Tobin Properties gör nyemission och blir kontrollerade av Klövern

Jag kommer göra en mycket kort sammanfattning av läget. Det är så mycket info kring det här att man kan bli alldeles vimmelkantig. Vill man ha full koll får man själv läsa kilometervis med text.

Tobin Properties är i en svag finansiell ställning och tar in nya pengar. Dels i en riktat emission där Klövern köper ett stort antal aktier och dels via en företrädesemission där befintliga ägare får erbjudande att teckna aktier. Klövern har även gått in och garanterat hela företrädesemissionen vilket betyder att de tecknar även de aktierna om de inte tecknas fullt.

Oavsett hur många aktier Klövern i slutändan tecknar kommer de bli den största ägaren och de kommer gott och väl gå över gränsen för ett budpliktsbud. Klövern kommer alltså bli tvungna att lägga ett bud på hela Tobin Properties när nyemissionen är avklarad. Då har de 4 veckor på sig att komma med ett bud.

Mina första tankar när jag började läsa kring den här emissionen var hur många tusen Tobin Properties preferens jag skulle köpa imorgon. När jag sansade mig lite började jag se utmaningarna. Den lilla utmaningen är likviditeten i preffen som normalt kan hantera orders på några hundra aktier medan tusental existerar inte i orderdjupet på den där.

Det större bekymret är budpliktsbudet. Inlösenvilkor osv är helt betydelselösa vid ett uppköpsbud. Det är en knepig situation som är svår att förutspå utfall i. Man kan hamna i en jobbig sits där ett bud inte alls motsvarar vad man hoppats på och handeln i aktien inte kan lösa ditt bekymmer heller. Imorgon är sista dag för handel innan utdelning och preffen kommer backa nästan 6 kronor på X-datum som är dagen efter. Allt annat lika handlas den då kring 100 kronor vilket är gott och väl under inlösen på 110 kronor men ett bud kan bli något helt annat.
Ett bud skall vara ett skäligt pris. Jag vill minnas att det finns en lång uppsättning föreskrifter kring det där men det främst säger att man inte får lägga ett för lågt pris. Man tittar på ett snitt de senaste 30 dagarna. Om det snittet är kring 100 kronor kan man lägga ett bud därikring.
Om Klövern verkligen vill köpa in alla stamaktier och preffar så lägger de ett bud de sannolikt får acceptans för. Men här är det öppet för klurigheter också.

Man får inte lägga olika bud på aktier med olika rösträtt så som A och B aktier men när det gäller vanliga stamaktier och preffar så får man det. Det går att spekulera kring många tänkbara utfall i en sådan här situation och för min del väljer jag nog att avstå då det finns för många variabler.

Om preffen inte köps ut är den attraktiv då bolaget tillförts hundratals miljoner kronor i emissionen och inlösenvillkoren pekar på en inlösen 2019/2020 till 110 kronor.

Fråga mig nu inte efter vad som kan hända. En väldans massa olika utfall är tänkbara.

Man bör vara mycket insatt i alla regler kring budpliktsbud innan man tar något för givet kring ett bud på dels Tobin preferens och dess stamaktie.

2 kommentarer:

 1. Jag tror inte att Tobin preff kommer att bli långlivat efter att affären har genomförts. Räknat på inlösenkursen 110kr är DA nästan 10,5% och Klövern kan skaffa billigare finansiering. Frågan blir om man löser in till inlösenkursen och erbjuder en lägre inlösenkurs. Eftersom det finns över 10 miljoner stamaktier (efter emissionen blir ännu fler) och 1 miljon preffar så får man in alla stamaktier och kontrollerar över 90% så kan man tvångsinlösa resterande aktier (lär preffar) till det pris som man erbjuder.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 2. Hej - har jättesvårt att tänka mig att de kan tvångsinlösa preffarna till något annat än 110 kr. Det regleras i bolagsordningen. Kursen på stamaktien är något helt annat...

  Med vänlig hälsning, Per

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...