Tappat förtroendet för Volati - Oseriöst och fuffens

Jag skall försöka fatta mig kort. Jag har sålt mina Volati preferens för jag har tappat förtroendet för bolaget. Även om det är främst kreditrisken jag utsätts för i preffen och den ser vettig ut så agerar Volati på ett sätt att jag inte vill ha mina pengar investerade hos dem.

I en grundlig genomgång av deras innehav fann jag och påpekade för flera månader sedan att de i NaturaMed Pharma bedriver en riktigt oseriös och sunkig marknadsföring/försäljning mot konsument. Jag gav det tid och hoppades på en förändring men det är så här verksamheten bedrivs. De målar upp en fin bild av sina produkter med mjuka varma ord men de visar ingen innehållsförteckning vad de faktiskt innehåller. För att verkligen stärka sin produkt skriver de bla så här:
"Vi känner inte till några andra som levererar en lika bra produkt så prisfördelaktigt som detta".

Men hur skall konsumenten avgöra det om de inte kan läsa vad produkten faktiskt innehåller och jämföra med andra produkter. Produkten säljs i abonnemangsform och man får nya försändelser regelbundet i brevlådan.
Jag har fått fram innehållet och det är inte ens en speciellt bra produkt. Den är okej på sin höjd. För den som är intresserad av det finns det längst ned i inlägget.

Om man googlar på NaturaMed Pharma får man en lång rad av träffar om fuffens bolaget haft för sig. Det är tidningsartiklar om bluffar, de har torskat för otillåten marknadsföring flera gånger verkar det som. Det här är några år sedan (2012 den senaste artikeln jag läste*) men kulturen verkar hänga kvar i bolaget.

Volati äger och driver det här bolaget genom att dölja viktig info för konsumenten. De lyfter en medioker produkt till skyarna. Så här agerar inte ett seriöst bolag och det säger i mina ögon mycket om moralen mm hos Volati. 
Man kan tycka att jag är petig men det är mina pengar det handlar om. Jag vill inte ha mina pengar hos någon med den här moralen och inställningen. 

Deras Omega 3 innehåller per dagsdos 330mg EPA och 220mg DHA. I tillägg till det är det även Vitamin E som är vanligt och Vitamin D vars fördelar de lyfter fram. Omega3 innehållet av EPA och DHA når inte ens upp till de nivåer som studier visat på hälsoeffekter. 250mg EPA och 250mg DHA är gränsen för dagsintag där studier visat på hälsoeffekter. En burk Omega 3 för 56 kronor i dagligvaruhandeln har bättre innehåll per dagsdos än den här produkten från NaturaMed Pharma.


Jag vill inte ha pengar investerat i detta.**

*Uppdaterat med årtal för senaste jag läst om NaturaMed Pharma och dålig marknadsföring
**Uppdaterat till ett inte fullt lika hårt uttryck.

19 kommentarer:

 1. Bra inlägg, uppskattar din uppriktighet och ärlighet. Det är stort att erkänna sina misstag, lära sig och sedan gå vidare.

  Bra inlägg hur som helst, men jag har en liten fråga. Hur gör du med dina stamaktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Mina stamaktier i Volati har jag lyckligtvis sålt sedan en tid tillbaka.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. 1. Om fuffens kring företaget fanns att googla fram för flera år sedan, hur kmr det sig att du inte tog det på allvar när du investerade i bolaget? Du kanske inte gjorde din research då eller så kanske du sket i det.

  2.Att " hoppas" att ett företag ska ändra sitt beteende är ju inte den vassaste filosofin enligt mig iallafall, vad fick dig att tro att det skulle förändras, utöver alla skönmålningar (rätt självklart?)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Christopher,
   Tack för din kommentar. Jag vill inte skifta fokus från att NaturaMed och Volati agerar sunkigt till att jag är en dålig investerare som ägt skiten.

   Japp, med det jag vet nu är det ju dåligt av mig att jag ägt Volati från första början.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Företag som säljer kosttillskott brukar vara otroligt lönsamma ... Många konsumenter är dessutom övertygade om att de mår bättre av att köpa piller! Själv tycker jag mycket illa om dessa företag som balanserar på gränsen till vilseledande marknadsföring. Äga dom eller indirekt är motbjudande men tyvärr ofta lönsamt :(

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset.
  Jag sålde av mina Volati Preffar. Så nu kan jag handla lite annat.
  Mvh/janne

  SvaraRadera
 5. Volati pref är mitt näst största innehav, man kanske ska ta sig en funderare, men samtidigt känns det inte som det finns några bra alternativ att sätta pengarna i just nu!? I dagsläget kanske ”skummisar” är enda alternativet om man inte vill sitta med kontanter;)

  SvaraRadera
 6. Tack för informationen, Petrusko.
  Hur stor andel av Volatis hela verksamhet utgör NaturaMedPharma ?

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko. Jag gillar att du inte håller tillbaka ilskan över bolag som du ogillar. Själv vet jag inte mycket om kosttillskott då jag tänker att en allsidig kost gör dem överflödiga. Av det du skriver verkar det dock som att när det kommer till EPA (vad det nu är) så når de iaf upp till nivåer som bevisats ge effekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktiepappa,
   Tack för din kommentar. Ja det stämmer att EPA når upp till gränsvärdet medan DHA inte gör det i deras produkt. Betydligt billigare produkter på marknaden har ett mycket bättre innehåll av Omega3, DHA/EPA. Högre kvalitet alltså.


   Mvh petrusko

   Radera
  2. Aha. Då är jag med. Ha det gött!

   Radera
 8. Intressant. Förövrigt är det ytterst få människor som behöver kosttillskott, brister får i stort sett bara de som har någon bakomliggande sjukdom har jag nyss fått lära mig i skolan. Så all form av vitaminpiller är egentligen en onödig kostnad för den som är frisk. Är man orolig kan man ju hellre kosta på sig en hälsoundersökning tycker jag, så får man svart på vitt om man verkligen behöver trycka i sig något extra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Dina,
   Tack för din kommentar. Det här med kosttillskott är en miljardmarknad i Sverige och nog är det så att vi sätter i oss en hel del grejer vi sannolikt inte behöver eller gör någon nytta.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej,
  Förstår att detta ämne ligger dig varmt om hjärtat. Personligen skulle jag inte köpa naturläkemedel/kosttillskott där det inte framgår hur mycket som ingår av den aktiva substansen.

  Med det sagt så tycker jag nog att du överreagerar i frågan. Det är ju inte snake oil som NaturaMed Pharma säljer. Och det är förhoppningsvis nyttigt för kroppen med t.ex. Omega-3. Det är ju tillåtet att sälja det och många vill köpa det. Att kalla Volati för "skummisar" för att NaturaMed Pharma inte säljer de billigaste kosttillskotten per mg aktiv substans känns lite överdrivet.

  Jämför med ditt innehav av General Mills - tillverkaren av flingor mm. Processad mat med såväl hög andel ingående kolhydrater och dessutom tillsatt socker är en av orsakerna till fetmaepidemin över hela världen. En del studier indikerar att för högt intag av socker och andra kolhydrater kan orsaka cancer eller förvärra den (cancercellerna behöver socker för att delas).

  General Mills har dessutom bl.a. anklagats (och stämts) för att ha släppt ut cancerogena ämnen i luft och vatten: http://naturalsociety.com/general-mills-sued-for-dumping-15000-gallons-of-cancer-chemicals-into-air-and-water/

  I min bok är det betydligt värre att tillverka onyttig mat och att inte ta hand om luft och miljö än att inte ange hur mycket Omega-3 som ingår i kosttillskott. Bara för att ta ett exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Västgötatorparen,
   Tack för din kommentar och för en bra och genomtänk input i saken. Jag är väldigt hård här det kan jag ju inte argumentera emot så jag gör bara som så att jag konstaterar det och tackar dig för en bra reflektion och input.

   Glad påsk på dig

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Tjena Petrusko, Natura Med Pharma är 2% av Volati.... Känns lite hårt att dömma ut bolaget som sunkigt endast för att Omega 3 produkten inte innehåller hög koncentration av DHA/EPA. Håller fullständigt med om att man ska sälja kvalitetsprodukter när det gäller hälsokost men känns ändå lite hårt att säga att hela koncernen är sunkig för en sån sak...

  Mvh Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Tack för din kommentar. Du har inte snappat upp hela grejen. NaturaMed Pharma har en historik av ful marknadsföring och har flera anmälningar och förbud på sig historiskt. En historik av ful marknadsföring alltså. Nu saluför de en produkt som de påstår är särskilt bra. Seriösa kosttillskottbolag har en innehållsdeklaration på sin sajt så kunden kan kan läsa och jämföra. Något som det egentligen finns regler för att konsumenten skall kunna läsa och jämföra innan köp. Reglerna är dock inte uppdaterade för ehandel utan är utformade så de säger att det måste stå på förpackningen.
   Naturameds produkt tål inte granskning. Det är deras marknadsföring och fula agerande som är den största varningsflaggan.

   Att ta en medioker produkt och säga att den är särkilt bra till en konsument som har valet att lita på ditt ord.

   Har ingen betydelse hur stor del det är i mitt tycke. Moralen är den samma oavsett om det är en miljon eller en miljard kronor. Tycker man det är ok att göra affärer på det här sättet med en miljon kronor så har man samma moral i affärer på en miljard kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Tycker största problemet med deras prefaktie är att den blivit för dyr. Jag köpte den när avkastningen var kring 8%, nu har aktien stigit så mycket att avkastningen är ca 6,2%, vilket inte direkt är något man känner sig frestad av. Har sålt hälften, borde väl sälja resten också, men samtidigt vill man gärna sprida riskerna lite och finns ju inte direkt så mycket pref. att välja på om man inte vill ha för många fastighetsbolag

  SvaraRadera
 12. Hej P.

  Mikael här igen. Såklart du har rätt. Man kan ju inget annat än hålla med, och det är bra att du belyser det du hittar som inte är bra hos bolag. Enligt min mening så finns det mycket "värre" företag, tex det som andra påpekat här bland andra innehav du har, men man måste ju börja någonstans för att världen ska bli bättre.

  Bra att du försöker påverka.

  Mvh Mikael

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...