Handelsbanken stålsätter sig - Bokslutsrapport 2018


Idag presenterade Handelsbanken sin bokslutsrapport för 2018. Rapporten var delvis i linje med förväntningarna och det har skrivits spaltmeter om det. Jag skippar helt sonika i att skriva om diverse siffror i rapporten annat än utdelningen.

Utdelningen föreslås bli 5,5 kronor vilket är oförändrat mot ordinarie utdelning året innan och en krona under marknadens förväntningar. Just utdelningen blev alltså en stor avvikelse mot vad banker, analytiker och investerare förväntade sig.

Hur kommer det sig att de inte delar ut mer då?
Jo så här är det. Handelsbanken presterar rimligt och har sunda finanser. Så långt check och de har alltså möjlighet att dela ut långt mer än de nu väljer att göra. Anledningen är helt sonika att de stålsätter sig inför eventuellt sämre tider.

För en tid sedan samlade Fredrik Lundberg toppskiktet i Industrivärden och Lundbergsfären och en av sakerna han sade då handlade om just utdelningsförslag inför årets bokslut i sfärbolagen. Han manade till försiktighet, att bolagen skall rusta sig inför eventuellt sämre tider.

I dagens rapport från Handelsbanken kan man läsa just den förklaringen också från bolagets VD Anders Bouvin. Att de väljer att bygga ytterligare finansiell styrka inför eventuellt sämre tider. Vi är inte där ännu men Handelsbankens interna analyser av omvärlden pekar på att det kan vara dit vi är på väg.

Visste ni att Handelsbanken stod starka i den svåra finanskrisen för cirka 10 år sedan? Medan de andra bankerna led svårt och drog in utdelningar, gjorde nyemissioner för att undvika döden, ja medan de andra bankerna gjorde allt det där så stod Handelsbanken starka. De stod starka och delade till och med ut rimliga utdelningar de där svåra åren.
Nu är de andra bankerna betydligt bättre rustade än vad de var när de gick in i den krisen men det är ju ändå gött att Handelsbanken fortsatt kör sin defensiva linje.

När tuffa tider kommer är det naturligtvis trevligt att gå i hand med en extra stark och försiktig aktör.

Så där har ni det, mina rader om Handelsbankens utdelning. Jag gillar hur de agerar och det är ju inte som så att pengar de inte delar ut nu att de magiskt går upp i rök utan de finns där och ägs utav mig och dig om du är aktieägare. Jag har investerat tyngst i Swedbank nu för de presterar allra bäst men jag äger Handelsbanken också då jag tycker de presterar rimligt och att jag gillar bla den här försiktiga linjen som vi ser prov på idag.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

 1. Just denna defensiva inställning fick mig att öka innehavet idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja om man är lite försiktig av sig så är det klart attraktivt. Förstår dig helt.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra inlägg, kan inte annat än hålla med. Den enda bank jag äger aktier i är just SHB och jag gillar deras försiktiga inställning.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Egon,
   JAg förstår dig. Som försiktig investerare är jag klart attraherad av just det, Handelsbankens försiktiga strategi.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Vad har ni för tankar kring Nordea som också rapporterade idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det finns en potential i Nordea-aktien att uppvärderas i takt med att bolaget presterar bättre. Jag äger den indirekt via Sampo men den är inte någon favorit i sektorn utan jag har valt Swedbank och Handelsbanken framför Nordea.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag ögnade igenom rapporten på morgonen och misstänkte att aktien skulle gå ner så jag slängde in en order på 94 strax innan öppning. När börsen öppnade så gick kursen ner bara någon kr. Döm min förvåning när jag på kvällen såg att ordern har gått igenom. DA på 94 är nästan 6% så det känns som ett bra köp. Framtiden lär utvisa hur det blir i längden.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KRusse,
   GRattis till ett bra köp. Jag tycker Handelsbanken till 94 spänn är en bra deal. Den gjorde en kort visit kring den nivån och handlades sedan där över. Jag satt och spanade på den men köpte inget.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Vad tror du om nya fonden Core Ny Teknik?

  Förvaltaduon bakom den har ju ett imponerande track-record med Swedbank Robur Ny Teknik.

  Jag investerar också normalt i enskilda aktier men valde att gå in tungt i denna, nystartade fonder brukar få en rivstart... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är väl bara hoppas på det bästa. De har haft bra flyt med den gamla fonden och kanske fortsätter det i den här nya fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Håller med, svårt hitta ok svenska aktier med ok utdelningstrend och över 5 % DA. Har även en större stek i Swedb men tog in HB som du.

  Andreas

  SvaraRadera

Håll koll på fondförvaltarna

  Jag har vid några tidigare tillfällen tipsat om att hålla koll på duktiga fondförvaltare. Hitta inspiration bland deras innehav, läs nyhet...