tisdag, juli 23, 2019

Uppdaterat mina fonder hos PPM


Jag har uppdaterat mina fonder hos PPM. Egentligen är jag en förespråkare av AP7 Såfa men jag har inte gått all in på den ännu utan lallar fortfarande runt bland diverse fonder för jag tycker att det är kul. AP7 Såfa är det förvalda alternativet och det du får om du inte gör något aktivt val. Fram till dess man fyller 56 år så består AP7 Såfa till 100 procent av fonden AP7 Aktiefond vilken är en globalfond med jättelåg avgift.

Historiskt har AP7 Såfa presterat jättebra och har varit ett helsmart val. Jag är övertygad om att de kommer fortsätta göra ett jättebra jobb och leverera bra avkastning.

Jag börjar närma mig ett beslut att köra helt på AP7 Såfa men denna gången är kanske sista gången jag leker med diverse andra fonder innan jag gör bytet.

Det här fondvalet gör man för en liten del av den statliga pensionen. Egentligen är det närapå en obetydlig del som vi gör de här fondplaceringarna med. Det rör sig bara om några procent av den statliga pensionen som vi placerar när vi gör det här fondvalet.

Anyhow. Fonderna jag valt ser ni i bilden ovan och jag har lagt stor vikt vid AP7 aktiefond som utgör nästan hälften av fondportföljen. Sedan är det en bred svensk exponering via diverse aktiva svenska fonder samt en småbolagsfond i AMF Aktiefond Småbolag. Tidigare hade jag Didner & Gerges småbolagsfond men den fick foten nu då de presterat svagt i en tid när det mesta gått starkt. Jag har förtroende för Angelica Hanson som förvaltar AMF Aktiefond Småbolag sedan 2006. Jag har träffat henne och gillar förvaltningsstilen med en mycket bred portfölj. Avgiften är låg på fonden hos PPM men även om man sparar i den privat hos tex Avanza. Endast 0,44 procent avgift är det på den om man sparar i den utanför PPM.

Japp så ser det ut och notera att jag konstaterade det själv att det smartaste valet är sannolikt att köra på AP7 Såfa helt och hållet. Nu är jag endast lite halvsmart och kör AP7-fonden till halva min fondportfölj. Har du inte gjort något fondval? Ja då kan du gott fortsätta med det och känna dig helsmart. Då har du AP7 Såfa.

Det heter ju inte PPM längre men det skiter jag i. För mig heter det PPM och jag verkar ha svårt att ta till mig det nya namnet om det finns ett sådant. Ja de slutade kalla det för PPM för ett bra tag sedan.

7 kommentarer:

 1. Jag har inte riktigt samma som dig men till en viss del.
  × AP7 Aktiefond 40%
  × LF fastighet 30%
  × AMF Småbolag 30%

  Tror på dessa på sikt, har 25 år till pensionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tobbe,
   Tack för din kommentar. Ja men där hade vi ju en hel del gemensamt. Jag gillar ditt val av LF fastighet då jag tror på sektorn i långa loppet. HIstoriskt har den fonden presterat bra och jag tror som sagt att den är en bra komponent på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. 80% bl world gold 20% spiltan global investmentbolag

  SvaraRadera
 3. Hade semester i Juni och såg en hel del på Bloombergs tv, och det pratades en del om Guld för de kommande 1-2 åren.
  Ligger 100% i BRF world gold a2 sedan dess och uppgången har redan börjat med att jag ligger 22% upp sedan dess.
  Fonden har gått 33% upp sedan Maj.

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko.
  Själv kör nästan samma över lag. Sköter sig allt själv.
  Ppm. Ap7 Aktiefond 100%
  Tp. LF Global index 100%
  Privat. Avanza Global 100%
  Trevlig sommar.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke,
   Gött att höra från dig. Det är ett simpelt men smart upplägg du har där.

   Ha en go sommar.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. O jag har bara 10 år kvar men i nuläget har jag Black Rock teknologi, SEB Ryssland o Black Rock Guld. Förstnämnda har jag haft länge o har varit väldigt bra!

  SvaraRadera