Artikel på DI om bubbla pga ETF:er

Dagens Industri har idag en artikel där någon amerikan uttalat sig om att han tycker kapitalflödet från ETF:er skapat en bubbla, att de handlat upp priset på aktier utan fundamenta.

Det här avfärdar jag helt och hållet. Först och främst, det är inte ETF:er som är "problemet" som orsakat högre värderingar än historiskt normalt. Det är relativt låg ränta världen över och det har skapat ett stort utbud av pengar som skall investeras. Ju mer pengar som skall in på marknaden desto högre trycks värderingarna upp.

Att en del av kapitalet flödar genom ETF:er är oväsentligt. Om det inte var via dem skulle det gå via vanliga fonder, direktinvestering i aktier osv. Kapitalet hittar sin väg till börsen oavsett.

En annan men snarlik fundering som kan dyka upp som rubrik till och från är det här med "dumma pengar", att mer och mer pengar går via indexfonder och liknande och att det skulle medföra utmaningar kring värderingar osv. Jag har funderat mycket kring det där och hört mig för i branschen och kommer unisont fram till att det är heller inget att oroa sig för. Det krävs bara en ytterst liten avvikelse/felprissättning på marknaden för att någon skall slå till på en affär. Att ETF:er permanent skall sätta marknaden ur spel är befängt.

ETF:er är börsen! Räds inte den. Värderingen må vara hög just nu men på lång sikt är börsen alltid bäst.

8 kommentarer:

  1. Håller helt med, det känns som den här kampanjen mot ETF:er är sista dödsryckningen från vissa aktiva förvaltare som ser sin värld rasa samman ;)

    Sen kan man ju spekulera i om börsen är för högt värderad, men att skylla på produkten ETF känns bara patetistk

    SvaraRadera
  2. Problemet är när alla ETF:er måste sälja. Just nu är det inget problem med ETF:er samt algoritmhandel då börsen rört sig uppåt. Problemet blir (eventuellt) när det börjar tippa nedåt och algorithmerna börjar tävla neråt och alla ETF:er måste dumpa sitt innehav.

    När det inte längre finns folk som vill köpa och ETF:er måste sälja så kommer priserna att krascha och det är det som ekonomerna är rädda för...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns alltid köpare om de upplever en felprissättning som uppstår vid stora säljflöden. Men än en gång, kapitalet hade hittat till börsen även om ETFer ej existerat. Således hade ett ev utflöde uppstått oavsett vid en sådan händelse rent hypotetiskt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Alla värdepapper rasar om det inte finns några köpare, ser inte vad som utmärker ETF:er där?

      Radera
    3. Men vilken skillnad gör det om det sitter i ETF A eller "aktiv" fond B som följer Index i praktiken? Den enda skillnaden är att A kostar mindre i avgifter än B men båda kommer ha exakt samma problem då börsen går ner.

      Radera
  3. Jag håller absolut inte med. Hela tanken med index är att priset är irrelevant, eller hur. Således dumma pengar. Givetvis påverkar det marknaden, men det sker på ett sätt som gynnar alla dem som tänker själva. Jag ser detta varje dag. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  4. Det finns problem med ETFer dock inte de vi diskuterar här.. Guld ETFer i Kanada som skulle satsa på små bolag tex. Det flödade in så mycket kapital i ETFen så de började köpa andelar av sin andra ETF för stora guldbolag då de inte längre kan köpa av de bolag de ska då de blir för stora ägare. När de som investerar skall ur dessa ETFer blir det nog stor risk för ras i de bolagen..

    SvaraRadera
  5. Ett problem med Index och EFT:er är ju att om det blir tillräckligt populärt och stora så måste de helt plötsligt flagga innehav och ta del av företagens utveckling. Då motsäger det sig självt med Index fonder. Hela grejen är ju att de inte ska vara aktiva. Känns som denna typ av produkter bara fungerar under en begränsad tid. Tills dess att de blir för populära.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...