SPP Generation 80-tal


Det finns något som kallas för "generationsfonder" och jag tror det är många som inte känner till dem. I USA pratar man om "target date" fonder och det är en liknande grej. De här generationsfonderna kan man kort och gott säga att de är gjorda för att man enkelt skall kunna spara till pension utan att behöva fundera kring placeringar, viktningar, ränta? aktier? osv.
De fungerar så att de viktar över mer till ränteplaceringar när de närmar sig tiden för pension. Den här fonden tex är tänkt för personer födda på 80-talet och börjar successivt vikta om mer till ränteplaceringar år 2040 för att år 2060 ha en vikt kring 80 procent. Tanken är att man någon gång kring 2060 befinner sig i läget då pengarna skall användas och då är det förnuftigt att vikta över till ränteplaceringar för att minska risken att investeringen minskar i värde när man väl behöver dem.

Visst har det här upplägget ett pris. Ja man kan hitta billigare fonder och placera om, vikta om osv själv. Det är dock inte för alla och för somliga är det här en rimlig fond värd sitt pris. Just SPPs generationsfonder tycker jag ändå har en rimlig avgift.

Den här fonden för generation 80-tal har just nu nästan uteslutande placeringar i aktier och så kommer det se ut fram till år 2040 då den viktas mer mot ränteplaceringar. Bilden överst i inlägget visar aktuell fördelning i fonden. Ungefär hälften av fonden är placerat liknande globalindex och strax under en tredjedel är placerad liknande svenska indexet OMXS30. En liten slurk tillväxtmarknader ryms också. Nedan är fondens största innehav samt fördelning geografiskt och branscher.

Aktiedelen i fonden är relevant i mina ögon och ser klart rimligt ut för ett långsiktigt spar. Ett upplägg som detta med både svenska aktier och en global inriktning är bra i ett riskperspektiv.

Produktens avgift: 0,42 procent.
Fondförmögenhet: 3,1 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra är 50 kronor.
Den har 1050 st ägare hos Avanza.

Jag tycker det här är en rimlig fond för den som vill ha denna typ av lösning. Att bara sätta in pengar regelbundet och inte behöva tänka mer på det. För den som är äldre eller siktar på tidigare pensionering finns liknande fonder från SPP för 70, 60, 50 och 40-tal. Skillnaden mellan fonderna är alltså vilket måldatum de har. Fonden 40-tal har år 2020 och är viktad kring 80 procent räntor redan.

Länk till SPP Generation 80-tal hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Off Topic

  Min utdelning från XACT Högutdelande landade idag på kontot. Hur pyntar du din portfölj med pengarna?

  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 2. En OT fråga. Vad anser Du om fastighetsbolaget Cibus? DEt har hög utdelning 8,86 kr i år. Räknat på nuvarande kur blir DA nästan 7%

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko, tack för ett bra inlägg.
  Har du någon gång övervägt Xano Industri i din portfölj? Tänker som ett mer nischat latour? Men möjligt att jag är fel ute i min analys. Utdelningen är ju stigande men direktavkastningen har sjunkit pga. stigande kurs.

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko

  Tack för ett bra tips. Jag har funderat lite i dessa banor ett tag. Robotar, Avanza Auto osv för att förenkla portföljen. Detta verkar vara ett bra alternativ!

  Det enda jag känner är att denna, tillika Avanza Auto, har alldeles för stor viktning mot Sverige. Speciellt räntorna.
  Retorisk fråga, varför kör de inte en globalräntemix så man får lite bättre avkastning och valutaskydd?

  MVH kalle

  SvaraRadera
 5. Tillfälle om du vill öka i stora skogbolaget Weyerhaeuser (WY) med 6% utdelning!
  Idag passade på och ökade min innehav till 100% i Weyerhaeuser Co (WY). Kursen gått ner härligt fast 2a kvartalet var över förväntan och vinst per aktie var ökad med 22%.

  Aktien ger 1,36 USD/år delad i 4 ggr/år. med kurs rund 22,65 ger hela 6% för en sån stor, kvalitetsbolag. Jag hade tänkt öka även kursen skulle hålla vid 26-27 USD. Idag får man extra glädje av nedgången. :-)

  En liten fördel med WY är att de skickar svenska översatta rapport och PM, vilket känns som en hemma aktie när allt info ramlar in i din nyhetslåda.

  SvaraRadera
 6. Har Handelsbankens dito i min ppm portfölj till en go avgift på 0.01%. Dessutom bjudit på en helt okej avkastning de senaste åren!

  Innehaven är ju SHBs och Xacts fonder, men de flesta där tycker jag är bra ändå!

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...