Olika rik olika målsättningar


Alla är vi mer eller mindre olika. Vi ser olika ut och vi gillar olika saker. Vi har olika förutsättningar och vad som gäller för den ene är inte aktuellt för den andre. Så är det även när det kommer till finansiella saker som spar och frågan: när är man rik?
 När är man rik egentligen? Det tycker jag inte du skall låta någon annan svara på utan det är du själv som avgör vad rik är. Visst kan man vara rik på kärlek och tid osv men nu pratar vi pengar och jag tycker verkligen inte du skall låta någon annan avgöra vad rik innebär för just dig.

Om du anser dig vara rik med de förutsättningarna du har så är du rik. Att någon annan säger att man måste ha si och så många båtar och miljoner på banken för att vara rik så får det stå för dem. Du kanske inte ens gillar båtar..

När det kommer till konsumtion tittar många på andra och gör liknande. Om en familj i grannskapet byter bil tittar grannarna på den nya fina bilen och vips står där i grannskapet snart ytterligare några nya bilar. Familjen Johansson åker till fjällen då borde vi också åka till fjällen..
 Du kanske inte ens gillar fjällen. Du kanske inte har råd att åka till fjällen. Andra kan inte avgöra om du gillar fjällen eller om du har råd att åka dit detta året. Det avgör du själv och att besluta kring det baserat på hur grannskapet gör är inte den bästa lösningen.

Den som har ny bil och oftast åker till fjällen behöver inte vara rikare än dig. De där sakerna är inte vad som definierar rikedom. Den som har en gammal bil och ingen fjällresa alls kan känna sig rik likväl som någon annan.

Se till dig själv och vad som är viktigt för dig. Vad betyder något för dig och dina nära. Vad vill du spara till och vad vill du lägga dina pengar på?

Skall man prata belopp så faller vi tillbaka till poängen med hela det här inlägget. Förutsättningarna varierar vida mellan olika personer och familjer. Någon kan känna sig rik med 5 miljoner och en annan gör det inte med 10 miljoner. Vi har olika förutsättningar och mål.

7 kommentarer:

 1. Intressant filosofisk reflektion!
  Tänkt samma sak även om det inte alla ggr är helt lätt att definiera vad man vill alla ggr då många av mina eget upplevda önskningar & behov ofta är andras förväntningar...
  Hur tar man reda på vad som är mina egna behov och vad som är andras - som jag impregnerats i genom uppfostran, utbildning, media osv osv.?
  Masspsykologi och mfg bygger ju på att vår rädsla att sticka ut & gå vår egen väg.
  Hur bryter man sig loss från det system vi själva är en del av och förstärker genom vår blotta existens?
  För att bygga vidare på din filosofiska reflektion ;-)...
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Tack för din kommentar vidare filosofier =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Viktiga tankar.
  Och det finns inga rätt eller fel.

  Det handlar om prioriteringar, förutsättningar och vad vi vill med våra liv. Finns inte ett enkelt eller likadant svar på det.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Pb?
   TAck för din kommentar. Ja precis så, inga rätt fel då vi alla är olika med olika förutsättningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag känner mig rik när jag tänker på att jag har nästan 400k i främst utdelande aktier (arv, sparade pengar samt utdelningar etc), vilket är mer än jag någonsin haft. Samtidigt har jag väldigt låg inkomst pga sjukdom och konstaterar att inte ens i den lilla kommun jag bor kan man få ett vettigt hus för de pengarna. Möjligen ett litet ruckel till torp som kräver renovering. Det är rätt sällan jag känner mig rik ärligt talat. De där sparade pengarna lär jag behöva som pensionär, som ser ut att landa på 8000kr/månad i nuläget, även om jag borde hinna bli frisk nog att jobba innan pensioneringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rolling R,
   Tack för din kommentar. Jag önskar dig hälsa och god avkastning på ditt kapital. När du väl behöver pengarna kommer de nog växt till sig fint och kicka in en god slant.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Så sant! Det finns ett uttryck vad gäller skönhet, "Skönhet ligger i betraktarens öga" Det samma gäller väl rikedom. Jag anser mig vara rik (i pengar) när jag kan välja OM jag vill jobba, äta den mat JAG vill, resa vart JAG vill, konsumera det JAG vill osv.

  SvaraRadera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...