Dagens göttebitar - Tisdag 180327


Det är tisdag och det här är ett inlägg med samlade händelser från dagen. I huvudsak börsrelaterat.

Hennes & Mauritz
Idag rapporterade bolaget och det bjöds inte på några munterheter. Försäljningen sjönk ytterligare ett kvartal och resultatet rasade mot samma period föregående år. Varulagret som de länge haft problem med fortsätter att växa och är nu 8 procent högre än året innan trots upprepade reor. Den dåliga försäljningen och reor av vinterkollektionen har gjort att vårkollektionen buffrat upp lager och nu utgör ett problem även den. Trots den ruttna starten på året och det sura utgångsläget står H&M fast vid sin prognos för helåret om ett högre resultat än 2017. Det krävs att de tar fram den stora trollerilådan nu för att lyckas med det. Strax efter börsens öppning handlas aktien minus 5 procent till 121 kronor.

SAAB
Jag har varit på en aktieträff med SAAB och där tog jag främst med mig något de ser som ett problem. SAAB har över 400 stycken produkter och det är kostsamt att ha så många (det är mer effektivt att ha hög försäljning på få produkter). De ser det som ett problem att ha så många produkter och de ser nu över vad de skall göra framåt med det stora antalet.

Didner & Gerge Småbolag
Idag köpte jag mer av den här fonden till mina barn. Sedan tidigare har de främst några investmentbolag och indexfonder. Den här småbolagsfonden från Didner & Gerge tror jag är ett bra komplement till det andra på lång sikt. Läs mitt inlägg om Didner & Gerge Småbolagsfond.

Utländska investeringar
Jag såg ett klipp på EFN om att investera i utlandet. Investeraren i intervjun har ett stort fokus på utlandet och argumenterar varför det är en god ide samt tipsar om bra att tänka på. Ca 2 min långt.


Påskmat för miljarder
När jag var inne på EFNs sajt såg jag den här videon med intressanta uppgifter om påskmat och dagligvaruhandeln i påskveckan. Extra intressant för mig som äger Axfood. Apropå Axfood så skall jag åka till Willys nu och handla. Klippet är cirka 1 minut långt.

Lunch och Lynch
När jag var i stan och köpte lunch gick jag även in på stans mest anrika bageri och köpte den finaste av semlor. Jag åt den precis och den var så god va. I samma vända som jag handlade lunch och bakverk var jag på Willys och du kan ge dig på att jag inte var själv i butiken. Det var folk överallt och man fick sick sacka med vagnen samt ha ögonen öppna för att inte bli påkörd eller mosa någon annan. Vid smågodiset var det knasigt mycket kunder. De kör kampanj med 29,9 kronor kilot och det lockar kunder naturligtvis. Av de kunder jag observerade hade de flesta godisplockarna likt mig även en vagn eller korg med andra varor. Det är så man räknar hem en sådan kampanj, genom att sälja andra varor som gör att affären i slutändan blir okej. Jag skall handla en gång till innan påsk, på Willys eller Hemköp. Efter det blir det spännande att höra från Axfood hur påsken har varit. Den viktiga delen av påsken hamnar i kvartal 1 och den rapporten kommer 24/4. Den kände superförvaltaren Peter Lynch gjorde observeringar i butiker mm som en del av sin research och det har kommit kallas att "Lyncha" eller Lynchspaning.

Nu är det eftermiddag och H&M har backat vidare till cirka 118 kronor. Det sätter punkt för det här inlägget. Ha en go kväll!

16 kommentarer:

 1. Märkligt att H&M sjunker så lågt. Bolaget tjänar ju fortfarande pengar jmf tex med Ericsson som gör förlust på 30 miljarder (om jag nu mins siffran rätt). Med kurs på 118 så blir DA 8,3% vilket är riktigt bra. Utdelningsjägarna borde intressera sig för aktien. Speciellt som H&M har aldrig sänkt utdelningen.

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ja vi får se hur länge det varar, att H&M aldrig sänkt sin utdelning. Det räcker inte att tjäna pengar för att motivera vilken aktiekurs som helst. Man måste ha en uthållighet, goda framtidsutsikter och stabilitet. BEroende på förväntad tillväxt mm sätter marknaden en värdering på det. Just nu förtjänar inte H&M högre värdering. Närmsta framtiden ser dyster ut, forna tillväxt är ett gott minne bara. När de fått ordning på bolaget igen och har en ljusare framtid återstår att se vad de förtjänar för värdering då.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Konstigt att dom inte sänkte utdelningen och tog smällen. Minns Oriflame som drog in utdelningen ett par år och vände på 99 kr nu står väl dom i över 350 kr och återupptagit utdelningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Japp, jag tycker att de borde sänkt utdelningen med tanke på hur de presterat under 2017 och den svaga perioden de har framför sig nu de närmsta åren. Nu går de ju dessutom ännu sämre än man trodde/förväntade sig för bara några månader sedan. Om de levererar på sitt ord om ett resultat per 2018 som är högre än 2017 så håller utdelningen även innevarande år men de borde bygga finansiell styrka och beredskap IMO. För ett antal år sedan var de skuldfria och hade stor kassa. Nu har de bränt kassan och tagit upp en kreditlina.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej, är det inte så att iom att de har sänkt utdelningen i praktiken iom att man kan välja att få aktier istället? Dvs de byter utdelning mot nyemission. Och iom att familjen Persson sagt att de tänker ta aktier så blir det väl typ 40% av utdelningen som de alltså slipper casha ut?

   Radera
  3. Tjena Icy Power,
   Tack för din kommentar. De skulle undersöka möjligheten att få aktier istället och det kom de fram till efter någon vecka bara att den möjligheten finns inte. Åtminstone inte inför årets utdelning. Så det blir cash utdelning som vanligt.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Jaså OK, det hade jag missat. Tack för upplysningen!

   Radera
 3. Det där Willyspriset på godis fick mig att lämna alla varor och gå ut ur butiken. Det gällde enbart Willys plus-kunder. Skitkass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Okej. Sådana erbjudanden har alla kedjor så förbered dig på att lämna dina varor och slösa bort din tid fler gånger. Jag förstår dock känslan om man inte är medlem, att man gärna vill ha det där erbjudandet.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko. Tack för bloggen och tidigare tips! Du var på SAABs aktieägarträff.Är nyfiken på vad du tror om framtiden för SAAB? Kan dom vinna med Boeing skolflygplansordern? Kändes det positivt där? Det är sån nyhetstorka runt bolaget. Vore kul och intressant att höra lite reflektioner. MVH Karl Gustav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kalle,
   Jag har inte så mycket att säga om SAAB mer än att jag tycker det är för riskabelt att köpa dem i spekulation kring den stora ordern. SAAB som investering bör bära sig exklusive den stora ordern.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Det blir spännande och se om SAAB får storordern på skolflygplanen eller ej. Själv sitter jag och funderar på om man ska ta en position i bolaget baserat på den möjligheten. Är dock inte riktigt övertygad om det är en risk/reward värd att ta just nu. Hur ser du på det?

  Gillar Willy's och deras kampanjer. Smart sätt att locka in kunder genom att sänka priset på godis. Känns som det nog är hyfsade marginaler på det ändå. Det gäller bara att lista ut när det är bäst att gå och handla för att undvika sockerstinna småbarn som vrålar efter påskgodis :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stojko,
   Jag har inte så mycket att säga om SAAB mer än att jag tycker det är för riskabelt att köpa dem i spekulation kring den stora ordern. SAAB som investering bör bära sig exklusive den stora ordern.

   Ja nu lär det vara knökefullt i matbutikerna fram till påskafton. Det är många kunder som skall köpa prinskorv, ägg och godis.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tack för referensen, och kul att du gillade intervjun!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Gustav,
   Tack för din kommentar. Jag tycker det är jätteintressant att följa det du skriver om utlandsinvesteringar. Den här videon är kort och enkel att ta till sig, perfekt för gemene man som kanske funderar på att ta klivet utanför Sverige.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej,

  Köper du Axfood på dippen? Inte momentum nu iaf.

  SvaraRadera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...