Regeringen säger ja till skärpt amorteringskrav


Med argumentet att man vill motverka en allvarlig ekonomisk kris i Sverige kommer nu ett ytterligare amorteringskrav. Det gäller nya lån och de som lånar mer än 4,5 gånger hushållets årsinkomst.

Finansinspektionen beräknar att detta berör 15 procent av alla nya bostadslån och dessa måste alltså amortera 1 procent extra av lånet vilket beräknas röra sig om i snitt 2000 kronor i månaden.

Syftet är att dämpa den höga belåningsviljan och att de som lånar på detta viset också skall betala ned lånet i en snabbare takt för att minska risken. Sannolikt kommer detta sätta spår i efterfrågan på bostäder samt på konsumtionen i landet. Det blir spännande att följa utfallet av detta.

En typ av konsumtion som är känslig för sådant här är hemelektronikhandeln. Man skjuter upp inköpet av den där nya teven och mobiltelefonen osv om man är tvungen att betala betydligt mer för sitt boende.

15 kommentarer:

 1. De med gammal lån, men som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst. Kommer de slippa den extra 1% i amortering när de hamnar under gränsen igen? Eller kommer de fortsätta amortera 3% fram tills de hamnar under 70% i belåningsgrad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonymous!

   Det nya amorteringskravet gäller bara nya lån tagna efter 1 mars 2018. Annars gäller 2 % amortering på belåningsgrad 70-85 %, 1 % amortering på belåningsgrad 50-70 %. Lån under 50 % belåningsgrad kan du få amorteringsfritt (även om jag alltid förordar någon form av amortering).

   Vad får det nya amorteringskravet för effekt på bostadsmarknaden? Framför allt kommer storstäderna att drabbas hårdast. Långsiktigt kommer det förmodligen att driva ner priserna ytterligare. Kortsiktigt (januari-mars 2018) kanske vi dock ser att en hel del affärer blir av innan kravet träder i kraft.

   Den som lever får se.

   Radera
 2. Jag är övertygad om att det är bättre att göra sig av med sin
  skuld/göra den liten först och därefter shoppa loss, om det nu är shoppingen som gör livet värt att leva.

  Vad säger du Petrusko? Du lever på utdelningar mer eller mindre. För att komma dit är det en bra idé att spara och få sin skuld så låg som möjligt, eller hur?

  Många blir säkert snea för att dom nu inte kan köpa prylar som vanligt. Medans jag blir irriterad på dom som lånar utan en tanke på vad ett lån är för något. En avbetalning på lån är garanterad minskning av skuld och bättre ekonomi. Konsumtion i form av en ny tv är det inte.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Jag instämmer i att det är en god ide att hålla belåningen/risken låg. Jag har kring 50% belåning på villan och jag har kring 7% belåning på portföljen. Bägge kan anses vara låga nivåer och det passar mig.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Deras argumentation är så enormt sorglig. De kan inte ens erkänna att det är ekonomiskt svaga grupper som kommer drabbas av detta. Segregering kommer öka också till följd av detta. Dessutom kommer detta i ett mycket känsligt läge för fastighetsmarknaden, och svensk ekonomi, som helhet. De visar en total vilsenhet i förståelse av samhällsekonomin.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Investeraren,
   Jag inte alls övertygad om att detta är den bästa lösningen eller att den ens blir bra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vad menar du investera-pengar? Ska vi inte betala av våra skulder?

   Alla "drabbas" av att ta lån. Kan du inte betala tillbaks eller helt enkelt kör idiotgrejen med att inte amortera straffar det dig själv. Och i längden hela samhället då vi andra får sopa upp eländet efteråt.

   Bra att något äntligen görs. Priserna stiger och det kostar nästan ingenting och folk köper garanterat över sin förmåga. Lyxfällan deluxe!

   Jättebra att politikerna nu tar impopulära beslut, det här måste göras.

   Vadå vilsenhet i samhällsekonomin? Vi kan inte bara låna utan att betala tillbaks..investerar du i bolag som bara låter skulden växa kanske?

   /Andreas

   Radera
 4. Väldigt bra....För Sveriges framtid..Men de är för sent..Vi kommer ändå få en crasch i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Ja det finns flera frågetecken kring nuvarande situation med ränta, bostadsmarknad och den här åtgärden. Vi får se vad det mynnar ut i.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tåls ju att nämna att detta gäller NYA lån också. Alla som redan har lån sitter lugnt i båten. Om man inte tex byter bank dvs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patrik,
   Ja precis, som jag nämner ett par gånger i inlägget gäller det bara nya lån.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Nja, byte av bank innebär inte "nytt lån" utifrån amorteringskravet.
   Mvh/XO

   Radera
 6. Hej alla,
  Är säkert bra och viktigt att man försöker hålla ned lånen men man kanske kunnat vänta ett tag nu när det verkar som priserna satt sig.

  En annan fundering är om man nu verkligen kommer nå sina 2% i inflation för oavsett vad man tycker om det används nog en del av denna ”överbelåning” till ren konsumtion.

  Ha en fin kväll.

  Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena MAlte,
   Eller hur! Ja vi får se vad detta mynnar ut i. Jag tror att åtminstone vissa branscher kommer känna av det. HAndeln har ju redan flaggat för en pessimistisk syn framöver. Det här låg kanske i korten, det gör i vart fall inte synen bättre.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Att tycka att man borde ha "väntat ett tag" är märkligt då detta är något man borde tagit tag i för över 10 år sedan. Bättre sent än aldrig, men skadan är redan skedd.

   Radera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...