Axfood faller och jag ökar inte


Idag faller Axfood rejält på börsen, ned över 3 procent i skrivande stund, kursen är cirka 164 kronor. Anledningen är nya riktkurser och analytiker som påpekar den höga värderingen.

Som jag brukar skriva så är Axfoods värdering attans hög givet den tillväxt osv som de kan tänkas prestera framöver. När den nu backat till 164 kronor så är det nästan 20 spänn lägre mot toppnoteringen för någon månad sedan. Det är ett hyggligt tapp men ändå är inte aktien billig nu. Bra bolag blir aldrig billiga, man får betala för kvalitet helt enkelt. Över 180 kronor som Axfood kostade nyligen var ett svettigt högt pris. På mycket lång sikt kan det ändå bli en bra placering men i det korta perspektivet var det väl dyrt.

Att sälja och försöka tajma sådan här det försöker jag mig inte på. Det finns massvis med historik och studier som visar på att det är en losers game att försöka sig på att tajma köpen på det viset. Resultatet blir att man köper dyrt och säljer billigt. Jag har även egen erfarenhet av det här och den är tydlig, man kan ha tur och träffa rätt men man misslyckas med det i det långa loppet. Anledningen är att man inte kan förutspå hur aktien och börsen utvecklas. När man tycker att det är dyrt och säljer för att köpa åter billigare kan det mycket väl stiga vidare, rejält dessutom.

Går Axfood under 160 kronor kommer jag fundera kring att öka. Jag har dock redan en väldigt stor viktning Axfood i min portfölj varpå jag mycket väl kan vara nöjd så och inte köpa mer.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

  1. instämmer ang. kortsiktig trading, det är förrädiskt och inget man bör utsätta sina sparpengar för. Jag har förlorat för mycket på det i år, lägger nu om strategin till fonder och utdelningsaktier istället. Om det är nån förklaring så är jag fortfarande "ny" på börsen och man ska väl åka på lite smällar i början.

    SvaraRadera
  2. Håller med, avvaktar köp.

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet som vanligt petrusko :) Själv har jag ökat idag men inte med allt för mycket medel.

    Blir så ruggigt glad när analytiker kommer ut och säger att kursen är för hög. Då ska alla ut samtidigt och det blir köpläge för mig. Tackar :D

    Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

    SvaraRadera
  4. Om jag tolkat läget är att det är en pris fråga på aktien. Fundamenta är väl inte ändrat? Skillnaden mellan Axfood P/E 22,96 och ICA P/E 15,17 (båda 18-06-30) är tycker jag rätt talande... Det då skulle priset vara 112:- med ett P/E tal på 15,20 för att jämföra med ICA.

    Frågan är om Axfood kommer att sjunka? Tror det... Har kvar Axfood men börjat köpa in mig på ICA.

    SvaraRadera
  5. Bra tänk! Själv ökar jag innehavet med småköp då och då, köpt lite idag också. Det skulle vara finfint om aktien kommer ner mot 150 eller därunder. Gjorde mina första inköp på 147 kr.

    SvaraRadera
  6. Jag har ett separat konto med lite pengar i för att roa mig med "market timing" i liten omfattning. Det kompenserar för "tråkigheten" i min huvudportfölj som mest bara ångar på, men det krävs en hel del jobb och trade management. Mycket svårare än man vill tro.

    SvaraRadera
  7. Instämmer också ang kortsiktig trading....svårt.
    Tror man kan vikta ner typ clas olsson och tex Axfood nu när Amazon är på intågande i Sverige.Man vet inte riktigt deras avsikter......
    Dom är STOORA.

    SvaraRadera
  8. Jo men ett P/E-tal på ca 23 för en aktie som har en svag tillväxt och en utdelningsandel på 95% (!) mot nuvarande års vinst är inte precis en köpsignal. Nästa års vinst blir säkert högre men utdelningsandelen kommer fortfarande att vara hög.

    Jag håller i och för sig med dig om att det är en aktie som man gärna kan öka regelbundet i med månadsspartänk utan någon större fara så länge man är långsiktig. Samtidigt tror jag att det kommer bättre köptillfällen för den tålmodige. När räntan stiger är Axfood inte lika attraktiv och mer kapital kommer flyttas till antingen räntesparande eller tillväxtaktier. För egen del ökar jag ordentligt varje gång Axfood handlas något mer rimligt. Därför har jag redan 5 procent av portföljen så om jag ökar nu blir det högst en handfull aktier för att bibehålla portföljandel. Jag tror att vi får fina tillfällen att öka så småningom.

    SvaraRadera
  9. Hej Petrusko
    Fin inlägg och bra skrivet. Det mesta är övervärderat på börsen idag. Men vi människor får ju lön ifrån arbeten och människan gillar att spendera pengar så vi köper på oss aktier, om inte Axfood så köper vi något annat. Jag investerar förhoppningsvis hela livet ut och barnbarnen får gärna ta över utdelningarna.

    Hälsningar Dividend Dentist

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...