torsdag, februari 21, 2019

Swedbank -21% - Äga? Köpa/sälja?

Få har nog missat gårdagens stora nyhet om att Swedbank misstänks använts av bovar att tvätta fulpengar i öst. Aktien har backat kraftigt och det skrivs och pratas här och var om Swedbank. Nuvarande aktiekurs kring 166 kronor är en nedgång om cirka 21 procent sedan häromdagen då aktien handlades runt 210 kronor.

Många är ni som undrar nu hur skall man göra med aktien Swedbank? Hur gör petrusko?
Ja några av er har frågat hur jag gör men framförallt är ju undran där ute hur man skall göra. Hur jag gör skiter naturligtvis många i.

När vi ändå är inne på det så börjar jag med att nämna att jag inte har sålt mina aktier och att jag lutar åt att sitta lugnt. Med det sagt menar jag varken att det är så man skall göra eller att det ens är smart.
Näe, det smarta kan mycket väl vara att stå utanför. Just nu är det svårt att greppa omfattningen av det här. Stämmer det ens? Vad är risken? Det kan bli tal om förlorat tillstånd i öst och det kan bli saftiga böter mm men just nu vet man ju inte öht omfattning och risk. Därför är det svårt också att säga att det är rimligt att äga den eller att köpa nu.

Om man nödvändigtvis skall dra ur mig en åsikt om hur man skall agera så säger jag som så att det är ingen tokig ide att stå utanför. Att avvakta till dess det är tydligare vad risk osv är och det kan dröja länge.

34 kommentarer:

 1. Hej
  Spelar magnituden roll? Tänker på swb gentemot danskes inblandning i detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja absolut. Visst trovärdigheten för banken kostar en del i aktiens pris men om magnituden är 40 miljarder kontra danske banks 200 miljarder (var det 200 miljarder euro?) så kommer boten inte bli i närheten så stor vilket i rena siffror är betydande skillnad på och skadan mer än reputation betydligt mindre.

   Utdelningen kommer stå kvar på 14,20 i Swedbank. Aktien kommer återhämta sig till 200 med viss volatilitet.

   Radera
  2. Tjena,
   Ja beloppet fulpengar som omsatts kan ha stor betydelse. Exempelvis baseras amerikanska böter rakt av på beloppet där större belopp betyder högre böter.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Sälj hälften vore väl rimligast. Sjunker det har du minskat skadan och du har medel att ev köpa mer el något annat.

  Stiger det har du kvar en del av innehavet och skadan blir mindre. Du kan fortf köpa mer el köpa något annat.

  Att sitta med samma risk i bolaget nu som innan detta skedde känns enligt mig....dumt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är ett rimligy agerande det du nämner. Jag gillar det. Aktivt och ett ställningstagande.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag säger köp, nu!
  Det tog DB ca 3-4 månader stt bottna efter ett långsamt fall om 40%

  Det går snabbare denna gången för SWED nu när ingen längre tvivlar på våra bankers tillkortakommande gällande etik och moral, degen skall ju in varje dag...

  Torde komma en rekyl i eftermiddag eller imorgonbitti om 5-10% upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Johnny,
   Jag är inne på samma linje att det skakiga i aktiekursen kommer gå snabbare i Swedbank eftersom härvan redan delvis är känd pch Danske gått igenom en del redan.

   Jag tittar extra noga om Swedbank går ned även imorgon. Gör den det kommer jag fundera på att köpa mer.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Utdelningen på 14,20 är ännu bara förslag och måste godkännas på stämman om någon månad. Kan det blir så att förslaget ändras till mindre utdelning innan stämman? Motiveringen skulle bli att pengar behöver reserveras för ev. böter.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är bara ett förslag och skulle kunna röstas ned eller tom hinna ändras innan kallelsen till stämman. Jag tar det dock för ytterst tveksamt. Swedbank har starka finanser och kan hantera en saftig bot i miljardklassen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Själv bashade jag till o köpte för hela 500kr idag! Josåatte...

  Några som fyller på lite mer är Swedbanks styrelse:
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/02/21/swedbank-styrelseedamot-kopte-aktier.html

  Gör dom det för att det kanske är ett klipp och dom vet något som vi inte vet? Eller för att försöka visa marknaden att allt är chill? Inga megasummor dom köper för någon i deras position, men ändå.

  Kan vara lite av en fälla också när vi ändå snackar om "fina bolag" o att vara långsiktigt och allt det där. Att alla tar lite lätt på det och luras med i så kallat köpläge.

  Som tråkig referens har Danske bank har gått från 248kr (2018-02) till 121kr (2019-02)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, ingen gillar att förlora pengar så man kan ju absolut tro att insiders som köper nu förväntar sig att det blir en bra affär.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej, för mig som är ny i sparande och inväntar mina första utdelningar i vår så undrar jag om t.ex. Swedbank kan dra sig tillbaka från sin utdelning 14,20 SEK á aktie med tanke på att börsen gått ned så mycket som den gjort nu.

  Mvh Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin,
   Utdelningen skall beslutas på årsstämman men det är nog inget att vara orolig över. Swedbank är ett jättebolag med sunda finanser och kan hantera ev böter i miljardklassen.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. FIRE ni klarar er

  SvaraRadera
 8. Den största risken är om USA terrorklassar Swedbank. Förbjuds handla i USD t.ex. Det skulle vara förödande. Lite böter klarar de av.

  Med vänlig hälsning
  myntaren

  SvaraRadera
 9. Swedbank är ett av mina större innehav som jag ägt sedan börsnoteringen 1995, samt att jag gick in i alla nyemissioner under finanskrisen 2008-2009. Har det mesta av aktierna i vanlig depå, men funderar på att utnyttja tillfället att flytta över dem i ISK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det låter rimligt. Tänk på att man inte behöver köpa och sälja utan man kan enkelt be sin mäklare flytta över aktierna till sitt ISK. Det räknas som en helt vanlig försäljning mtp din deklaration åså.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Petrusko.
   Jag har redan de flesta av mina innehav på ISK hos Avanza. Just Swedbank råkar vara ett av mina äldsta innehav som fortfarande ligger i vanlig depå. Jag fegade lite på slutet och flyttade bara över hälften av innehavet tidigare idag. Men om raset fortsätter i morgon flyttar jag över resten också.

   Mvh

   Radera
 10. Utländska investerade säljer Swedbank, läs nedan varför

  https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/02/21/swedbank-saker-hamn-status-paverkad-utlandet-saljer-strateg.html

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 11. Tjeena Petrusko! Tänkte på swedbanks utdelning kan den ta stryck pga den här härvan?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus,
   Nej jag är inte orolig för utdelningen ännu. Swedbank är ett jättebolag med sunda finanser och kan hantera en saftig bot i miljardklassen.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Jag skulle hävda att det verkar som att det inte tvättats några pengar hos swedbank, endast att det slussats tvättade pengar genom swedbank.

  Men oavsett kan det bli ofantliga böter när amerikanska myndigheter får nys om detta. Hur som helst så är det helt sjukt att USA kan bötfälla företag i andra länder för transaktioner som egentligen inte berör USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror väl på att beloppen varit i dollar. De kan bötfälla alla företag som använt dollar i sina olagliga transaktioner om jag förstått det rätt.

   Radera
 13. Hej Petrusko,
  Tack för dina intressanta inlägg och tankar både på bloggen och twitter. Jag jobbar inom rättsväsendet och utfallet av Swedbanks och Danske Banks affärer blir intressanta att följa. Det slutar kanske som det brukar göra i sådana här fall, att INGEN ställs till svars för det som hänt (likt USA 2007-2009).

  Jag tyckte även det var bra att du stod upp mot Niclas på Avanza häromdagen då Avanza var (är) i blåsväder.

  Banker är en sådan viktig samhällsfunktion varför jag tycker det är extra viktigt att dom sköter sig. Allt annat skickar dåliga signaler.

  Hoppas att du fortsätter kommentera och engagera dig i dessa frågor som faktiskt angår alla.

  Med vänliga hälsningar

  Niklas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Niklas,
   Tack för din kommentar och trevliga feedback. Det är inte bekvämt alltid vissa saker jag ger mig in och reder i men det tycker jag är okej. Jag är på spararnas sida och står gärna upp för oss hela högen :)

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Klokt skrivit. Själv fyllde jag på med några aktier igår och tänker köpa några fler om några dagar. Jag är långsiktig i Swedbank. Hoppas och tror att det snart blåser över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag tittar gärna efter tre dagar saftig nedgång. Alltså rapporter eller händelser som leder till nedgång i tre dagar eller mer. Det kan vara bra läge att köpa sunda bolag och jag tycker Swedbank är ett sådant men det är som sagt svårt greppa omfattning och risk i härvan.

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Hej Petrusko,
  Du har nyligen satsat pa finans i din portfölj.(Förutom SWED också SHB och Sampo. Har turbulensen de senaste två dagarna påverkat din inställning?
  Du lämnade byggsektor just för finans.

  Undrar. Tack & hej / Martin

  SvaraRadera
 16. Hej Petrusko,
  Du har nyligen satsat pa finans i din portfölj.(Förutom SWED också SHB och Sampo. Har turbulensen de senaste två dagarna påverkat din inställning?
  Du lämnade byggsektor just för finans.

  Undrar. Tack & hej / Martin

  SvaraRadera
 17. Hej Petrusko.
  Köper Avanza Zero då får jag lagom med allt.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 18. Sålde idag. Köper hellre Nordea och SEB just nu som också dras med i fallet.

  mvh https://lekonomi.blogspot.com

  SvaraRadera
 19. Svårt läge med Swedbank, kommer det bli som med Nordea och Panamaskandalen som blåser över på några veckor eller kommer det bli som Danske bank med flera månaders kräftgång?

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danske bank tvättade 2000 Miljarder kr. (Det är halva Sveriges BNP eller 2/3 av Danmarks). Det är i en storlek i sig.
   Alla dessa fallen är före 2015 med den gamla lagstiftningen om penningtvätt. Min teori är att de inte visste och inte ville veta vad detta var för pengar. D.v.s. när de var tvingade av lagstiftningen att få mer kunskap om sina kunder så stoppade man denna typen av hantering och la ner de avdelningar som sysslade med denna typen av verksamhet. Det borde inte komma som en nyhet för någon att svenska banker har agerat oetiskt om de avslutade kund-relationer i.o.m den nya lagstiftningen 2015. Varför skulle de vara mer hårda mot penningtvätt än lagstiftningen krävde? Om de dessutom kan visa att de anmälde dessa transaktionerna som UG pekar på så tror jag att denna härvan är bortblåst inom någon månad. Det blir dock spännande vad de ska köra nästa UG avsnitt om.

   Radera
  2. Stämmer! DnB har tvättat i en helt annan liga än Swedbank (eller för den delen Nordea).

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera