H&M - Analytiker mycket negativa men har de rätt?


Andelen säljrekommendationer är nu den högsta sedan 2001 för H&M. En kul info tycker jag som minns den tiden. Då när analytikerna var oerhört negativa, många investerare spottade och fräste åt H&M, aktien var pressad. Ja, jag minns vad som hände sedan, det visade sig vara ett ypperligt köptillfälle. Kolla kursgrafen i bilden nedan:

Sedan 2001 då analytiker var mycket negativa till bolaget har H&M krossat index. Trots att aktiekursen gått dåligt de senaste åren. Nu är alltså situationen liknande, aktien har gått dåligt en tid och analytiker målar upp en mycket dyster bild för H&M. Hur det skall gå får framtiden utvisa men lägg några saker på minnet:
Analyser brukar ha ett mycket kort tidsspann så som 3-9 månader. Även om analysen skulle vara rätt på den tiden kan det på längre sikt än så utvecklas annorlunda.
År 2001 när analyserna sa att H&M var skräp visade sig vara ett bra tillfälle att köpa H&M och behålla på lång sikt.

Nu säger ju inte detta något om framtiden men det är tänkvärt åtminstone. 

Länk till H&M hos Avanza (affiliatelänk).


4 kommentarer:

 1. Är inte orolig för HM:s överlevnad däremot undrar jag om HM i framtiden kommer värderas till de PE-tal vi varit vana vid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är en utmärkt fundering du har där. Så som H&M presterat på sistone förtjänar de inte ens nuvarande värdering. De måste komma åter och prestera betydligt bättre tillväxt och resultat för att förtjäna sin värdering. Om det är så här eller sämre H&M skall prestera i framtiden så bör aktien sjunka ännu mer.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Japp, vi vet att online tar över, EPS knappt räcker för yielden och att Ebit sjunker. Men vi vet också att det kostar med dubbel logistik, bygga multikanaler och att HM skriver av direkt mot Ebit. Att extrapolera ut mer av samma är det enklaste analytiker kan göra.

  Det svåra är att se när när vinstutvecklingen förändras (konjunktur, strukturförändringar, valutor, mode, handelsmönster mm). De stora pengarna kommer av att rätt bedöma vinstutveckling och våga gå emot med tillräckligt stor size.

  Patrik B

  SvaraRadera
 3. Jo men alla har väl fattat grejen att H&M tappar marknadsandelar pga e-handelsomställning och konkurrens. Frågan tycker jag snarast är när H&M blir så löjligt säljrekad att den faktiskt är köpvärd.

  Senaste veckorna handlas aktien till en YOC runt 5% och även om utdelningen sänks till 7,5-8 kronor per aktie skulle det vara en rimlig, om än inte bra, affär. Ska aktien nedåt 175 kronor eller lägre börjar den ju värderas i trakter där man förväntar sig halverade vinster och stormsteg mot konkurs och det är knappast hela sanningen bara för att företaget har motvind och sämre marginaler.

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...