Guld och gröna skogar


I en tid av klimatdebatt och Greta Thunberg i media passar ju den här skriften utmärkt. Jag har läst ett recenssionsexemplar av boken "Guld och gröna skogar" av Sasja Beslik och Karim Sayyad.

Innan jag läste boken hade jag inte riktigt koll på Sasja Beslik som har en imponerande meritlista kring det här med hållbarhet och klimatet. Jag hade viss oro att boken skulle vara muppig åt klimathetshållet men det här kom att bli en mycket angenäm bekantskap. Både boken och att jag kom att höra talas om Sasja. Nu följer jag honom på twitter och ser fram emot att läsa hans tankar osv på området framöver.

I boken Guld och gröna skogar får man en bra bild av de utmaningar vår planet står inför. Med lättsmält fakta i form av siffror får man en bild av hur vi kan påverka genom att äta lite mindre kött, köra mindre med bilen osv. Jag uppskattade den delen, att man fick ett större grepp om hur man kan påverka och att boken inte pang tjoff gick rakt på hur man gör det via investeringar.

En del handlar om hur man påverkar genom att investera i hållbara fonder och jag fann det mycket lärorikt att läsa om hur Sasja/Nordea arbetar på den här fronten. Om man inte sätter sig in i det där är det lätt att tänka att ja ja det följs lite riktlinjer och jox, hur stor skillnad kan det göra egentligen..
Alla arbetar naturligtvis inte likadant men det var riktigt nice att höra hur det här gänget arbetar och verkar för mindre påverkan på klimatet och vår planet.

Det här är en bok som kommer höja ditt medvetande kring klimatpåverkan samt vad du kan göra för att minska din del i det. Det är inte krångligt och det är inte dyrt. Jag har en annan syn på hållbara investeringar/fonder nu när jag har läst den här boken. En mer initierad syn. För det är jag tacksam.

Länk till boken hos Adlibris:
https://www.adlibris.com/se/bok/guld-och-grona-skogar-investera-klimatsmart-och-bli-rik-9789188849199

Länk till boken hos Bokus:
https://www.bokus.com/bok/9789188849199/guld-och-grona-skogar-investera-klimatsmart-och-bli-rik/

6 kommentarer:

 1. Verkar vara en intresant bok jag får överväga att läsa. Tror själv jag nog missat en del var det gäller hållbarhet. Är detta inlägg på något sätt sponsrat? Även om man som många bloggare fått boken för gratis påläsning är ju det någon typ av sponsring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte köpt boken utan har läst ett recenssionsexemplar. Den blev inte bättre eller sämre för det.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jonas Lundmark på Morningstar.se menar att det är lurendrejeri som ska få oss att köpa Nordeas dyra fonder i stället för billiga indexfonder:

  https://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=nordea-ljuger-hallbarhet-co2-beslik

  Jag tycker att hans resonemang verkar rimligt. Hållbara fonder gör ingen skillnad för miljön. Däremot ändrat konsumentbeteende (plus politiska beslut som driver på det, skulle jag själv tillägga).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte skriva samma sak. Dessutom så är sättet dessa fonder läggs ihop inte alls så genomtänkt och sofistikerat som många kan luras tro. Känner folk som jobbar med att sätta samman dessa fonder hos en storbank och det är inte direkt väletablerade metrics och modeller de följer för att avgöra vad som är hållbart eller ej. I mina ögon är detta inget annat än greenwashing och greenbranding utan någon substans.

   Radera
 3. Mycket bra inlägg Petrusko! Att få en mer nyanserad bild av hållbara investeringar är aldrig fel.

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko. När bankerna pratar hållbara fonder är det ett sätt att sälja ännu en dyr produkt. Miljö är viktigast av allt, men det med reklam fonder och hållbart dyr sparande är ett sätt att mjölka små sparare på dyra avgifter.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...