Se över ditt spar i sommar


Nu är det juli och semestertider på allvar. Emellan grillkvällar och resor har vi ändå gott om tid att ta tag i sådant där som vi annars skjuter på. Åka till tippen och slänga skräp man samlat på sig alldeles för länge och för vissa kanske det är att se över sitt spar.

En del av er läsare är sannolikt notoriska sparare eller investerare och har full koll på det där med spar men för många är det något jobbigt eller rentav något man inte riktigt har koll på. Man satte ju upp något autogirojox för en halv evighet sedan. Det finns nog kvar.

Det kan kännas jobbigt det där med sparet men det behöver inte vara så krångligt. Steg 1 är att se över hur mycket man sparar och fundera om man är nöjd med nivån eller kanske vill öka på det. Steg 2 är att välja en rimlig sparform och där finns det allt från bekymmersfria fonder till att själv välja enskilda aktier att investera i.

Jag krönte nyligen den ultimata fonden för ett långsiktigt spar. Spana in det inlägget för inspiration kring en rimlig fond att spara i. Överväg att spara via autogiro, det är ett smart sätt att få det att bara rulla på månad ut och in. Avanza och Nordnet erbjuder avgiftsfria konton och autogiro om din storbank inte har ett erbjudande du är nöjd med.

Om du upptäcker att ditt spar du startade för längesedan består i en storbanks fond med en avgift över 1 procent tycker jag att du skall syna prestandan noga och förbered dig på att bli besviken. Det finns gott om fonder med hög avgift som främst gjort banken/fondbolaget glada medan man som sparare fått en sämre avkastning än börsindex. Rösta med fötterna och välj något annat. En bra grund i ett långsiktigt spar är en bred fond med låg avgift. Både Avanza och Nordnet har indexfonder helt fria från avgifter och den där ultimata fonden jag nämnde har en mycket låg avgift. Det finns gott om bra alternativ.

Ha det gött i sommar.

4 kommentarer:

 1. Jag tror du har helt rätt i att om man, som många, är måttligt börsintresserad då kan det vara helt rätt med indexfonder och låga avgifter. Och se verkligen till att sky de högsta avgifterna som pesten. För de visar att fondbolaget ifråga prioriterar sig själv betydligt mer än kunden.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Hej!En fråga som inte har med det här inlägget att göra... sedan Avanza ändrade så att man kan se utländska aktiers utdelning och avkastning så har några av mina svenska aktiers info ändrats. Bla Eolus vind och Lundin mining. Där står det just nu 0% i direktavkastning och när man ser till historiska utdelningar så har det kommit in fler decimaler och det ser allmänt konstigt ut. Är det bara jag som ser detta eller? Om inte, vet du anledningen? De kanske inte är färdiga med uppdateringen helt? Hmmm...Ha en fin dag!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag såg på twitter att någon kommenterade om liknande sak att infon på svenska bolag såg knasig ut efter uppdateringen. Avanza svarade att de är på pucken. Kan tänkas vara samma sak.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ok, då borde det ju förhoppningsvis inte ta alltför lång tid... Tack för infon! Mvh Lotta

   Radera

Insynsköp i Castellum

  Rutger Arnhult VD i Castellum har de senaste dagarna gjort ett par köp om 25.000 stycken aktier vardera. Den 5 augusti till en kurs om 149...