den senaste tiden? De har breddat utbudet rejält de senaste veckorna/månaderna.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko.
  Själv håller jag mig till Avanza. Har ingen behov byta till Savr. De kan inte erbjuda billigaste indexfonder billigare än Avanza. Dyra aktiva fonder skulle jag aldrig köpa även om de är lite billigare på Savr. Om jag inte hade sparat i global indexfond eller Sverige indexfond/Spiltan investement bolag hade jag köpt rena aktier i investementbolag istället för att betala 1% eller mer för en aktiv fond. Avanza har tillräckligt många bra billiga /gratis indexfonder som är fullt tillräckligt för oss småsparare.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, det är inte för den som bara sparar i indexfonder då kan man få det billigare. Säger som Erik på Tin Fonder: "Om man sparar i indexfonder så behöver inte förvaltarna tänka på någon hållbarhet alls, man bidrar till att de dyraste aktierna blir dyrare och man får förvaltare som inte bryr dig om dina pengar ändå.

   Ett gott alternativ för den passive men blir farligare och farligare ju mer pengar som de får in.

   Radera
  2. Det är helt naturligt att Erik försvarar aktiv förvaltning. Det gör alla aktiva förvaltare. Alla säger likadant att dyra aktiva fonder är bästa valet för de. Statistiken säger något annat långsiktigt. Global index fond med 1600st aktier är mycket lägre risk en den nämnda dyra aktiva branch fonden. Att breda indexfonder är sådan stor risk kan man höra bara från förvaltarna av dyra fonder. Vad är hållbart kan vi diskutera om. Det finns även billiga hållbara index fonder som Avanza Usa. Avanza Europa och en del andra. Den dag när LF Global indexnära går under med 1600st aktier kommer det knappast se mycket bättre i dyra aktiva branch fonder.
   Mvh.jacke77
   Mvh.jacke77

   Radera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...