lördag, september 30, 2017

Det är fult prata pengar med ungdomar!


God lördag vänner. Jag satt i bilen på väg till ett träningspass när jag lyssnade på radion, det var kanalen Megapol med en klassisk setup där 2-3 personer varav minst en kvinna sitter och pratar och plötsligt skrattar vilt åt både lustiga och olustiga saker. Mossigt värre men jag orkade inte byta till en kanal med musik, jag skulle ju åka så kort bit..

Så läser de upp någon sorts lyssnarbrev där en person undrar över det här med att prata pengar med ungdomar, hen hade hört sin 12-åring prata pengar med sina vänner och det är ju så fult att prata pengar.
Tanten i radiokanalen utbrister i ren hallelujastämning att det är så bra det här personen säger att det är fult att prata pengar med ungdomar och när de pratar pengar med andra. Det bästa man kan göra är att bara undvika att prata om det, det är ju så fult och det ska man i det längsta undvika prata om.

Jag dubbelkollade igen om det inte var P4 eller någon annan statlig radiokanal jag fått in. Näe, Megapol var kanalen och det här goa budskapet hade de.

Min reflektion är bla att det inte är värst pedagogiskt att ignorera saker oavsett vad det må vara när det kommer till att bilda ungdomar. Hur skall ungdomar lära sig om pengar om föräldrar inte förklarar och lär?! Uppenbarligen är ungdomarna öppna för att lära sig och suktar efter bildning men tanten i radion och brevförfattaren menar att man skall vägra dem kunskap på ämnet och bara låta bli att prata om det.
Det är sååååå fult att prata pengar. Näe du min goda radiotant så fult är det inte och framförallt är det inte varken pedagogiskt eller särskilt begåvat att beröva barn kunskap på ämnet.

Lyssna inte på tantens ruttna råd, prata pengar med ungdomar. Jag vågar påstå att ungdomar som lär sig om och intresserar sig för ekonomi och pengar kommer ha en sundare inställning till det under hela sitt liv.

11 kommentarer:

 1. Tragiskt vilken sunkig underklass de tagit in i Sveriges #fakemedia numera. Men visst, i Sverige funkar det med bidrag, tills någon annans pengar är slut likt i Venezuela.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Men de är sluga på det viset vänstern, där de strävar efter att ta makten över språket och på det viset kontrollera folks tankar. Så har totalitära stater alltid arbetat.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mix megapol = arbetar mot en totalitär stat...tjohey! "Makten över språket", det är en komersiell radiokanal med i mina ögon skitmusik och det handlat bara om pengar. Knappast "vänster" alls.

   Godkänner du vilka kommentarer som helst petrusko?

   /Andreas

   Radera
  2. Tjena Andreas,
   Jag tycker det är mycket viktig med en öppen dialog, högt till tak osv. Jag är mycket försiktig med att radera/inte publicera kommentarer.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Låter vettigt, men herr spamalot här ovan gnäller mest om allt. Undrar om det inte är ett knep för att sprida sin url? Utöver det gränsar åsikterna i sig till det konspiratoriska, vilket man såklart kan fundera över värdet i...

   För övrigt riktigt korkad åsikt från Mix megapols tanten.

   /Andreas

   Radera
 3. Total skandal! Privatekonomi borde vara ett eget skolämne.
  /Mattias

  SvaraRadera
 4. Hörde också denna på radion. Och håller med föregående skribent att detta är något som det borde undervisas om i skolan på ett sunt sätt så att eleverna kan skapa sig ett bra förhållningssätt till pengar.

  SvaraRadera
 5. Megapol är ju en skitkanal utan dess like som enbart är fylld med flams och trams. Undrar vad de har rökt på de som sitter och gafflar för att orka skratta och gapa varje morgon när en annan knappt har tagit sig ur sängen. Totalt utan någon substans och intelligens och bör undvikas. Undantagsfall lyssnar vi på fredag- och lördagskvällar då det är förvånande mycket bra musik.

  SvaraRadera
 6. Ja det är konstigt det där.

  Själv kommer jag från en rätt rik välutbildad familj men värdet av pengar fick jag lista ut på egen hand när jag väl hade lämnat hemmet. Det är ju så skevt det kan bli. En förälders uppgift är att förbereda en inför att man ska klara sig själv. Fan låt ungen planera matveckorna med en förutbestämd budget eller vad som helst som gör att man får bättre insikt i vad saker kostar och värdet av pengarna.

  Att säga "nu är du vuxen, lycka till, fuck off" blir det ju nästan som när man struntar i att prata om något så viktigt som pengar tills ungen står där och lär sig av sina egna misstag istället.

  Inte konstigt att vi har program som Lyxfällan på tv.

  SvaraRadera
 7. Ur mitt liv som förälder:
  Tonåring läser ur en bok denne fått. Boken heter "Så kan du också bli miljonär innan 30...". Tonåring utbrister "det här är ju jättesmart! Varför får vi inte lära oss om ränta på ränta i skolan?"
  Några veckor senare kommer tonåring hem från skolan väldigt nöjd "idag gick matteläraren igenom ränta-på-räntaeffekten, det är ju inte alls svårt men jag tror inte att så många andra fattade vad man ska ha det till".

  Vi har i alla fall sått ett frö. Det finns hopp om framtiden.

  SvaraRadera
 8. Men "hen hade hört" är ju även det ett politiserat språk. De icke politiskt laddade "vederbörande" eller "denne" finns redan i svenskan, om man inte orkar skriva "hon eller han". Tråkigt att se detta politiskt smittade nyord i en annars bra blogg.

  SvaraRadera