Jag har sett Brookfields kapitalmarknadsdag.


Jag har spanat på Brookfield-koncernens webcast utav sin kapitalmarknadsdag. Medan den handlade om hela koncernen kommer detta inlägg ha en tilt mot fastighetsdelen via Brookfield Property Partners.

Webcasten är kring 7 timmar lång och bitvis var den precis urtråkig men jag är ändå nöjd och glad att jag såg den. Det är en rimlig tid att lägga för att hålla sig uppdaterad kring en investering. Inför var jag jättetaggad på att se Brookfield Infrastructure Partners men jag blev djupt besviken. Den var supertråkig och de uttryckte sig betydligt mer dämpat än andra delar. Renewable som jag äger var helt okej snack och mycket intressant. Property Partners däremot var riktigt gött snack och en mycket positiv outlook. De visade flera exempel på hur de utvecklar fastigheter och ökar sina intäkter kraftigt den biten. Ett exempel var en gammal trött biograf som de förnyade samt byggde något tusental bostäder och restauranger/butiker runt i kring.

Överst i inlägget är en bild av Brookfield Property Partners historik och den bilden som är precis ovanför här är deras egna estimat. Verksamheten i bolaget genererar stabila och förutsägbara kassaflöden vilket underlättar markant att göra sådana här estimat som dessutom stämmer någorlunda. De pratade också en hel del om värderingen som ligger på en substansrabatt om 30 procent och hur de ser framför sig en högre värdering framledes. Det där får man ju bara ta som det kommer men man kan konstatera att det är en attraktiv värdering för köpare i dagsläget. Något som kan medfört den här värderingen är en rad förvärv bolaget gjort de senaste åren. Förvärven har gjorts delvis med nya aktier. Medan FFO och utdelning per aktie ökat så har det blivit fler aktier i omlopp och det har kanske varit svårare för investerare att räkna på bolaget och de nya förvärven. Äh, jag snurrar till det i onödan kanske. Värderingen är vad den är. Jag är mycket nöjd över att kunna köpa till den här värderingen och givet att FFO och utdelningen fortsätter att växa enligt plan så gråter jag inte en enda tår om värderingen är den samma även i framtiden (samma multiplar på högre vinster osv ger ändå en högre aktiekurs).

Igår köpte jag fler Brookfield Property Partners och egentligen var jag sugen på att börja köpa Infrastructure Partners efter det men jag siktar nog på att klippa in fler i fastighetsbolaget först. Kanske blir det redan nu i oktober ytterligare ett gäng Brookfield Property Partners. Igår stängde aktien på 26,54 kanadensiska dollars och räknat på utdelningen som är 1,26 US dollars är direktavkastningen 6,1 procent. Som ni kan se i bilden ovan är prognosen en utdelning om över 1,7 US dollars år 2022. Det skulle ju sitta fint med en sådan tillväxt och jag tror absolut att de fixar det. Affärsmodellen är väl beprövad och de har historiken som backar upp det också.

Länk till Brookfield Property Partners hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Skulle du vilja utveckla lite kring sin besvikelse gällande infrastrukturdelen? Var förväntningarna bara låga eller var verksamheten något helt annat än du räknat med? Osv.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det var främst presentationen som var ointressant men det var några bitar jag tyckte var så där. Dels pratade de mycket om en tydlig exitstrategi, att tillgångarna skall säljas och man ska köpa annat. Ett så tydligt fokus på det har jag inte upplevt från dem tidigare varpå jag egentligen tror att det blev förstorat/större än vad det är. De målade upp en bild av marknaden med utmaningar kring lönsamheten men stod ändå fast vid sina tillväxtmål. Inte lika stark outlook som för Property Partners.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant!
  Vad är det som avhåller dig från att köpa Infrastructure nu?
  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Att jag hellre köper mer i Property Partners innan jag går in i Infrastructure. Den delen ser ut att ha betydligt bättre potential och om det inte vore att jag redan har en tung viktning i fastigheter så skulle jag lägga alla slantarna i Property partners hellre än Infrastructure.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Har faktiskt suttit och kikat på BIP, BPY och BEP idag och igår. Kommer sannolikt snart att göra en investering i BEP. BPY ser ut att ha väldigt fina fastigheter, men jag tycker att skuldsättningen känns väldigt hög. Från investerarpresentationen 59% mot kapital och över 13 gånger EBITDA. Känns inte riktigt ok för mig på en konjunkturtopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är inte värst orolig kring skuldsättningen. De har stadiga kassaflöden, investmentgrade rating och en urstark storägare. De har tillgångar för 90 miljarder dollar och lån om 36 miljarder dollar. Sen synliggörs också värde i den fastighetsutveckling de ägnar sig åt.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko! Du har aldrig funderat på moderbolaget BAM? Även om de har låg direktavkastning. Tänkte på det klassiska rådet att det är bäst att vara närmast modern i en koncern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   BAM är ju bra naturligtvis men inte aktuellt för min del då jag behöver större utdelning och enkelt kan investera i de här fina dotterbolagen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Köpte en först post i Brookfield Property Partners idag och är sugen på att ta in Brookfield Renewable Partners, men inte så påläst om det än. Skulle du välja Renewable före Infrastructure? Tack för all bra info du delat med dig av, tack vare dig jag fick upp ögonen för dessa fina bolag. Ha de gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle,
   Man kan säga att risken sannolikt är lägre i Infrastructure pga de olika sorterna tillgångar de äger. Jag har dock valt Renewable framför den då jag tycker risken är rimlig men värderingen mer attraktiv.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Varför ser man nästan ingen info på avanza om detta bolag? Asså med belåning, DA mm. Vart kollar ni? Ser bara att kursen på aktien är - 12% senaste året. :/ Jag är ny på detta så lite förståelse för min fråga som kanske är basal egentligen:D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Utländska innehav finns det ingen info om hos våra svenska mäklare. Man får kolla på respektive bolags hemsida och Yahoo Finance.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko,

  Har du fått in din utdelning från bolaget i fråga? Borde komma i dagarna? Äger du även bip? om inte, är den inte lika tilltalande?
  Med vänlig hälsning Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Nej jag har inte fått utdelningen ännu. Den kommer om några dagar. Det tar några dagar extra för mäklarna att hantera utländska utdelningar och just de här kanadensiska brukar ta lite extra tid.

   Jag äger Renewable Partners och Property Partners. Jag noterade nyligen att INfrastructure Partners backat ned till en attraktiv nivå men hade ej i plan eller möjlighet att köpa.

   Mvh petrusko

   Radera

Utdelning i iShares FTSE 100 ETF

  iShares fond som följer det brittiska indexet FTSE 100 har precis meddelat utdelning för december. Den här kvartalsutdelningen är en aning...