måndag, oktober 09, 2017

Wallenstam omvandlar fler projekt till hyresrätter om marknaden fortsätter sura


I morse skickade bolaget ut ett pressmeddelande om att de gör om ett projekt från bostadsrätter till hyresrätter i spåren av en svag marknad. Läs mer om det i denna länk.

Till nyhetsbyrån Direkt har nu Hans Wallenstam uttalat att fler projekt kommer göras om i det fall marknaden fortsätter att vara svag. Hyresmarknaden är något helt annat, den har enorm efterfrågan och Wallenstam med sina goda finanser kan utan problem göra detta skifte som betyder att kapital binds upp. Kapital som vissa aktörer inte har medan Wallenstam varit med länge och byggt företaget för att vara beständigt mot sådana här bitterheter marknaden kan komma bjuda på.

Hans Wallenstam sade så här till Nyhetsbyrån Direkt:

"Jag vågar inte uttala mig om den nuvarande nervositeten är tillfällig eller början på något mer varaktigt. Det är för tidigt att säga. Utfallet av försäljningsprocessen av den första etappen av Orangeriet i Solberga var att vi fick förvånansvärt få intressenter"

"Vi säljstartar omkring ett halvår innan ett projekt står klart. I den första etappen av Orangeriet, med 90 lägenheter, är det inflytt i februari 2018 och där ställer vi nu om till hyresrätter. Den andra etappen om 80 lägenheter säljstartar vi i sommar och inflytt sker kring årsskiftet 2018/2019. Ser vi samma tendens då gör vi på samma sätt"

Vidare spekulerar Hans i att mängden negativa skriverier om bostadsmarknaden i media på sistone späder på rädslan och avvaktan.

9 kommentarer:

 1. Jag tycker att det verkar som att Wallenstam har valt en väldigt spekulativ strategi i sina bostadsutvecklingsprojekt. Istället för att sälja projektet först (kanske 2-3år i förväg) och byggstarta när kanske 75% är sålt har man valt att vänta till 6 månader innan inflytt. En bra strategi i en stark marknad, inte lika bra nu.

  Det skall bli väldigt intressant att se hur det kommer att gå med projektet på Vasagatan 33 i Göteborg där man har valt samma strategi (dock bara 30 lägenheter). Säljstart i dec 2017 och inflytt i vår 2018. På Vasagatan 33 är det frågan om superexklusiva lägenheter i AAA läge (troligen till premiumpissrättning). https://www.wallenstam.se/sv/projekt/vasagatan-33/ Baserat på hur det går för Oscar Properties i Sthlm just nu torde sådana lägenheter (i nyproduktion ) i princip vara osäljbara (som det ser ut nu).

  Intressant blir då hur man väljer att göra med Vasagatan 33. OM man väljer att göra om dessa superexklusiva bostadsrätter till hyresrätter. Hyrorna kommer troligtvis bli så pass höga att ingen vanlig person är intresserad av att bo där (ens med hög inkomst).

  Med ödets ironi kan kanske Göteborgs mest exklusiva lägenheter bebos av socialbidragstagare, likt ett nyligen färdigställt nybyggnadsprojekt i Västerås där 44% av hyresgästerna är socialbidragstagare. Jag tror inte att det var vad Wallenstam tänkte sig när man startade projektet.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6786768

  SvaraRadera
 2. Ironisk nog tror jag hejhej är något på spåren. Kontaktade i egenskap av utredare Socialtjänsten i Uppsala då jag blev förbryllad över hur en kvinna utan inkomst kunde bo i en lägenhet som kostade 15 tusen i månaden. Socialsekreteraren svarade då att det nästan bara bor socialbidragstagare i det nybyggda huset eftersom vanligt folk ratade de höga hyrorna. Förstår att Carnegie vill ha Socialtjänsten som garant för hyran när de klämmer till med en hyreshöjning på 40 procent men frågan är om det är vettigt för exempelvis Wallenstam att få den här utvecklingen för sina premiumbostäder.

  SvaraRadera
 3. Det är ju egentligen sanslöst hur byggbolagen missbedömer marknaden. Det som byggs idag kostar enormt mycket, och samtidigt är efterfrågan på lyx begränsad. De bygger inte alls i någon stor utsträckning i det segment där det finns efterfrågan. Så glöm att det kommer blir några stora flyttkedjor, som en del fantiserar om. Som vanligt, politiker och byggbolag bygger sönder marknaden.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. Ja någon sorts hund är begraven på bostadsmarknaden i alla fall. Inte bara det här med att det mestadels (verkar det som) byggs "premium" lägenheter i mångmiljonklassen. Som nu verkar vara svårsålda. Och att dem dessutom byggs (i Wallenstams fall) utan att vara sålda i förväg.

  Men även det här med att nyproduktionen är så dyr att de som bor i den mestadels är resurssvaga människor, vars hyra betalas av det allmänna. Samma sak med ROT-bolagen Victoria Park och D. Carnegie & Co exempelvis. Deras verksamhet bygger ju också på att det allmänna i slutändan är den som ska stå för notan i de dyra nyrenoverade ROT-lägenheterna.

  Jag tror inte att det var vad Wallenstams ville när man började med bostadsrättsutveckling i Solberga att man skulle sluta med hyresfastigheter fyllda med resurssvaga människor. Vilket det nu riskerar bli. Har ingen aning vad hyrorna för Solberga-lägenheterna blir men gissningsvis så hög att få som betalar sin hyra själva vill bo där.

  SvaraRadera
 5. Just Solberga nedgraderades till "Utsatt område" av polisen - det kan vara en förklaring. Om du har pengar att välja så kan du välja bort kriminella i din närmiljö. https://polisen.se/PageFiles/683149/Utsatta%20omr%C3%A5den%20-%20social%20ordning,%20kriminell%20struktur%20och%20utmaningar%20f%C3%B6r%20polisen.pdf

  SvaraRadera
 6. Som tidigt 90 tal i mina krokar. Bra för oss som gick ut skolan 91. Många som fick nya fina hyresrätter.

  SvaraRadera
 7. Det är så att Wallenstam även har problem i Mölndals kommun, området stallbacken.Nybyggda bostäder som är tänkt att bli bostadsrätter ser ut att bli hyresrätter. Inflyttning Q3 2018 och försäljning har inte ens startat. Den sista etappen dom bygger i området kommer bli hyresrätter det var heller inte bestämt från början utan ett beslut har tagits nyligen. Troligtvis kommer det inte bli svårt att få lägenheterna uthyrda. Men eftersom det skall produceras massvis med nya hyresrätter närmsta åren kan det bli svårt att få alla uthyrda framöver. Dyra nybyggda hyresrätter har en begränsad mängd med intressenter. Det har pratats om en utjämning av hyrorna där dom äldre beståndens hyresnivåer justeras uppåt. Vi får se hur detta utvecklas.

  SvaraRadera
 8. Ojdå, nu har Wallenstam ändrat namn på sin tveksamma bostadsrättsetapp. Från punkt 4 till det betydligt tjusigare Stallbacka Allé ! :) :) Dom kanske försöker sig på en försäljning trots allt !? Bor man i en BRF omringad av hyreshus så måste man ju i alla fall ha ett namn som är lite tjusigare. Igår åkte jag igenom området på vägen hem. Först trodde jag att det var en nyinspelning av Närkontakt av tredje graden ! Vilket ljussken, travbanans strålkastare lyste upp hela området. Måste störa alla boende med fönster åt travbanan nått så otroligt. Kan omöjligt vara tillåtet. Är det någon som vet något mer om detta?

  https://www.wallenstam.se/sv/wallenstam/Nyproduktion/bostad/stallbacken/

  /Anders

  SvaraRadera