Sampo laddar för extrautdelning


Inför Sampos bolagsstämma har de lämnat förslag där de vill ha bemyndigande att fram till nästa års stämma kunna dela ut upp till 500 miljoner euro i kontanter eller aktier.

Det är inte ristat i sten alltså att det blir en extrautdelning men de ber inte om ett sådant här bemyndigande i onödan så det är väl troligt att det kommer att användas.

Jag tolkar det som att det kan vara aktier i Nordea som skulle kunna vara föremål för en utdelning från Sampo om de väljer att dela ut aktier. I samma pressmeddelande tar de nämligen upp att Nordeaaktierna förändrat Sampos kapitalkrav. Att dela ut en del utav dem vore således inte ett orimligt förfarande.

Den här extrautdelningen rör sig om upp till 0,9 euro per aktie i kontanter eller aktier medan den vanliga utdelningen är 2,85 euro med X-datum 10/4.

När som helst senare under året kan Sampo komma att verkställa bemyndigandet om extrautdelningen. Det är en möjlighet de har men inte en skyldighet.

Jag äger Sampo som jag tycker är ett väldigt bra bolag med bla försäkringsbolaget if och banken Nordea som stora delar. Det är ett finanskonglomerat med lång och angenäm utdelningshistorik. På nuvarande kurs om cirka 43 euro ger utdelningen på 2,85 euro en direktavkastning om 6,6 procent.

Länk till Sampo hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Tycker du att det är ett bra läge att köpa in sampo i portföljen nu eller bör jag vänta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, jag tycker inte att Sampo är för dyrt nu. Det är helt okej att ta en initial position nu och köpa mer över tiden. Tror jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Förstår inte idén med det det här förfarandet. Varför dela ut en tillgång som genererar cash. Kassaflödet som finansierar kommande utdelningar minskar. På vilket sätt skapar detta värde för mig som aktieägare?

  Om Sampo av någon anledning vill minska ägandet i Nordea så borde de väl sälja av och köpa in något annat som passar bättre. Nej, det här är faktiskt första gången jag känner mig obekväm i att Sampo är mitt absolut största innehav.

  SvaraRadera
 3. Enkelt. Delar de ut 500 miljoner i Nordea aktier kommer de under 20% ägande av Nordea. Då kommer Sampo inte krävas på några kapitalteckningskrav. Case closed

  SvaraRadera
 4. Bör jag köpa Sampo från ett kapitalförsäkringskonto för att hantera källskatten på ett bra sätt? Eller hur gör du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Axel,
   Ja jag har Sampo i en kapitalförsäkring för smidig hantering av källskatten på utdelningen och för att få tillbaka så mycket som möjligt. I ett ISK hade jag inte fått något i retur eftersom jag redan kvittar bort den schablonskatten mot mina ränteutgifter (lån).

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hur fungerar det när ett företag delar ut aktier och jag äger i kapitalförsäkring. Strikt talat äger jag ju inte aktierna. Får jag då aktierna som delas ut eller blir det kontakta medel som motsvarar värdet av utdelningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får aktier som delas ut även när du äger via en KF.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Kvittas scablonskatt mot ränteutgifter automatiskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, det sköts automatiskt i din deklaration.

   Mvh petrusko

   Radera

Börsens goda avkastning

  Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktis...