Ditt barn och dina pengar - Finansinspektionen ger råd


Finansinspektionen har givit ut en bok inriktad mot barnfamiljer/er som väntar barn. Att skaffa barn är en stor förändring och det finns många saker runt privatekonomi och barn som är bra att veta. Den här boken kommer laddad med sunda tips kring ditt barn och pengar. En del av det är det här med att spara pengar till barn.

De har gjort ett poddavsnitt för att pusha boken. Det finner ni överst här i inlägget och är bara att trycka "play" för att lyssna. Cirka 15 minuter långt.
Jag tyckte inte poddavsnittet var fantastiskt i början men det är laddat med bra info och det var nog främst den första halvan jag tyckte var lite tradig. Så ge det en chans även om du inte tycker det börjar så bra. Det är 15 minuter och totalt sett är det bra.

Så till boken då: Ja det här handlar ju om en bok och den kan man ladda ned gratis från sajten som Finansinspektionen skapat specifikt för den här boken.

https://dittbarnochdinapengar.se/

En kort beskrivning av boken:

"Den här guiden är till för att på ett och samma ställe informera
dig om hur dina val kan påverka din privatekonomi. Guiden är
uppdelad i tre delar: Gravid, Föräldraledig och Familj."

Jag tycker att tanken med boken är utmärkt och den lär vara till stor hjälp för de som läser den och tar till sig kunskapen och råden i den. Med mitt stora intresse kring spar i åtanke är det nog föga förvånande att jag snabbspolat till just det avsnittet. Ja, jag hoppade över det andra och läste biten kring spar.

Vad tusan skriver de egentligen? De har en allt för konservativ hållning i mina ögon där de målar upp ett avskräckande scenario för aktiefonder. Det pratas om risk och kontentan blir rådet att den som kommer vara aktiv på börsen kan välja aktiefonder annars bör man välja ett sparkonto.
Näe det där är inget värst bra råd. Förvisso kommer folk inte förlora sitt kapital men de går sannolikt miste om rejäl avkastning när de väljer sparkonto. Att man måste vara aktiv för att spara på börsen det är en knasig slutsats. Hallå där Indexfonder?!

För ett långsiktigt spar som 16-18 år som man skriver om i den här boken så är sannolikt börsen bättre än sparkontot. Indexfonder är då ett utmärkt val för den som vill ha del av börsens potential men inte vara aktiv över huvud taget i övrigt. Näe, ett indexspar är utmärkt för ett månadsspar. Att köpa mer i ur och skur år in och ut. Det kommer förmodligen bli så där bra som grafen de visar i boken för den historiska avkastningen på börsen.

Jag antar att de bara fegat och valt ett väldigt konservativt synsätt för att ha ryggen helt fri. Ni som är sparintresserade vet ju att det låter helt knas att spara på sparkonto i 16 år men de som kommer läsa den här boken gör det nog inte.

So... min slutsats kring boken är att den är en bra grej i sin helhet men råden kring spar blev väldigt olyckligt formulerat. Stackars de som faktiskt väljer ett sparkonto till sina barn på 16 års sikt.

1 kommentar:

  1. Hej Petrusko.
    Hur kan man ge sådana råd att spara pengar långsiktigt i ingetting där du förlårar minst 2% årligen som äts upp av inflationen? Sådana råd borde vara förbjudna! En fråga till. Hur lyckades Sveriges index slå global index sedan 1980? Vad är förklaring till detta? Är det bara slump och tur? Om man kollar på utväcklingen är det främst stora/medelstora bolag som har bidragit till detta. Dem indexfondersom följer det utmärkt är Spp Aktiefond Sverige och LF Sverige indexnära billiga 0.22% i avg. Tror du att fina Svenska globala företag kan hålla den fina avkastning även näst kommmande 10-20 år? Då är barn/långsiktig sparande utmärkt 50% global index och 50% Sverige index istället förden trygga sparkonto med - 2% varje år plus missad avkastning om man hade sparat i index fonder. Lycka till.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...