Swedbank Robur Access Global


Swedbank Robur Access Global är som namnet antyder en globalfond och det är en vanlig fond, ingen börshandlad fond alltså. En fördel med det är att man inte betalar courtage när man köper vanliga fonder medan en nackdel är att det tar någon dag att köpa och sälja dem. Likt alla vanliga fonder betalar denna ingen utdelning utan den återinvesteras inom fonden.

Som sig bör väger USA jättetungt och det är för att marknadsvärdet på amerikanska börsen är enormt. Den här globalfonden kan gott ersätta en USA-fond, den innehåller ju mycket USA men också lite extra riskspridning.

Produktens avgift är 0,25 procent.
Fondförmögenheten är 3,88 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden är 100 kronor.
Den har 4122 st ägare hos Avanza.
Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter. Många fonder dröjer längre än så vilket gör denna förhållandevis "snabb" och det gillar jag.

Jag gillar den här fonden, det är en bra exponering mot USA och den ger god riskspridning eftersom det är en globalfond med innehav i olika valutor och från olika länder.

Detta är mitt top pick bland globalfonder och jag tycker det är en jättebra fond.

Länk till Swedbank Robur Access Global hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

20 kommentarer:

 1. Swedbank Robur Access Global blev också mitt val av globalfond under våren 2017 och nu månadssparar jag till den också. Personligen är jag lite orolig för USA under 2018 så den lilla extra riskspridningen gör att jag föredrar denna över en ren USA-fond.

  SvaraRadera
 2. Jag har en liten del av den i en av mina tjänstepensionsportföljer just för att det är låg förvaltningsavgift. Trevlig fond som levererar ungefär vad man vill ha - indexnära global riskspridning till en mycket låg förvaltningsavgift.

  I PPM kör jag istället Skagen Global som jag tycker har presterat bra historiskt och utifrån det har en rimlig förvaltningsavgift.

  SvaraRadera
 3. Pumpa aktier har förbytts till pumpa fonder.....

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Den värkar kosta 0.25% årligen totalt med alla avgifter. Billigare än LF Global index 0.35% totalt med alla avgifter som jag har nu. Dags att flytta allt i Swedbank Access Global. 0.10% gör mycket på tung portfölj eller hur?
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JAcke,
   Japp, 0,25% är totala avgiften på Swedbanks fond vilket är klart lägre än Länsförsäkringars motsvarighet. Det är jättebra det här nya sättet att redovisa fondavgifterna på. Tydligare och lättare att jämföra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Enligt Avanza så är kostnaden för Lf Global felvisat och Avanza jobbar på att rätta till felet.

   Radera
  3. Tjena anonym,
   Ja, på grund av att Länsförsäkringar tabbat sig och rapporterat in för hög avgift så är det fel uppgift hos bla Avanza. Avgiften skall vara 0,25% totalt på Länsförsärkingars fond enligt dem själva. De arbetar på att lösa det. Klausulen om att Länsförsäkringar kan ta 2% är kvar men de har sagt att de skall ta bort den. Jag har sagt att jag kommer skriva om detta när vi har det svart på vitt.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Det blev sälj på LF Global Index och byte till Swedbank Robur Access Global. Personligen tror jag att det kommer bli stort inflöde till den i och med ditt inlägg, men samtidigt så är det bara rätt. Finns absolut ingen anledning för LF att bete sig på detta sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Prius,
   Japp jag har bytt från Länsförsäkringar till Swedbanks fond jag med. Jag är glad att kunna informera om sådana lurigheter som Länsförsäkringars fond.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tittade på Avanza:s statistik över antal ägare, Nu är den på 4468 stycken. Att en fond ökar med 300 ägare på 3 dagar sker inte av en slump. Jag kör storsälj och gillar verkligen att Swedbank Robur Access Global är så snabb.

   Radera
  3. Tjena Prius,
   Ja det är de värda. MEd det nya sättet att redovisa avgifter framgår det dessutom tydligt att Swedbanks globalfond är billigare.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Jag kör DNB Global Indeks. Även denna känns lite missvisande med tanke på att det skall vara en globalfond, väger väldigt tungt i Nordamerika. Jag kör på stenhårt med mina indexfonder, men kanske borde fylla på med lite mer räntor också.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Amerikanska börsen väger drygt 60% i globalindex. Den är så stor helt enkelt. Väääldigt många av världens största bolag är noterade där.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej!
  När jag kollar på Avanza står det att den totala avgiften för Länsförsäkringar Global Indexnära är 0,22% medan Swedbank Robur Access Global ligger på totalt 0,25%. Är det något jag missar eller hur får ni Länsförsäkringars avgift till totalt 0,35%?

  Mvh,

  Martin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Martin,
   Länsförsäkringar rapporterade in lite för hög avgift en kort tid men nu stämmer det. Totala avgiften är 0,22% samt att de kan ta 2% av ditt kapital om de känner för det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack så mycket svaret!
   Jag kommer då flytta mitt kapital från Länsförsäkringar Global Indexnära till Swedbank Robur Access Global. Känns verkligen värt att betala 0,02 procent extra för att helt eliminera risken för en avgift på 2 procent..

   Radera
 8. Hej!

  Var kan man hitta Länsförsäkringar Global Indexnära totala avgift? På Avanza och Nordnet står det totalt 0,22 medan Swedbank Robur Access Global ligger på 0,25% totalt. Är det något jag missar eller var hittar man informationen?

  Mvh,

  Martin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena MArtin.
   Se mitt svar ovan.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej Petrusko
  Månadsspara i fonder till barnen? vilka isf tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Till mina egna barn sparar jag i Avanza Zero, Swedbank robur access global och Didner & Gerge småbolag. Ibland köper jag även Spiltan aktiefond investmentbolag åt dem. Det tycker jag är ett rimligt spar med god riskspridning och potential.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...